Header Graphic
Tekstovi o Crnoj Gori > Crnogorski velikani


17 Apr 2006

 
 


CRNOGORSKI VELIKANI

 

 

 

 

 


Krajnji cilj svih nauka i umjetnosti jeste dobro,a najvece dobro je cilj najviše nauke-nauke o državi. Dobro za kojim teži država, jeste pravda.U svim ljudima postoji prirodna težnja za državom i onaj koji je prvi osnovao zacetnik je najveceg dobra... ARISTOTEL

Rijetki su ljudi - a takvi su bili Petar II Petrovic Njegoš -Marko Miljanov - Stefan Mitrov Ljubiša, koji u citavom svom životu i u svakom svom poslu su bili,Velikani, ciji je svaki gest, svaka rijec, svaka misao bila na svom - na pravom mjestu.

 

 

 

 


Istinita istorija zapisa - težak je bijo njihov zivot, ali ONI su išli stalno svojim putem; sve prepreke - a bilo ih je svakog dana - nijesu ih lako odbijale i skretale s njihovih staza.

A kad je trebalo da skrecu, skretali su uvijek na bolje.

ONI, koji su živjeli i stvarali u njihovoj, (našoj) Crnoj Gori, na kraju obrazovanog svijeta, na koji su ocima - pred vratima edenskim, mucenici dva protivna uragana: azijackoga i evropskoga, to jest uraganima prosvjete i gluposti...prilazili brzo i lako uraganu prosvješcenija i postali prvi, najveci ljudi.

A koliko je takvih neoborivih Velikana i u najvecim narodima.Osta zapisano i potpisano... Malo... Vrlo malo.

Da su živjeli -stvarali - da ih je bilo u velikim narodima, šivot bi im bijo ljepši, ali ljubav-prema svojoj domovini Crnoj Gori ne bi im bila ni veca, jer nije im ni mogla biti veca.

Trebalo je da prodje skoro - pola vijeka (prošli XXvijek), pa da Milovan Djilas,casno, pošteno, analiticki - objasni mnogim protuvama (maternji jezik), da je zlocin da se -zloupotrebljavaju - Njegoš - Marko - Ljubiša u ime tamo nekih, pisaca, pjesnika, popova, politicara, raznoraznih asimilatorskih projekata, odroda i izroda.

 

 

 

 Milovan Djilas

 

 

Kao gradjanin Crne Gore vidju i danas, (što je zalosno - no istinito), da mnogi - pate, za Isidorom, za Nikolojam, za mnogima koji su preko imena Njegoša, Marka i Ljubiše panjkali, na tamo njihov nacin ono što je svetinja za svakog normalno celjade... -DRŽAVU CRNU GORU - CRNOGORSKU NACIJU...jer ti danasnji umni politikanti i nadnicari izgleda nece da saznaju da - Njegoš - Marko - Ljubiša, za svoga života izabrali su svoju CRNOGORSKU ZEMLJU...prirodnu težnju za svojom državom.

Znao je Milovan Djilas za suvišni bjelaško-zelenaški prtljag, za srbijansko-srpsku hegemoniju, koje ce biti teret na putu crnogorskog prosvješcenija, znao je - ostavijo je mnogo - rekao je mnogo - volijo je mnogo, ne samo svoju Crnu Goru - volijo je Jugoslaviju (drzave koje vise nema), (ne mojom i njegovom zaslugom), - volijo bracku Rusiju i Srbiju...volijo je prijateljsku Ameriku...volijo je Lenjina, volijo je svoju ideologiju, volijo je sve sto je n o r m a l n o... i sve sto ide putem prosvješcenija.

 
 

 

 

Stefan Mitrov Ljubisa

 
 

 

Velika Amerika nije zaboravila Milovana Djilasa - (Lenjinistu –Stvaraoca), dade mu priznanje - NAGRADA ZA SLOBODU- 9.decembra 1968.godine. u Njujorku, USA, nagrada, koju dobiše - medju velikanima planete: general Ajzenhauer ( D.D. Eisenhower) , general Marsal (IG.C. Marshal), Sir Winston Churchill, W. Brandt, H.S. Truman, L.B.Johnson, J.Monet...

Završiti ovo gore receno, grijeh je, ne pomenuti - prezentovati, kako je Milovan Djilas, pisao o Crnogorskim Velikanima:

Petru II Petrovicu Njegosu – Marku Miljanovu – Stefan Mitrov Ljubisi


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Zoran B. Zekovic
  Cetinje-CRNA GORA

 

 


 

 ©  2005 - 2021 www.montenegro-canada.com  All rights reserved