• MONTENEGRIN DUO STIŽE U KANADU  

 


Poznati crnogorski duet gitare, Danijel Cerović i Goran Krivokapić dolaze u Oktobru 2016. u Kanadu, đe će imati 3 koncerta, u gradovima Toronto, Montreal i Sudbery. Koncert u Torontu će se održati u Subotu, 22. Oktobra 2016. godine na adresi Heliconian Hall, 35 Hazelton Ave, Toronto. sa početkom u 20 časova. Cijena karata je 30$.

KARTE SE MOGU ONLINE KUPITI PREKO SLJEDEĆEG LINKA  . Inače, ovaj crnogorski gitaristički duo nastao je 2005. godine. Repertoar dua obuhvata transkripcije renesansne i barokne muzike, te originalnih kompozicija 19. vijeka, a posebno mjesto zauzima savremena muzika originalno pisana za dvije gitare. Duo je uspješno nastupao u Crnoj Gori (đe su premijerno izveli koncert "Madrigal" sa Crnogorskim simfonijskim orkestrom) na važnim festivalima kao što su "A tempo" i "Kotor Art", kao i u Njemačkoj, Španiji (Granada Festival Musica y Danza), Hrvatskoj, Srbiji, Holandiji, Sloveniji, BiH. 


  • SVE INFORMACIJE SA SKUPA SAVJETA ZA DIJASPORU

U utorak, 27. septembra 2016. godine, u staroj zgradi Vlade Crne Gore, održana je konstitutivna sjednica Savjeta za saradnju sa iseljenicima. Na samom početku sjednice, shodno zakonskoj odredbi, utvrđeni su mandati svih članova Savjeta, nakon čega su, u svečanom dijelu, uslijedili govori direktora Uprave za dijasporu mr Predraga Mitrovića, gradonačelnika Glavnog grada Slavoljuba Stijepovića i predsjednika Vlade Mila Đukanovića. Premijer Đukanović je naveo da je usvajanjem Zakona o saradnji Crne Gore sa iseljenicima koji reguliše međusobne veze stvorena solidna osnova za dalje aktivnosti. − Iz njega proističe i obaveza formiranja ovog Savjeta, koji je Vladino savjetodavno tijelo. Stvorene su i normativne pretpostavke za povećanje iznosa sredstava koja su budžetski namijenjena saradnji sa iseljenicima. Time i osnova za pripremu većeg broja kvalitetnijih projekata i programa koje Vlada planira kroz svoje strategije – rekao je Đukanović. . OPŠIRNIJE ►Premijer Đukanović je naveo da je usvajanjem Zakona o saradnji Crne Gore sa iseljenicima koji reguliše međusobne veze stvorena solidna osnova za dalje aktivnosti. − Iz njega proističe i obaveza formiranja ovog Savjeta, koji je Vladino savjetodavno tijelo. Stvorene su i normativne pretpostavke za povećanje iznosa sredstava koja su budžetski namijenjena saradnji sa iseljenicima. Time i osnova za pripremu većeg broja kvalitetnijih projekata i programa koje Vlada planira kroz svoje strategije – rekao je Đukanović.  


  • TAKMIČARI IZ CRNE GORE OSVOJILI 5 MEDALJA U TORONTU  ►► 

 Prvi put, borci u Jiu Jitsu iz Crne Gore nastupili su u Kanadi i obravali naše iseljenike    

Prvi put, borci u Jiu Jitsu iz Crne Gore nastupili su u Kanadi i obradovali naše iseljenike. 

 .
Crnogorski takmičari su osvojili ukupno - 5 MEDALJA, od toga jedna ZLATNA. Crnogorsko Kulturno Društvo iz Toronta je bilo glavni sponzor takmičarima. Priznanje se osim takmičarima, mora odati i članovima Društva, kao i drugim iseljenicima iz Kanade, koji su bili uključeni u organizaciji, pripremi, dočeku, nastupu i podršci sa tribina našim sportistima.Medalje su osvojili: Srđan Bošković, purpurni pojas - zlato u kategoriji i bronza u apsolutnojMladen Jokmanović, crni pojas, bronza u kategoriji i bronza u apsolutnoj  Marko Jokmanović, crni pojas, bronza u kategoriji. Momci su dali sve od sebe. Ovaj nastup je pokazao da su naši takmicari veoma kvalitetni borci koji, iako treniraju u skromnim uslovima u Podgorici, postižu vrhunske rezultate van zemlje . OPŠIRNIJE ►   Medalje su osvojili: Srđan Bošković, purpurni pojas - zlato u kategoriji i bronza u apsolutnoj  


