• PRVI PUT NA INTERNETU - TRAGEDIJA CRNE GORE


   
 


  • POGLEDAJTE SERIJU "BOŽIĆNI USTANAK"

► 
   


 
  


  • U POSJETI BOŽIDARU ČEJOVIĆU - UMJETNIKU IZ KANADE   

 


Božidar Božo Čejović je rođen u Podgorici 1943. godine. Studirao je Umjetnost na Univerzitetu u Novom Sadu. Godine 1964. preselio se u Pariz. Tamo je nastavio da izučava umjenost, kao i grafički dizajn. Više od 40 godina je proveo živjeći i radeći u francuskoj prijestonici. Krajem devedesetih godina prošlog vijeka seli se za Kanadu. Više godina boravi u ontarijskom gradu Hamiltonu, đe nastavlja da se bavi slikarstvom i grafikom. 

U vremenu sukoba, užurbanosti i nasilja, Božove slike su reflektovale mir, ljepotu i nježnost. One životne osnovne vrijednosti koje su uvijek postojale u njegovom viđenju svijeta i okoline. Prije nekoliko godina, vođen ljepotom prirode, kao i mirnoćom malih gradova, seli se u grad Oakville, đe i sada živi i stvara. Božidar Čejović je od početka bio aktivan u našoj zajednici u Kanadi. Već prvih godina života u novoj sredini, postaje član Crnogorskog Kulturnog Društva iz Toronta. Često učestvuje i daje veliki dopinos u organizaciji i pripremi skupova naših iseljenika  ...Božidar Čejović je od početka bio aktivan u našoj zajednici u Kanadi. Već prvih godina života u novoj sredini, postaje član Crnogorskog Kulturnog Društva iz Toronta. Često učestvuje i daje veliki dopinos u organizaciji i pripremi skupova naših iseljenika  


  • MONTENEGRIN DUO IMAO USPJEŠAN NASTUP U TORONTU   

 
Poznati crnogorski duet gitare, Danijel Cerović i Goran Krivokapić nastupili su 22. Oktobra 2016. g.  u Torontu. Premijerno izvođenje crnogorskih gitarista u Torontu  je bilo u zgradi Heliconian Club-a, koja je podignuta 1875. godine i nalazi se na prestižnoj lokaciju Yorkville, između dvije poznate galerije. Helionian Club je urađen u gotskom stilu i akustičnost dvorane je izvrsna za  muzičke i dramske programe. 

Naši gitaristi su pružili maksimum za vrijeme dvosatnog nastupa. Ovaj događaj su pratili i mnogi naši iseljenici, kao i članovi Crnogorskog Kulturnog Društva iz Toronta . Crnogorski gitaristički duo je nastao 2005. godine. Repertoar većinom obuhvata transkripcije renesansne i barkone muzike, te orginalih kompozicija 19. vijeka, a posebno mjesto zauzima savremena muzika, orginalno pisana za dvije gitare. Nastupali na prestižnim festivalima u SAD-u, Kanadi, Kini, Koreji, Latviji i Holandiji, Njemačkoj, Španiji, Hrvatskoj, Srbiji, Holandiji, Sloveniji i BiH..-. 


 OPSvečanost povodom tog čina je održana 17. Avgusta 2016. godine u prostorijama advokatske kancelarije Elliott u strogom centru Toronta, đe će i biti buduće sjediste Konzulata Crne Gore.   

 Najveći praznik Kanade je Dan Kanade, koji se slavi svake godine 01. JULA. Tog dana 1867. godine stvorena je Konfederacija koju su sačinjavale čet

 Web site je imao na uvid jedan od važnih dokumenta, koji je nalazi u pri

   

 ©  2005 - 2017 www.montenegro-canada.com  All rights reserved