Header Graphic
CRNA GORA NA DLANU > Prica o Eduardu Vuleticu iz Argentine


23 Oct 2005

Objavljeno u "Pobjedi" 24. Oktobra 2005. godine

________________________________________________________________________________

EDUARDO VULETIC, COVJEK KOJI JE OSTAVIO PECAT U NOVIJOJ ISTORIJI ARGENTINEPRICA O ARGENTINCU-CRNOGORCU, sinu jednog od hiljadu naših sunarodnika koji su se u prošlom vijeku doselili u Južnu Ameriku. Eduardo Vuletic, blizak prijatelj Eve Peron, dao je veliki doprinos razvoju argentinskog društva i pronio slavu malog naroda iz kog je potekao U posljednjih desetak godina od kada se intenzivno bavim traganjem za Crnogorcima koji su naselili Južnu Ameriku, naišao sam na mnoge naše zemljake ili njihovu djecu i unuke koji su se svojim radom proslavili. Jedan od Argentinaca crnogorskog porijekla cije me djelo posebno fasciniralo i jedan od onih koji su ostavili najdublji pecat u novijoj istoriji te južnoamericke zemlje je svakako Eduardo Vuletic. Roden je 29. septembra 1909. u mjestu Dolores, provincija Buenos Aires. Eduardo je sin Dušana Vuletica, crnogorskog iseljenika iz braka sa Urugvajkom Huanom Paredes Valah. Imao je svega pet godina ka da ga je zadesila oceva smrt, nakon koje se sa majkom seli u Buenos Aires.

Završio je prestižne škole u Ameghinu gdje je i diplomirao farmakologiju. Veoma rano poceo je da se bavi i radijskim novinarstvom, gdje postiže znacajne uspjehe. Pocetkom pedesetih godina, kao poznati sindikalni aktivista biva izabran za generalnog sekretara federalnog sindikata farmaceuta. Tih godina dolazi u konstakt sa porodicom Peron, sa kojom ubrzo postaje veoma prisan. Nakon smrti Eve Peron, sa kojom je bio blizak prijatelje, 28. oktobra 1951. imenovan na funkciju generalnog sekretara svih radnickih unija Argentine, koju pokriva sve do oktobra 1955. godine.

U isto vrijeme je postao i predsjednik izvršnog odbora peronistickog pokreta i predsjednik fondacije ”Eva Peron”, fondacije koja je bila nastavljac djela Eve Peron po cijim je humanitarnim akcijama peronizam postao prepozantljiv. Godine 1955. izbija revolucija, kojom dolazi kraj peronisticke epohe. Huan Peron odlazi u egzil u Španiju, a Eduardo koji mu je bio odan do samog kraja, odbija saradnju sa pucistima. Smještaju ga u zatvor, gdje je u veoma teškim uslovima, bez ikakve presude ili optužbe, proveo 30 mjeseci. Napokon biva pušten, samo zahvaljujuci dogovoru Huana Perona i dr Artura Frondizija, po kom Peron iz egzila pruža podršku Frondiziju kao predsjednickom kandidatu. Izmucen zatvorom i svakakvim malteretiranjima, Eduardo se zauvijek povlaci iz politickog života, što je bilo suprotno od ocekivanja njegovih politickog života, što je bilo suprotno od ocekivanja njegovih politickih istomišljenika. Umire u Buenos Airesu 1983. godine, od posljedica parkinsonove bolesti. Porodica Eduarda Vuletica danas živi u Buenos Airesu.Potomci Dušanovog brata, koji je zajedno sa njim na samom pocetku dvadesetog vijeka stigao na tlo Južne Amerike, uglavnom žive u Montevideu, Republika Urugvaj. Istražujuci lik i djelo Eduarda, osim sa argentinskim novinarima i istoricarima koji proucavaju njegovu ulogu i uticaj u peronistickom pokretu, stupio sam u kontakt sa gotovo citavom familijom Vuletic. Posebno je bilo znacajno poznanstvo sa njegovim sinom, dr Jorgeom Danielom Vuleticem, poznatim argentinskim advokatom i pravnim zastupnikom LAPA ajerlines, koji je najviše pomogao u prikupljanju podataka za Eduardovu biografiju. Inace, svi Eduardovi potomci su izuzetno uspješni, priznati gradani.

Eduardov unuk Huan Manuel Vuletic je proslavljeni slikar, poznat širom Južne Amerike, a drugi unuk Sebastian je takode krenuo ocevim stopama i bavi se advokaturom. Prica o Eduardu Vuleticu je prica o Argentincu - Crnogorcu, sinu jednog od hiljade naših sunarodnika koji su se u prošlom vijeku doselili u Južnu Ameriku. Dao je veliki doprinos razvoju argentinskog društva, a tako i pronio slavu malog naroda iz kog je potekao.

Gordan Stojovic

 ©  2005 - 2021 www.montenegro-canada.com  All rights reserved