  • NOMINOVANJE G. DOUGLASA ELLIOTTA ZA POČASNOG KONZULA


 
Crnogorsko Kulturno Društvo iz Toronta zvanično je nominovalo g. Douglas-a Elliotta za počasnog konzula Crne Gore i uputilo zahtjev Ministarstvu Vanjskih Poslova  Crne Gore za procesuiranje istog. Svečanost povodom tog čina je održana 17. Avgusta 2016. godine u prostorijama advokatske kancelarije Elliott u strogom centru Toronta, đe će i biti buduće sjediste Konzulata Crne Gore.

    Samoj svečanosti su prisustvovali mnogi poznati advokati i biznismeni iz Toronta. G. Elliott je u razgovoru sa okupljenim zvanicama istakao da je počastvovan imenovanjem od strane CKD za  konzula Crne Gore.   G. Elliott je rekao i sljedeće: "Kada sam pročitao knjigu Frederik Burnam i Crna Gora bilo mi je jasnije zašto ja toliko volim Crnu Goru. Volim je na isti način kao što je Frederik Burnam volio, iako nije bio tamo rođen, iako nije bio Crnogorac porijeklom"  .
. Prostorije budućeg Konzulata u centru Toronta već krasi crnogorska zastava, slika grada Kotora i Boko-kotorskog Zaliva, kao i ogromna želja g. Elliotta i svih zaposlenih u njegovoj advokatskoj kancelariji da promovišu Crnu Goru i štvo više je približe Kanađanima. OPŠIRNIJE OPSvečanost povodom tog čina je održana 17. Avgusta 2016. godine u prostorijama advokatske kancelarije Elliott u strogom centru Toronta, đe će i biti buduće sjediste Konzulata Crne Gore.  .


  • ANALIZA TREĆEG KONGRESA ISELJENIKA CRNE GORE


   

Treći Svjetski Kongres Dijaspore Crne Gore održan je u crnogorskoj prijestonici Cetinju, 16. Jula 2016. godine u zgradi Skupštine Opštine. Prvi u nezavinoj državi. Malo se o Kongresu znalo prije 16. Jula.  Prva informacija u medijima se pojavila na dan kada je počeo i ujedno zavšio. Za predsjednika je izabran Borislav Roganović, iseljenik u Moskvi, za potpredsjednike Vesko Kraljević i Remzo Skenderović.  Za Generalogi sekretara, sa mandatom od tri godine izabran Vladislav Vanja Popović. Funkcija predsjednika je rotirajuća i trajaće dvije godine i na njoj će se smjenjivati istaknuti iseljenici, svaki put sa drugog kontinenta. Drugi rotirajući predsjednik biće Safet Beljo Radončić iz Australije, a treći Niko Lekić iz SAD. Portparol je Danijela Nešovska, a Zoran Rajović je izabran za administratora web sajta Kongresa, koji je i ustupio Kongresu svoj domen www.dijaspora.me.  Većina udruženja u iseljeništvu, osim poziva za Kongres, nijesu imala nikakvu drugu informaciju. Nije bio formiran zajednički Koordinacioni Odbor. To je za posljedicu imalo sljedeće - nepostojanje zajedničkog rada svih udruženja iseljenika na pisanju Programa i Rezolucije Kongresa, manjak tekstova i najava skupa u medijima,  manjak  propagadnog materijala, publikacija i brošura o Kongresu,  loša organizaciona komunikacija sa Udruženjima u svijetu, kao i sa naučnim, kulturnim, državnim institucijama države. Sve to je uticalo na organizacione propuste kod planiranja, toka i rada samog Kongresa.  OPŠIRNIJE ► 


  

 Najveći praznik Kanade je Dan Kanade, koji se slavi svake godine 01. JULA. Tog dana 1867. godine stvorena je Konfederacija koju su sačinjavale čet

 Web site je imao na uvid jedan od važnih dokumenta, koji je nalazi u privatnim

  ©  2005 - 2016 www.montenegro-canada.com  All rights reserved