Header Graphic
Crna Gora u tekstu i slici > POTOMCIMA NA NAUK


 

 

 Naciju čine više mrtvi nego živi 
 

   
ILI: ISTINA SRBIJANSKOG NOVINARA I PUBLICISTE
PANTELIJE JOVOVIĆA 
18. Septembar 1922. godine, beogradski list "Balkan", piše Pantelija Jovović

"Obzirnost i dužno poštovanje prema mrtvima dokaz je kulture jednog naroda. Čije je groblje razgrađeno i grobovi obrasli korovom, ništa dalje ne pitajte za njegovu kulturu. Divljak je. Kada je u Srbiji 1903. godine jedna zavjera učinila kraj dinastiji Obrenovića, nikome nije na um padalo da ruši spomenik kneza Mihaila; jer ko bi njega rušio rušio je istoriju Srbije.

Nije se jednako postupilo sa spomenicima u Crnoj Gori prilikom njenog ujedinjenja sa Srbijom. Sramota je beogradske Vlade zato što su spomenike rušili njeni činovnici, a crnogorska je sramota zbog toga što su ti činovnici sinovi Crne Gore. Neki pijani Savo Fatić srušio je u Podgorici 1918. godine spomenik podignut junacima, slavno palim u ratu godine 1862. Doduše nijedan Fatićev predak nije pao u tome ratu, te nije čudo da je on gotov na rušenje spomenika kao i na paljenje kuća, ali je čudo što je sa njim bilo i Crnogoraca čiji su preci ratovali.Nije čudo što pijani Fatić ruši spomenik, ali je skandal da Vlada mjesto da spomenik popravi ona naređuje sravnjivanje njegovog nesrušenog ostatka sa zemljom, da se ne zna ni đe je postojao. A Sava Fatića odmah iza rušenja spomenika i revnosnog učestvovanja u paljenju kuća postavlja za člana crnogorskog Vrhovnog suda! I sada taj treba da sudi onima kojima je kuće palio i oni da očekuju od njega pravdu! Vlada je na pogrešnom putu ako misli da su to sredstva za ujedinjenje Crne Gore sa Srbijom...


Savo Fatić živjeći u Crnoj Gori, u kojoj je skoro svaka familija gorda na svoju prošlost, osjeća se, razumijem, vrlo neprijatno nemajući sam pomena vrijedne familijarne prošlosti. On bi bio gotov zbog toga uništiti ovu crnogorsku prošlost, a zar da on bude mjerodavan za pravac rada beogradske vlade? Beogradska Vlada može preko Sava Fatića zapaliti par kuća u Crnoj Gori, ali preko njega ne može vladati Crnom Gorom, a još manje vršiti njeno ujedinjenje sa Srbijom."


"Savo Fatić, je, dakle, sa pozicija vlasti, kao potpredsjednik tzv. Podgoričke skupštine, sa svojim istomišljenicima - jurišnicima na crnogorske svetinje i simbole, varvarski i sramno srušio spomenik Velikom vojvodi Mirku Petroviću u centru Podgorice i bačio ga u Moraču. Savo Fatić je aktivno učestvovao u rušenju i paljenju crnogorskih kuća i domova. Za to je od strane pretpostavljenih unaprijeđen i nagrađen. Postavljen je bio za člana Velikog Suda Kraljevine SHS u Podgorici. Sa te pozicije donosio je i izricao presude crnogorskim patriotima, vjernim i odanim slobodi, časti, pravu i dostojanstvu Crne Gore i njenog naroda." (komentar Novaka Adžića)
 

 

 

 

 

 ©  2005 - 2021 www.montenegro-canada.com  All rights reserved