Header Graphic
CRNA GORA NA DLANU > 75 godina crnogorske škole u provinciji Cako - Argentina


28 Sep 2005

Septembar 2005.

 

U Subotu 26. Septembra 2005. godine u mjestu Colonia La Montenegrina najvecoj crnogorskoj koloniji u Argentini proslavljeno je 75 godina od osnivanja prve crnogorske škole „Colono Montenegrino“ koja je radila u sklopu doma kulture „Durmitor“

 

U mjestu Colonia La Montenegrina protekle subote bilo je zaista veselo.

Veliki broj Crnogoraca iz cijele provincije Cako je stigao u to mjesto radi proslavljanja ovog znacajnog jubileja. Tu su bili svi, bivši ucenici, bivši nastavnici, kumovi, prjatelji, poštovaoci i potomci naših iseljenika iz drugih krajeva provincije.

Program je vodila uciteljica Delma Barrios uz besjede o istoriji Montenegrine, sjecanjima iz školskih dana gospodina Pavla Kapetinica.
Nadahnuti govor gospodina Kapetinica je probudio velke emocije kod prisutnih i sjecanja na hrabre Crnogorce koji su u ovom djelu svijeta uspjeli sebi i svojim familijama obezbjediti dostojanstven život, a u isto vrijeme i ne zaboraviti svoje porijeklo, njegujuci tradiciju, jezik i kulturu.

Na kraju ceremonije bivši ucenici škole su naceli  veliku tortu sa simbolicnih 75 svijeca nakon cega je priredena zajednicka vecera i kulturno umjeticki program koji je trajao do kasno u noc.

Iste veceri posebna zahvalnica dodijeljena je gospodi Katalini Milovic kao zaslužnom clanu crnogorske zajednice piscu veoma znacajne knjige o istoriji  ove crnogorske kolonije i takode bivšem uceniku škole u Montenegrini.

 

 

Gordan Stojovic

 

Slika1. Zahvalnica Katalini Milovic

Slika2. Slavljenici sa tortom.- fotografija Diario Primera Linea, www.diarioprimeralinea.com.ar

 ©  2005 - 2021 www.montenegro-canada.com  All rights reserved