PRILOZI I PISMA > SLOVO, PO SLOVO O UNIJI


7 Sep 2017

 


        DA LI JE SAZRELO VRIJEME ZA UNIJU UDRUŽENJA AMERIKE I KANADE?


     Pocasni konzul CG, g. Elliott ucestvovao je na prijemu povodom Dana Kanade 01. Jula 2017. koji je za diplomatski kor organizovao gradonacelnik Toronta g. Tory i indijanski Poglavica Mississagua-e g. Lagorme, u City Hall-u! G. Elliott je dostojno predstavio Crnu Goru i imao korisne razgovore sa zvanicni

 

U posljednje vrijeme, putem društvenih mreža, ali i u direktnoj komunikacijai između udruženja iseljenika u Sjedinjenim Američkim Državama i Kanadi, pojavila se ideja o formiranju Unije ili Asocijacije Udruženja, kao jedne krovne organizacije na Sjeverno-američkom kontinentu.
 
Da li se radi o pokušaju "oživljavanja" ranije Asocijacije, sa kojom su crnogorski iseljenici već imali iskustvo, kada je slična Unija formirana početkom 21. vijeka i  nakon svega nekoliko godina ugašena (2005.g.), prije nego što je i počela da funkcioniše u punom obimu ILI se radi o novom projektu koji će, za razliku od prethodnog, biti postavljen na jačim temeljima (?) - pokazaće vrijeme, a samim time na ispitu će biti i ozbiljnost naše dijaspore.
 
Za sada, ovoj ideji "pogonsko gorivo" mogu dati udruženja i organizacije naših iseljenika iz Kanade i SAD, koji svojim radom, članstvom i ugledom - zaslužuju glavno mjesto među budućim inicijatorima I osnivačima Unije. Neki od njih su se već i izjasnili o tome. Prenosimo dio intervju-a g. Ruždije Jarovića, potpredsjednika Savjeta za saradnju sa iseljenicima iz Udruženja EURO-GUSINJE iz Njujorka i g. Zorana V. Raičevića iz Crnogorskog Kulturnog Društva iz Toronta.
 
   
     

Kao što se i najavljivalo na društvenim mrežama, u medijima se 06. Septembra 2017. godine pojavila informacija da je formirana Unija  koju sačinjavaju 6 udruženja iz SAD i jedno udruženje iz Kanade. Prema dosadašnim informacijama, mnoga brojnija i značajnija udruženja iz USA i Kanade nijesu na ovom spisku. Primjetno je da se, uzbrzano i tabloidski, stvara Unija, koja za sada ima moć na novinarskom papiru, ali ne i u stvarnom životu iseljenika u ovim državama. 
 
 
 
 
 
 

 ©  2005 - 2017 www.montenegro-canada.com  All rights reserved