Header Graphic
CRNA GORA NA DLANU > Crnogorsko-madjarsko Društvo "Vladika Danilo"


22 Nov 2006


 


  CRNOGORSKO-MADJARSKO DRUŠTVO " VLADIKA DANILO" [Flag of Montenegro]
BUDIMPEŠTA MADJARSKA

 

 

 

 

 

Od februara 1992 godine živio sam i radio u Pragu. U Madjarsku sam došao iz Praga 1993 godine. Kompanija kod koje sam radio otvorila je svoju upravu za Evropu u Budimpešti sa cijim jednim ogrankom sam ja rukovodio.

Iako sam došao na par godina i dan danas sam sa porodicom u Budimpešti, gdje sam 1994 godine osnovao svoju firmu.Po povratku sa prvog kongesa crnogorske dijaspore u Nujorku održanom 9-10 oktobra 1999 godine, poceo sam da radim na realizaciji moje stare ideje o osnivanju crnogorskog udruzenja u Madjarskoj. Kako u Madjarskoj živi i radi mali broj Crnogoraca, a od toga vecina se izjašnjavaju kao Srbi, na kraju se kolo svelo na mene, moju suprugu Ladjic-Kraljevic Nataliju, Vesnu Pejovic udatu Kiss i njenog supruga Kiss Gabora.

 

Moj prvi susret  sa gospodinom Kiss Gaborom bio je na aerodromu u Budimpešti 1997 godine prilikom njegovog putovanja u Crnu Goru, radi snimanja dokumentarnog filma o prirodnim ljepotama i politickoj situaciji.

Po povratku kuci svojoj suprugi (rodjenoj Crnogorki) rekao je da se upoznao sa gospodinom Kraljevicem koji isto govori kao i ona, tj. cisto crnogorski. U Madjarskoj se vrlo rijetko mogu sresti ljudi koji govore crnogorski i sa tog aspekta prica o našem susretu ima svoju težinu. 

Od tada pa sve do današnjeg dana madjarsko TV gledalište imalo je priliku da se redovno upoznaje sa prirodnim ljepotama i društveno-politickom situacijom, zahvaljujuci filmovima snimljenim okom gospodina Kiss Gabora.

 

 

 

Slucajan susret sa gospodjom Mersanyine Gomzsik Eleonorom još više je upotpunio moju ideju.Gospodja Eleonora je tada radila u Ministarstvu zdravlje Madjarske i njen odnos prema Crnoj Gori i Crnogorcima koji je protkan dubokim osjecanjima datira iz vremena kada je kao djevojcica sa svojim roditeljima boravila u Crnoj Gori. Interesantno je njeno sjecanje sa Lovcena kada joj je otac govorio da je tu sve divlje i surovo ali prekriveno najljepšim cvjetovima ciji korijeni ostaju i onda kada snažni vjetrovi oduvaju njihove latice. Eleonorina baba po ocu jedan dio svojega života provela je na Cetinju, odakle se preselila u Vojvodinu, nakon smrti svojega muža. Babino porijeklo, njen boravak u Crnoj Gori i samoj Eleonori ni dan danas nijesu jasni. Istina je da Eleonora svojim izgledom podsjeca na pravi Crnogorkušto zajedno sa osjecajima koje gaji predpostavlja neke njene nerasvijetljene veze sa Crnom Gorom.Sa oduševljenjem je prihvatila moju ideju i nesebicno dala svoj doprinos u njenoj realizaciji. 

 

Ideja da naše udruženje nosi ime Vladika Danilo vezuje se za Madjarsku istoriju. Knjaz Danilo je 1700. godine hirotonisan u Secuju (mjesto u Madjarskoj) od strane Arsenija Carnojevica.Dana 24.02.2001 godine u 18 sati uz prisustvo veceg broja zvanica iz Madjarske kao i drugih zemalja usvojen je statut društva madjarsko-crnogorskog prijateljstva “VLADIKA DANILO“.Društvo je osnovano sa ciljem da zbliži ljude dvije države cije istorijske veze datiraju još iz vremena Astro-Ugarske monarhije (krstarica Zenta – potopljena kod Petrovca, ambasada na Cetinju, hotel porodice Madjar koji je perjanica crnogorskog turizma). Razli?itosti u kulturi i mentalitetu obostrano obogacuju rad udruženja ciji clanovi rade ili u državnim institucijama, (Ministarstvo inostranih poslova, Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo za manjine, nacionalna avio kompanija, televizija) ili kao vlasnici privatnih kompanija....

 

Najaktuelniji dogadjaj udruženja je svakako proslava uprilicena povodom proglašenja nezavisnosti Crne Gore. U Hrvatskom restoranu koji ambijentom vrlo podsjeca na crnogorski, 10 juna u 19 sati clanovi uduženja sa visokim zvanicama iz državnih institucija i privrednih subjekata proslavili su ponovno rodjenje crnogorske državnosti.

Madjarski clanovi udruženja su meni kao Predsjedniku urucili pehar sa posvetom. Crnogorska zastava koja je zajedno sa madjarskom krasila prostor restorana, danas krasi naše radne prosotrije u Budimpešti.

 

U prilogu Vam saljemo izvode iz dokumentacije društva kao i fotografije sa proslave.

  

Predsjednik Udruženja

 

Vesko Kraljevic

 

 

 ADRESA

 
Budapest 1137 Radnoti Miklos u.38.II.em.10
 
 

TELEFONI  

 
Kiss Gabor + 36 30 942 7283
Vesko Kraljevic + 36 30 940 2856
 
 

 

 

 

 ©  2005 - 2021 www.montenegro-canada.com  All rights reserved