Header Graphic
CRNA GORA NA DLANU > SUSRET SA MINISTROM VANJSKIH POSLOVA


8 Apr 2014

 


    SUSRET NAŠIH ISELJENIKA SA MINISTROM IGOROM LUKŠIĆEM Predstavnici Crnogorskog Kulturnog Društva iz Toronta okupili su se u kultnom hotelu Royal York u Torontu, 08. Aprila 2014. godine.

File:Toronto - ON - Royal York Hotel.jpg

Inače, ovaj hotel je otvoren 11. Juna 1929. godine. Sa svojih 28 spratova bio je navisočija građevina u Kanadi tog vremena. Royal York Hotel je bio poznat po tome što je u to davno vrijeme imao 10 liftova i 1048 soba. Svaka soba je imala svoj radio, kao i svoje posebno kupatilo.Samo za potrebe telefonije u hotelu je radilo 35 operatora.
 

U ovom hotelu je uvijek odsijedala i Kraljica Elizabeta II, kao i cijela kraljevska porodica, prilikom boravka u Torontu.U julu 2008, u hotelu Royal York postavljene su tri košnice na 13. spratu, đe se nalazi krovna terasa, koja inače služi za proizvodnju povrća, bilja i cvijeća, čime se opslužuje devet restorana. Inače, ove tri košnice daju hotelu 700 kilograma meda godišnje.Ovom prilikom, članovi CKD iz Toronta su imali još jedan razlog više da se nađu u hotelu. U posjetu je došao još jednom jedan od zvaničnika države Crne Gore.
Imali su suret sa Ministrom Vanjskih Poslova Crne Gore, koji inače prvi put u istoriji dolazi u Toronto, g. Igorom Lukšićem. Susret je bio srdačan.Sastanak naših iseljenika sa Ministrom Lukšicem je bio koristan i obje strane su razgovarale o načinima kako matica može najbolje pomoći našim isljenicima u Kanadi.U toku razgovora, Crnogorsko Kulturno Društvo iz Toronta se direktno obratilo Ministarstvu Vanjskih Poslova Crne Gore sa sljedećim zahtjevima:

"1. Zamoljavamo MVP Crne Gore da realizuje ideju postavljanja „mobilne stanice“ Konzulata Crne Gore u Njujorku na prostoru Kanade, prije svega u Torontu i Vankuveru, đe je i skoncentisan gro crnogorske imigracije – u vremenu i u obliku koje odredi MVP.

  

2. Zamoljavamo MVP Crne Gore da razmotri otvaranje diplomatsko-konzularnog predstavništva Crne Gore na području Kanade, jer postoje istorijski, politički, ekonomski i praktični razlozi za otvaranje istog"

Na kraju je istaknuto da je Crnogorsko Kulturno Društvo iz Toronta do sada aktivno učestvovalo u svim aktivnostima koje doprinose afirmacije Crne Gore, njene kulture i osobenosti na prostorima Kanade. Sa tim aktivnostima će nastaviti i u budućnosti.Ministar Lukšić je uvjerio svoje sagovornike da Vlada Crne Gore i MVP posebno pažnju posvećuje dijaspori. Takođe je istaknuto da su aktivnosti novoformirane Direkcije za Dijasporu veća dali prve rezultate....Što se tiče postavljenih pitanja, Ministar je najavio skoro počinjanje konzularnih dana u Kanadi i početak rada "mobilne stanice", a što se tiče budućeg konzularno-diplomatskog predstavništva - to će ipak sačekati neka "bolja" vremena.Na sastanku su pomenute i ostale "vruće" političke teme - učesnici su se dotakli i sljedećeg: neriješenog pitanja crkvene imovine, inicijative za poništenje odluka Podgoričke Skupštine, poteza Predsjednika Vujanovića, politike Vlade CG i td...

U toku sastanka, Sekretar CKD, g-đica Vesna Kadović uručila je Ministru Lukšiću primjerak brošure GLAS CRNE GORE, autora Janka Brajovića, čiji orginal je čuvan u Torontu od 1919. godine i opet ugledao svjetlost dana, opet u Torontu, 2012. godine.
 

 ©  2005 - 2021 www.montenegro-canada.com  All rights reserved