Header Graphic
UMJETNOST I KULTURA > Njegoševo vidjenje umjetnosti


21 Feb 2007

 

  


IZ CRNOGORSKE PRIJESTONICE
 

 
Poštovani,
 
Prelistavajući stare arhive ( lične kolekcije ) zapazih - desetine artifakata sa naslovom - PISMA IZ ITALIJE-, godina 1851., Rim, koje napisa Ljubomir P. Nenadović.
   
Poštovani,
 
... učeći (čeljade uči i dok je živo), pomalo mi je čudno, da ama baš niko (a viđu da mr.-a, dr.-a, istoričara, akademika, a posebno Njegošologa), (imamo i za izvoz),se ne upusti na proucavanje pojedinosti istorijskih istina po pitanju da, na primjer, nije posvećena ozbiljna stručna pažnja i kritika Njegoševom interesovanju za slikarstvo; zašto je taj Crnogorski genije volio Van Dajka i koje je sve Van Dajkove slike vidio i divio im se prilikom svog bitisanja na italijanskoj zemlji; zašto se divio Mikelandjelu, a posebno šta ga je, kako zapisa Nenadovic, privuklo - privlacilo da onako dugo osmatra Rafaelovo  -  PREOBRAŽENJE-, itd.

 

 


Poštovani,

 
...dok se neki kadrovac u Crnoj Gori odluči da nešto napiše i prezentuje po pitanju gore rečenog-napisanog, dozvoliću esnafsku slobodu da Vam prezentujem vjerodostojnu istinu koja  osta - zapisana u Rimu, mjeseca aprila 1851.godine.
 
A uz to, da ovo moje kratko viđenje bude sićušni doprinos za očuvanje Crnogorske karijatide, imena i prezimena Petra II Petrovića Njegoša koji je za svoga života ostavio Crnogorskom potomstvu mnogo ( i previše ), a da li će ga neko razumjeti ili poštovati to što sve ostavi, veliki Crnogorski um Milovan Đilas volio je da kaze :
 
- Njegoš ce uvijek živjeti u nama, kao što živi naše djetinstvo i naša mladost....bijo je i ostao najdaroviti Crnogorac svoga vremena - bio i poetski izraz te epohe.
 

 
 
Zoran B. Zeković, Cetinje - Montenegro

 

  


 

 

  

 

 

 


 


 

  


 

 

 

 

   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 ©  2005 - 2021 www.montenegro-canada.com  All rights reserved