Crna Gora u tekstu i slici > FOTO REPORTAŽE IZ CRNE GORE I 

 OTKRIVANJE SPOMENIKA KRALJU NIKOLI I U NIKŠICU

 

 

  

 Kolone automobila na nikšickom skveru, neposredno prije otkrivanja spomenika Kralju Nikoli I na Trgu Slobode na Dan Pobjede 09. Maja 2006.

 

 


Na dan Pobjede nad fašizmom, 09. Maja 2006. godine u Nikšicu je otkriven grandiozni spomenik Kralju Nikoli I Petrovicu Njegošu. Na velikom Nikšickom Trgu Slobode spomenik je otkrio predsjednik Crne Gore g. Filip Vujanovic. Oduševljenje naroda je bilo ogromno, mnogi su prilazili da bi poljubili postolje spomenika, a to rade i danas oni koji dodju i ugledaju ovaj obiljezje po prvi put. Ovo su male price u slici iz Crne Gore.
 

 

 

  

Postavljanje spomenika Kralju Nikoli I na nikšickom Trgu Slobode na Dan Pobjede 09. Maja 2006. Kralj Nikola, utemeljitelj novog, modernog Nikšica, nakon oslobodenja od Turaka 1877. godine, imao je viziju. Na Petrovoj glavici sagradio je, u spomen crnogorskim i hercegovackim ratnicima, Sabornu crkvu, u njenoj neposrednoj blizini i ljetnjikovac, a za izgradnju Carevog mosta preko Zete kod Budoša, usmjerio je donaciju ruskog cara Aleksandra treceg. Na Kapinom polju, napravio je, preko Zete, Vukov most, u slavu Vuka Micunovica. 

 

 

 

 

  

Nikšicki Trg je inace po površini najveci u Crnoj Gori i projektovao ga je arhitekta iz Trogira Josip Slade.Kralj Nikola je u Nikšic je poslao slavnog arhitektu Josipa Sladea koji je napravio urbanisticki plan grada po kome se i danas prepoznaje. Podržao je osnivanje pivare i pilane, prvih industrija u Crnoj Gori. Ono što istoricari nijesu potvrdili, a što se u Nikšicu cesto spominje, jeste i navodna vladareva želja da bude sahranjen u tom gradu, u manastiru Svetog Vasilija Ostroškog, gdje pocivaju slavni junaci Crne Gore i Hercegovine Novak Ramov Jovovic i Stojan Kovacev

 

 

 

 

  

 Autor spomenika je beogradski vajar Miodrag Živkovic.Spomenik je konjanicka figura i sa postamentom je visine 9, 15 metara. 

 

 

 

 

  

 Nikšic na dan otkrivanja spomenika Kralju Nikoli I na nikšickom Trgu Slobode - Dan Pobjede 09. Maja 2006.

 
 
 

 

  

 Više desetina hiljada gradjana se okupilo na nikšickom Trgu da prisustvuje dogadjaju

 
 

   


 

 

Otkrivanje spomenika Kralju Nikoli I na nikšickom Trgu Slobode na Dan Pobjede 09. Maja 2006. - U spomen svom velikom vladaru, njemu i drugim velikim vladarima i njegovim precima, koji su svoj život posvetili život Crnoj Gori, ovdje u Nikšicu ponosno saopštavamo da ce se voljom gradana, bez bojnog polja i mirovnih konferencija, ostvariti amanet kralja Crne Gore i da ce Crna Gora 21. maja biti suverena - kazao je predsjednik Crne Gore Filip Vujanovic, dok je gradonacelnik Nikšica Nebojša Radojicic, naglasivši da velicanstveni spomenik simbolizuje slobodu, kazao da treba da podstakne gradane Nikšica i Crne Gore, “da u ovom sudbonosnom trenutku, na referendumu 21. maja glasaju za nezavisnu i suverenu Crnu Goru”.

 

   


 

 

- Ratujuci i macem i perom, kao državnik i oslobodilac, svoje grandiozno djelo krunisao je medunarodnim priznanjem Crne Gore na Berlinskom kongresu 1878. godine - rekao je Vujanovic i naglasio da je pored svih zadužbina kralj ostavio i najvecu - meduvjerski i medunacionalni sklad.
Vujanovic je rekao da je “ona ista, ondašnja Crna Gora, koju je uvrstio u red malobrojnih medunarodno priznatih država, dozvolila sebi da ugasi sopstvenu državu, a da se život njenog kralja završi daleko od kamena njegove Crne Gore, u Antibu kraj Nice”. - rekao je predsjednik Vujanovic

 
 

 

  

 Slavlje nakon otkrivanja spomenika

 
 

 

  

 Slavlje pored nikšicke fontane - Labudovo jezero - koja se nalazi sa druge strane Trga - nasuprot spomenika Kralja Nikole I.

 
 

 

  

Živkovicevi saradnici na izradi skulpture bili su vajari: prof. Zorica Jankovic, Darko Tomic, Sandra Kovandžic-Tomic, Slavko Živanovic i Andrija Šaljic. Livenje u bronzi skulpture teške pet tona uradeno je u beogradskoj livnici “Braca Jeremic"

 
 
 

 

  

 Sa slavljenicima nakon povratka sa nikšickog Trga

 
 

                                   Zoran V. Raicevic              Toronto, Kanada