NAJNOVIJE VIJESTI

 
 

 
  


04. FEBRUAR 2017. 

VLADA KANADE POTVRDILA IMENOVANJE POČASNOG KONZULA U TORONTU; OTVARANJE KONZULATA U APRILU 2017.  

 
Vlada Kanade je 03. Februara 2017. potvrdila imenovanje g. Douglas-a Elliott-a za počasnog konzula Crne Gore, za područje provincije Ontario, sa sjedištem u Torontu, čime je i zvanično okončana ova procedura. Otvaranje prostorija Konzulata je planirano za April 2017. Inače, prijedlog za imenovanje počasnog konzula je potekao od Crnogroskog Kulturnog Društva iz Toronta, u Junu 2016.

G. Elliot je poznati advokat kancelarije Cambridge. Diplomirao je pravo na Univerzitetu WesternOntario 1979. godine, a doktoriorao na Univerzitetu Toronto 1982. godine.

Društvo pravnika ga je proglasilo stručnjakom za parnične procese. Dobitnik je i Medalje Društva pravnika 2010. Njegova   praksa   obuhvata   širok   spektar   kompleksinih   poslovnih   parnica,   uključujući   i prekogranične parnice, alternativno rješavanje sporova, sporovi oko imovine i td...

Pored brojnih nagrada za svoj rad, g. Elliott je prepoznat kao vodeći stručnjak za javno pravo  ismatra se jednim od najboljih advokata u Kanadi. Njegovo ime se nalazi u knjizi KO JE KO, u izdanju Univerzitet Press-a. Vlada Crne Gore je ostvarila zapaženu saradnju sa ovim advokatom, posebno na izradi Zakona o zaštiti ljudskih prava, Zakona o pravima osoba sa invaliditetom i drugim pravnim aktima.


01. FEBRUAR 2017. 

PRVI PUT NA INTERNETU - TRAGEDIJA CRNE GORE

   
 

CIO TEKST U PDF FORMATU MOŽETE PREUZETI KLIKOM NA LINK  


23. JANUAR 2017. 

OBJAVLJUJEMO PRVI PUT IZGLED ISELJENIČKE KNJIŽICE CG 

 

 Ovaj web portal prvi put objavljuje izgled Iseljeničke Knjižice, čiju izradu je inicirala Vlada Crne Gore, u sklopu implementacije Zakona o iseljenicima.

Knjižica, čije izdavanje još nije počelo,  važiće 20 godina. Izdavaće se na lični zahtjev, a služiće za identifikaciju kod državnih organa za vrijeme njihovog boravka u Crnoj Gori.

Pravo na posjedovanje ove knjižice može ostvariti samo iseljenik koji nije državljanin Crne Gore i članovi njegove uže porodice koji sa njim žive

  

 


11. JANUAR 2017.   

  IN MEMORIAM - RANKA PEROVIĆ 1947 - 2017   

 

Dana 09. Januara 2017. godine prestalo je da kuca srce člana Crnogorskog Kulturnog Društva iz Toronta Ranke Perović. Umrla u Nikšiću. Sahranjena je u Vražegrmcima 12. Januara 2017. Slava joj! 

 

Biće upamćena kao plemenita osoba i veliki humanista. Dolaskom u Toronto, 1999. godine, priključila se našoj zajednici i aktivno učestvovala u njenom radu. Njenom smrću Crnogorsko Kulturno Društvo iz Toronta je izgubilo odanog člana i prijatelja.

 

Ranka Perović u Torontu, nakon proglašenja nezavisnosti Crne Gore, Maja 2006. godine.


 10. JANUAR 2017.  

 POGLEDAJTE PRVE KADROVE IZ SERIJE "BOŽIĆNI USTANAK"   

 


  


 


 

 


20. NOVEMBAR 2016. 

OBILJEŽENA GODIŠNJICA OD SMRTI DRAGANA VUJOVIĆA  

     

U Subotu, 19. Novembra 2016. godine, na a pravoslavnom groblju u Oakville-u, porodica i prijatelji obišli su grob Dragana Vujovića i tako obilježili godišnjicu od smrti. Dragan Vujovic je umro 23. Novembra 2015. godine. Bio je veoma ugledan i cijenjen među našim iseljenicima. Jedno vrijeme je bio i član Uprave Crnogorskog Kulturnog Društva iz Toronta. 


19. NOVEMBAR 2016.

SPORTSKI USPJESI ĆOSOVIĆA U KANADI

                  

Mladi Janko Ćosović, iseljenik iz Crne Gore,  osvojio je srebrnu medalju, na Brazilskom Jiu Jitsu Prvenstvu koje je održano u Torontu, Novembra 2016. (na slici gore - prvi slijeva)

         

Za onu krilaticu - kakvi preci takvi i potomci, ili obratno, dokaz je i ova fotografija. Otac Jankov, Đorđije Ćosović, pokazao je takođe sportsko umijeće u seniorskom fudbalskom klubu u gradu Burlingtonu, đe je nastupao u sezoni 2016. Jedini je igrač u tom takmičenju, porijeklom iz Crne Gore. Ekipa u kojoj je igrao Ćosović je izborila plasman u finale. (na slici gore, STOJE, drugi slijeva) 


 

 ©  2005 - 2017 www.montenegro-canada.com  All rights reserved