Header Graphic
Zanimljivosti > Iz nase proslosti


15 May 2005

Proglasenje Ustava Knjazevine Crne Gore


NA NIKOLjDAN 6.12.1905. pred narodnim poslanicima proglašen je prvi Ustav Knjaževine Crne Gore. Time je mala balkanska Knjaževina zapocela ustavni parlamentarizam

Ove godine navršava se 100 godina od prijestonicke besjede knjaza Nikole. Na Nikoljdan 6.12.1905. pred narodnim poslanicima proglašen je prvi Ustav Knjaževine Crne Gore. Svecanost je održana u Zetskom Domu, koji je za tu priliku bio posebno pripremljen. Time je mala balkanska Knjaževina prvim Ustavom zapocela ustavni parlamentarizam. Pripreme u Zetskom Domu objavio je Glas Crnogorca 03.12.1905. i tom prilikom objavio: “u Zetskom Domu ucinjene su velike pripreme za svecano otvaranje Narodne skupštine. Velika površina dvorana privremeno je udešena za držanje sjednica skuptšinskih. U parteru su namještene klupe za narodne poslanike. Na uzvišenom podijumu nacinjen je prijesto za njegovo Kraljevsko Visocanstvo Knjaza gospodara. Prijesto je ukrašen Knjaževskim crnogorskim gorbom, amblemima i trobojkama. isto tako je i cijela dvorana ukrašena amblemima i trobojkama.
Na dan svecanosti 06.12.1905. Glas Crnogorca donosi na prvoj strani Prijestonu Besjedu kojom je njegovo Kraljevsko Visocanstvo Knjaz gospodar Nikola I na Nikolj-dan 06.12.1905. pred narodnim predstavnicima proglasio Ustav za knjaževinu Crnu Goru.
O svecanostima u Zetskom Domu u istom broju Glas Crnogorca piše: današnja svecanost utorak 06.12.1905. “Još prije 11 sati pred Zetskim Domom poceo se skupljati silan narod. Sve prostorije dvorane bile su od 11 - 30 sat zauzete. U parteru su stojali svi narodni poslanici. Ispod Knjaževskog Prijestola s lijeve ministri, s desne predsjedništvo Skupštine. U prvom redu pored ministra stajao barski arcibiskup gospodin Milinic s ljetnom i odlicjem na grudima, a uz njega ulcinjski muftija u gornjim ložama s desne strane zauzeli su mjesta clanovi diplomatskgo kora sa gospodama, a s lijeve strane gospode naših ministara i velikodostojnika. U donjim ložama bilo je smješteno cinovništvo sa pozvanim gostima koji su za ovu svecnost došli na Cetinje. Pred Zetskim Domom bila je uparadena ceta s muzikom na celu.
U 11 i 15 dovezli su se Nj.K.R.V. Knjaz nasljednik i Nj. V. Knjaz Mirko i docekani od skupštinskog predsjedništva, ušli su u dvoranu, pozdravljeni od prisutnih pa su zauzeli mjesto s desne strane Knjaževog Prijestola. Poslije su se dovezli njihova Kraljevska Visocanstva knjeginja Milena i Milica i njihovo KV Knjeginja Natalija i Knjeginjica Ksenija i Vjera pa su zauzeli mjesto u dvorskoj loži pozdravljeni od prisutnih.
Tacno u 12 sati prišao je Nj.K. Knjaz gospodar sa pratnjom i pošto je pregledao pocasnu cetu, pozdravljen i docekan od predsjedništva skupštinskog ušao je u dvoranu pozdravljen burnim poklicima “Živio!” Knjaz gospodar zauzeo je mjesto na prijestolu sio je na tron i jakim glasom poceo je da cita Prijestonu besjedu. Citanje Prijestone besjede bilo je na mnogi mjestima prekidano burnim klicanjem Stavovi u kojima je rijec o slavnim prethodnim gospodarevim ili su propraceni jednodušnim usklicima “Slava im”! a narocito je bio burno pozdravljen stav u kome gospodar iskazuje blagodarnost knjeginji vladarici uzvišenoj crnogorskoj majci. Kad je gospodar završio i posljednje stavove Prijestone Besjede i spoljašnjim odnosima Crne Gore, ustao je sa prijestola i u prisustvu njegovog pravosvještenstva gospodina mitropolita (mitrofana) okružen sa svoja dva sina izgovorio je zvonkim glasom sa osjecanjima iz dubine svoje duše, zakletvu na Ustav, kojim je danas 06.12. obdario svoj narod. U tom trenutku sa Tablje poceli su da gruvaju topovi. Vojska je odazvala pocasti, muzika je svirala crnogorsku himnu, a i dvoranom se zaorilo burno i beskrajno klicanje. Poslije toga jedinstvenog trenutka. Knjaz nasljednik i knjaz Mirko poljubili su svog oca u ruku, a on je njih poljubio u celo. Zatim su knjazu gospodaru još na tome mjestu podnijeli cestitanje, gospoda ministri njegovo visokopravosvještenstvo mitropolit (mitrofan) presvijetli arcibiskup barski gospodin Milinovic i gospodin Muftija ulcinjski.
U istom broju Glas Crnogorca donosi 06.12. da su izabrani poslanici za prvu narodnu Skupštinu u Crnoj Gori skupili su se na Cetinje 03. ovog mjeseca (decembra). Kao što je naglašeno u knjaževskoj Lucindanskoj proklamaciji. Knjaz je ovog puta okupio oko sebe deputate (poslanike) kojemu je narod poslao i prvi put se s njima sastao 03.12 u 10 casova prije podne u jednoj zgradi ministarstva vojnog pošto su se tada još cinile popravke u Zetskom domu gdje ce se skupštinska sjednica održati.
Ovaj sastanak knjažev s poslanicima nije imao nikakav zvanican karakter vec se tu vodio razgovor o stanju naroda i prilikama u zemlji o njenom stanju o tome kako bi se izvjesne stvari trebalo uraditi, najviše se gospodar zadržao na tome kako bi trebalo uraditi nacin izbora narodnih poslanika ubuduce da bi se u izboru ogledao pravi narav narodne volje.


 ©  2005 - 2021 www.montenegro-canada.com  All rights reserved