Header Graphic
CRNA GORA NA DLANU > Crnogorci u Americi


9 Jul 2005

 


 CRNOGORSKO UDRUŽENJE "MONTENEGRO"  [Flag of Montenegro]
SAN FRANCISKO
S.A.D

  

 U nedjelju 22. maja 2005.g. u Santa Clara (1515
Walsh Avenue) zvanicno su otvorene prostorije Udruzenja      Montenegro - San Francisco. Otvaranju je prisustvovalo 80-tak clanova i prijatelja Udruzenja, koje je za kratko vrijeme od osnivanja 1999.godine
(i registrovanja 2000.g), postalo najbrojnije i najuticajnije crnogorsko udruzenje u Kaliforniji. U ime Udruzenja, prisutnima se obratio predsjednik Djoko Vuckovic. Pozdravio je prijatelje iz raznih krajeva Kalifornije koji su specijalno dosli da bi prisustvovali zvanicnom otvaranju i posebno se zahvalio porodici Malisic na ustupljenom prostoru za potrebe rada Udruzenja. Podsjetio je na istorijat udruzivanja Crnogoraca na ovim prostorima, na potrebu odrzavanja obicaja, tradicije i culture, kao i na potrebu vjerske i politicke tolerancije, kao uslovu odrzanja i jacanja organizovane crnogorske dijaspore.
 


   

 

 

 

 


Udruženje " Montenegro-San Francisco" osnovano je u junu 1999. godine i registrovano kao neprofitna organizacija u martu 2000. U Osnivackom odboru Udruzenja bili su: Miladin Malisis, Dusan Petranovic, Djoko Vuckovic, Sasa Cukic, Stanko Bubanja i Ivo Djukanovic.  Udruzenje okuplja Crnogorce i prijatelje Crne Gore, prvenstveno iz Kalifornije, nezavisno od nacionalnog porijekla, religijske i partijske pripadnosti. U osnivackim dokumentima i statutu navedeno je, pored ostalog, da su u Udruzenje dobrodosli svi koji ne osporavaju crnogorsku naciju i pravo gradjanima Crne Gore da formiraju i razvijaju nezavisnu i demokratsku drzavu Crnu Gora.
 
Udruženje Montenegro osnovano je sa ciljem da medju iseljenicima artikuliše crnogorsku posebnost i održi kulturu, tradiciju i jezik, da afirmise sistem vrijednosti koji cini sadržinu crnogorskog identiteta, a koji ukljucuje: ideal slobode, ideal pravde, pravo odbrane licnog intregriteta, težnju za moralnim usavršavanjem, jednakost i poštovanje svakog pojedinca bez  obzira na društveni polozaj i materijalno stanje, gostoprimstvo.
Takodje, namjera je da se kroz organizaciju proširuju znanja o istoriji i kulturnom nasljedju Crne Gore, da se uspostavlju veze sa organizacijama iz Crne Gore i afirmišu kulturna, umjetnicka i naucna dostignuca stanovnika Crne Gore i naših iseljenika.
 
Tokom višegodišnjeg djelovanja Udruženje Montenegro je uspješno ostvarivalo i ostvaruje  postavljene ciljeve. Postalo je najmasovnije crnogordsko udruženje u Kaliforniji, jedinstveno po svojoj tolerantnosti i zajednickom uspješnom djelovanju clanova razlicitih etnickog porijekla i konfesija. Kroz regularna okupljanja, druženja i proslave, ucvršceno je povjerenje i prijateljstvo clanova Udruženja. Udruženje je nedavno, zahvaljujuci porodici Mališic, dobilo i prostorije za okupljanje u njihovoj novoizgradjenoj zgradi, što ce znacajno doprinijeti kvalitetu rada. Clanovi Udruženja su, zajedno i pojedinacno, ostvarili znacajne donacije, pomazuci stampanje knjige o iseljenicima, Fondaciju Sveti Petar Cetinjski,  izlivanje zvona sa likovima crnogorskih svetaca, izgradnju medrese, škole u Pecuricama. Posebno znacajna je donacija koja je obezbijedjena uz pomoc naseg clana Dusana Petranovica i dodijeljena Elektrotehnickom fakultetu Univerziteta Crne Gore, od strane americke kompanije Mentor Graphics. Vrijednost donacije, u vidu softverskih paketa za analizu i projektovanje integrisanih kola u savremenoj integrisanoj tehnologiji,  premasila je iznos od100 miliona dolara.
 
Udruženje " Montenegro-San Francisco" je zajedno sa udruženjima iz Njujorka i Cikaga u maju 2001. godine osnovalo Asocijaciju Crnogoraca Amerike i Kanade sa ciljem da se koordiniraju aktivnosti lokalnih udruzenja i organizuju dogadjaji koji po velicini i znacaju prevazilaze okvire pojedinih clanica. Djelujuci u okviru Asocijacije, i nastavljajuci dugogodisnju tradiciju, udruzenje Montenegro je organizovalo Crnogorske Susrete u San Francisku 2001. i Las Vegasu  2004. godine. Susreti u San Francisku bili su dosad najmasovniji i nauspješniji susreti organizovani u Kaliforniji.
 
Udruženje Montenegro je od svog osnivanja podržavalo sve partije grupe i pojedince koji su dosljedno zastupali ideju nezavisne i demokratske Crne Gore. Vise puta se obracalo domacoj i medjunarodnoj javnosti, ukljucujuci i dopis Ujedinjenim Nacijama, sa zahtjevima da se poštuju prava Crnogoraca na samoopredjeljenje.
 
Udruženjem rukovodi petoclani Upravni odbor na celu sa predsjednikom.  Predsjednik Udruženja je Djoko Vuckovic a ostali clanovi Upravnog odbora su: Fado Metovic, Sabrija Adžic, Miladin Mališic i Saša Cukic.

 

 
SKUP CRNOGORSKIH ISELJENIKA U NJUJORKU 12. NOVEMBRA 2005.G.

 

 


 

 ©  2005 - 2021 www.montenegro-canada.com  All rights reserved