NAJNOVIJE VIJESTI

 


 


 07. SEPTEMBAR 2017. 

  • DA LI JE SAZRELO VRIJEME ZA UNIJU ISELJENIKA?

     Pocasni konzul CG, g. Elliott ucestvovao je na prijemu povodom Dana Kanade 01. Jula 2017. koji je za diplomatski kor organizovao gradonacelnik Toronta g. Tory i indijanski Poglavica Mississagua-e g. Lagorme, u City Hall-u! G. Elliott je dostojno predstavio Crnu Goru i imao korisne razgovore sa zva

 

U posljednje vrijeme, putem društvenih mreža, ali i u direktnoj komunikacijai između udruženja iseljenika u Sjedinjenim Američkim Državama i Kanadi, pojavila se ideja o formiranju Unije ili Asocijacije Udruženja, kao jedne krovne organizacije na Sjeverno-američkom kontinentu.
 
Da li se radi o pokušaju "oživljavanja" ranije Asocijacije, sa kojom su crnogorski iseljenici već imali iskustvo, kada je slična Unija formirana početkom 21. vijeka i  nakon svega nekoliko godina ugašena (2005.g.), prije nego što je i počela da funkcioniše u punom obimu ILI se radi o novom projektu koji će, za razliku od prethodnog, biti postavljen na jačim temeljima (?) - pokazaće vrijeme, a samim time na ispitu će biti i ozbiljnost naše dijaspore.
 
Za sada, ovoj ideji "pogonsko gorivo" mogu dati udruženja i organizacije naših iseljenika iz Kanade i SAD, koji svojim radom, članstvom i ugledom - zaslužuju glavno mjesto među budućim inicijatorima I osnivačima Unije. Neki od njih su se već i izjasnili o tome. Prenosimo dio intervju-a g. Ruždije Jarovića, potpredsjednika Savjeta za saradnju sa iseljenicima iz Udruženja EURO-GUSINJE iz Njujorka i g. Zorana V. Raičevića iz Crnogorskog Kulturnog Društva iz Toronta.
 
   
     
   
Kao što se i najavljivalo na društvenim mrežama, u medijima se 06. Septembra 2017. godine pojavila informacija da je formirana Unija  koju sačinjavaju 6 udruženja iz SAD i jedno udruženje iz Kanade. Prema dosadašnim informacijama, mnoga brojnija i značajnija udruženja iz USA i Kanade nijesu na ovom spisku. Primjetno je da se, uzbrzano i tabloidski, stvara Unija, koja za sada ima moć na novinarskom papiru, ali ne i u stvarnom životu iseljenika u ovim državama.
 
 

 


01. AVGUST 2017.

  • DIJASPORA ODALA POŠTU KRSTU POPOVIĆU  

 


30. JUL 2017 

  • O    OKUPLJANJE DIJASPORE U PODGORICI ► 

 


  •   NOVA DONACIJA CRNOGORSKOG KULTURNOG DRUŠTVA

              


18. JUL 2017.

  • SASTANAK CRNOGORSKIH DRUŠTAVA IZ KANADE U TORONTU 

 

U prostorijama Počasnog Konzulata CG u Torontu je 17. Jula 2017. organizovan sastanak svih Društava iz Kanade sa predstavnikom Savjeta za saradnju sa iseljenicima za državu Kanadu. g. Zoranom Raičevićem. Skupu su prisustvovala 3 od 4 Udruženja iz Kanade: Crnogorsko Kulturno Društvo iz Toronta (g. Dino Kolar i g. Branislav Vujović), Crnogorsko Kulturno Udruženje "Vladika Danilo" iz Toronta (g. Pero Kalezić) i Crnogorsko Društvo Britanske Kolumbije iz Vankuvera (g. Božidar Vujičić).

 


Ovo je prvi susret Društava iz Kanade na jednom mjestu. Na sastanku su usvojeni zaključci o radu, članstvu i potrebama Udruženja iseljenika. Zaključci že biti proslijđjeni Savjetu i Upravi za dijasporu CG! Takođe, na sastanku su usvojeni i neki prijedlozi državnim institucijama i Upravi za dijasporu sa ciljem poboljšanja položaja iseljenika i unapređivanja odnosa sa maticom! llU prostorijama pocasnog Konzulata CG u Torontu je 17. Jula 2017. organizovan sastanak svih Društava iz Kanade sa predstavnikom Savjeta za saradnju sa iseljenicima za državu Kanadu. g. Zoranom Raicevicem. Skupu su prisustvovala 3 od 4 Udruženja iz Kanade: Crnogorsko Kulturno Društvo iz Toronta (g. Dino Kolar i g. Branislav Vujovic), Crnogorsko Kulturno Udruženje "Vladika Danilo" iz Toronta (g. Pero Kalezic) i Crnogorsko Društvo Britanske Kolumbije iz Vankuvera (g. Božidar Vujicic).
Ovo je prvi susret Društava iz Kanade na jednom mjestu. Na sastanku su usvojeni zakljucci o radu, clanstvu i potrebama Udruženja iseljenika. Zakljucci ce biti proslijedjeni Savjetu i Upravi za dijasporu CG!
Takodje, na sastanku su usvojeni i neki prijedlozi državnim institucijama i Upravi za dijasporu sa ciljem poboljšanja položaja iseljenika i unapredjivanja odnosa sa maticom! lll

U prostorijama pocasnog Konzulata CG u Torontu je 17. Jula 2017. organizovan sastanak svih Društava iz Kanade sa predstavnikom Savjeta za saradnju sa iseljenicima za državu Kanadu. g. Zoranom Raicevicem. Skupu su prisustvovala 3 od 4 Udruženja iz Kanade: Crnogorsko Kulturno Društvo iz Toronta (g. Dino Kolar i g. Branislav Vujovic), Crnogorsko Kulturno Udruženje "Vladika Danilo" iz Toronta (g. Pero Kalezic) i Crnogorsko Društvo Britanske Kolumbije iz Vankuvera (g. Božidar Vujicic).
Ovo je prvi susret Društava iz Kanade na jednom mjestu. Na sastanku su usvojeni zakljucci o radu, clanstvu i potrebama Udruženja iseljenika. Zakljucci ce biti proslijedjeni Savjetu i Upravi za dijasporu CG!
Takodje, na sastanku su usvojeni i neki prijedlozi državnim institucijama i Upravi za dijasporu sa ciljem poboljšanja položaja iseljenika i unapredjivanja odnosa sa mati


13. JUL 2017. 

  • ISTORIJSKI DAN ZA NAŠE ISELJENIKE U TORONTU

  


05. JUL 2017.

AKTIVNOSTI KONZULA CG U TORONTU ► 

 


01. JUL 2017

KAKO SU NAŠI ISELJENICI PROSLAVILI DAN KANADE   

   


 25. JUN 2017.  

ODRŽAN TRADICIONALNI CRNOGORSKI PIKNIK ► 


    


08. JUN 2017. 

 OTVOREN POČASNI KONZULAT CRNE GORE U TORONTU ► 

  


 

 

 ©  2005 - 2017 www.montenegro-canada.com  All rights reserved