Header Graphic
Tekstovi o Crnoj Gori > PISMO ILIJI PLAMENCU


7 Dec 2010

 

 
 NAREDBA KNJAZA NIKOLE   


ZA WEB SITE IZ BEOGRADA: PROF. DR. IVAN MILOVIĆ

Evo još jednog priloga - originalna naredba Knjaza Nikole Iliji Plamencu u vezi sa nekim incidentom "Lipovskim". Ja ne znam što se to dogodilo i kada, jer nema datuma ali sigurno prije imenovanja Ilije Plamenca za ministra vojnog, vjerovatno u vrijeme crnogorsko - turskog rata ili prije njega. Ima i smiješnih detalja, viđecete kada pročitate pismo. Ja sam ga prepisao doslovce onako kako ga je Knjaz Nikola pisao.

 U prilogu je "word" dokument sa prepisom pisma i slika originala naredbe sa pečatom. Pismo je u Moraču nosio kurir po imenu Nešo. Interesantno je i kao istorijski dokument i kao lingvistički primjer kako se tada govorilo.Gospodinu Voivodi i Popu Iliji Plemecu - u Moraču

Popu Iliji Plamencu,

Pope Ilija! Praviteljstvo Rusko i Austrijsko traže čistinu događaja Lipovskog, zato vi dajem Nalog da mi tačno sastavite Raport kao se stvar dogodila. Ema nemoi drugojače no onako kako je, tako ti leba i obraza, a svaka neistinost bi na mene pala, ako bi to učinio bi mi grdno platio. Na ovi Raport podpisaćete se sva trojica, to jest ti, Miljan i Bajo. Na novo te pozornim činim, nemoite me u čem uvalit. Ako se voiska iskupila neka se raspusti do nove naredbe, a do tada neka se mijenjaju čete Moračkijeg i Rovačkoga bataljona svaki dan po jedna. Ne treba da vi preporučujem da nikoga ne puštajete preko granice a međutim smislite đe bi se lako moglo što učiniti kad bi se reklo.

Knjajz Nikola

Primijo Nešo


 

 ©  2005 - 2021 www.montenegro-canada.com  All rights reserved