Header Graphic
Tekstovi o Crnoj Gori > PRVI PUT NA INTERNETU - KOVŠ


16 Nov 2010

 

 
 "BUDI VOJVODA ALI UŽIVAJ U MEDOVINI" 


za naš web site: Prof. Dr. Ivan Milović - Beograd

Mislim da će ovaj mali prilog našem web sajtu biti koristan i za stariju, a naročito za mlađu generaciju Crnogoraca u Americi. Radi se o poklonu koji je Ilija Plamenac, naš veliki vojvoda i ministar vojni kod Knjaza i kasnije Kralja Nikole I dobio na poklon od ruskog princa Dolgorukova godine 1879. u spomen imenovanja za ministra. To je poznata ruska posuda za piće koja zove ’’kovš’’ i koja je do uvođenja ordenja i medalja krajem 18. vijeka u Rusiji dodjeljivanja za naročite zasluge carevom domu ili za istaknute vojničke podvige


  The present of Prince Dolgorukov of  Russia to Voyvoda Ilija Plamenac

The efforts of Duke Nicolas I to enlist the sympathies of the Russian imperial family were productive of important results for Montenegro. Subventions were granted by the tsar for educational and other purposes. Supplies of arms and ammunition were sent to Cetinje. In 1871 Prince Dolgorukov arrived to Montenegro on a special mission, and distributed large sums of money among the people.

Eight years later, Prince Dogorukov sent a present to Iliya Plamenac who was appointed the Minister of War in 1879. Iliya Plamenac (1821 - 1916) was the Duke (Voyvoda) and great war leader against the Otoman Empire (battles at Krnyitza 1862, at Fundina 1876, and the liberation of southern Adriatic coast. Kovsh, presented to him to commemorate his appointment, is an ancient Russian drinking vessel. It served for tasting medovina (Russian -  Medovukha), light alcohol drink based on fermentated honey. The kovsh was made by famous silversmith Sazikow (gilded silver, hand engraved, Moscow, 1879). The kovsh was ordered for this particular occasion with the engraved message in Cyrillic letters ``Stay the duke but enjoy the drink``(medovinu). Kovsh was in possession of Plamenac family
 


[Flag of Montenegro] Poklon ruskog Princa Dolgorukova Vojvodi Iliji Plamencu

Napori Knjaza Nikole I da stekne naklonost ruske carske porodice donijeli su značejne rezultate za Crnu Goru. Dobijena je pomoć od cara za potrebe školstva i druge potrebe. Na Cetinje su stigle isporuke oružja i municije. Godine 1871. princ Dolgorukov je došao u specijalnu misiju u Crnu Goru i podijelio mnogo novca narodu.

Osam godina poslije toga, Princ Dolgorukov je poslao poklon Iliji Plamencu koji je imenovan za ministra vojnog 1879. godine. Ilija Plamenac (1821 – 1916) bio je crnogorski vojvoda i veliki vojskovođa protiv Otomanskog carstva ( bitke kod Krnjice 1862, Fundine 1876 i oslobođenje južnog dijela crnogorskog primorja. Kovš koji je dobio na poklon u sjećanje na imenovanje za ministra vojnog je stara ruska posuda za piće. Iz njega se pila medovina, piće od fermentisanog meda sa malim procentom alkohola. Kovš je napravio poznati majstor Sazikov od pozlaćenog srebra, rukom graviran, sa oznakama majstora i grada Moskve, godine 1879. Kovš je naručen specijalno za ovu priliku sa ugraviranom porukom ćiriličkim slovima na ruskom jeziku: ‘’ Budi Vojvoda ali uživaj u medovini’’. Kovš je bio u posjedu porodice Plamenac. 

 ©  2005 - 2021 www.montenegro-canada.com  All rights reserved