Header Graphic
CRNA GORA NA DLANU > Vjerovali smo da ce te se okrenuti dijaspori


5 Apr 2007

 

 


CRNOGORSKA ETNICKA ZAJEDNICA U AUSTRALIJI

   [Flag of Montenegro]

 

 

   

 

 

 

Otvoreno pismo Vladi Crne Gore

ZA GODIŠNJICU NEZAVISNOSTI CRNOGORSKA VLADA JE PREDVIDIJELA ISELJENICIMA PONIŽENJA I UVREDE NJIHOVIH NACIONALNIH OSJECAJA – ALI ONI JE IPAK DOCEKUJU PONOSNI NA SEBE!

Crna Gora uskoro slavi godinu dana nezavisnosti cime je ostvaren san raseljenih Crnogoraca i sa ponosom i nestrpljenjem smo ocekivali momenat da imamo svoje nacionalno predstavništvo. Ali, umjesto toga, vlada nezavisne Crne Gore ponovo nas prepušta velikosrpskoj emigraciji i njihovoj logistici: SPC, kadrovima po ambasadama i konzulatima i šovinistickim medijima koji su jedva docekali ovo poniženje.

Generalnim Sporazumom sa Beogradom konzularnu zaštitu crnogorskoj dijaspori pružace, kako saznajemo iz štampe, diplomatsko konzularna predstavništva Srbije. Ona ce štititi interese Crne Gore i njenih gradjana u inostranstvu. Takodje, citamo i da je izvanredni i opunomoceni ambasador Crne Gore u Srbiji Anka Vojvodic otišla na divan Vuku i odsjela u prijateljskom dugom razgovoru te da su se o svemu dogovorili – kao u „stara dobra vremena“!
Umjesto da posjeti crnogorske iseljenike u Lovcencu koji su, pod okriljem udruženja Krstaš, dali izuzetan doprinos obnovi crnogorske državnosti i da im ukaže makar djelic pažnje što se i njihovom zaslugom našla u Beogradu - gospodja Vojvodic je, po nalogu svoje vlade i povodeci se onom Njegoševom da V(v)uk na ovcu svoje pravo ima, bez pogovora Beogradu prinijela u paketu i crnogorsku dijasporu! Naime, ispalo je mnogo lakše odreci se svojih iseljenika nego li razmatrati pojedinacne slucajeve i Sporazum sa Beogradom praviti onamo gdje je to moguce. U Australiji to, sigurni smo, nije ostvarivo. Barem ne za jedan duži vremenski period, jer je ovdje sva diplomatija pod direktnim uticajem ekstremista Srpske pravoslavne crkve koji diktiraju uslove pod kojima ce srpska dijaspora sa istima saradjivati.


Ako crnogorski buzdet ne može da izdrži široku diplomatsko konzularnu mrežu – zato postoje druge forme zastupanja iz bogate diplomatske prakse. To bi neko u MIP-u trebalo da zna. Ocigledno da to neko ne želi!? Podsjetimo da je ova zajednica još ranije predlagala da o svom trošku osnuje i održava Crnogorski trgovacki centar – što je ignorisano, kao što su ignorisani svi naši pokušaji u poslednjih 5 mjeseci da dobijemo bilo kakvo objašnjenje po ovom izuzetno važnom pitanju.

A svojski smo se potrudili!

 

  

 


Prvo smo se javili pomocniku ministra u sektoru za konzularne poslove i iseljeništvo koristeci se e-mailom na vladinom sajtu. Nije odgovarao pa smo mu uputili novi dopis. Nista. Zatim smo se obratili Centru za dijasporu koji su nas uvjeravali da je dopis proslijedjen te da se oni nešto pretumbavaju i da cemo uskoro dobiti odgovor. Ponovo smo se javili Centru i opet ništa, zatim pišemo e-mail i pismo i sve to i faksiramo na adresu ministra inostranih poslova i ponovo ništa. Pokušavamo da probudimo savjest sa prilogom u Monitoru na temu nedostatka kulture u ophodjenju prema instituciji ODGOVORA! Opet jedno veliko NIŠTA! Ponovo pišemo Centru i ponovo ništa. Potom šaljemo dopise na adrese SVIH u vlasti koji imaju e-mail i opet ništa!!! Od svih clanova koji imaju e-mail ni jedan jedini se nije našao da uzvrati na naše pismo! Zaista teško razumljiv odnos.

Stoga nije iznenadjenje da je beogradski sporazum i ovakav odnos izazvao žestoke reakcije medju crnogorskim iseljenicima u Australiji!

Pitamo se kuda ide nezavisna Crna Gora cije su temelje udarili crnogorski patrioti širom svijeta? Ko brine o njenom nacionalnom indetitetu – zar oni koji su sve cinili da ga unište? Nije u pitanje samo konzularna zaštita - svaka nova država treba prvo da se predstavi medjunarodnoj zajednici i stvara svoju afirmaciju. Upravo su iseljenici u prošlosti cinili sponu prijateljstva sa zemljama u kojima žive i bili faktor saradnje. Danas, kada su najviše potrebni novoj državi ona ih se odrice.

Smatramo da se radi o jednoj nedostojnoj nagodbi i sa žaljenjem moramo reci da se osjecamo prevarenim, a pokušaju da budemo poniženi cemo se oduprijeti kao i svaki put do sada. Takav Sporazum cemo smatrati nevažecim pa cemo konzulat i ambasadu zaobilaziti u širokom luku, kao i do sada, cekajuci da nekome od odgovornih u Crnoj Gori proradi savjest ili na vlast dodje neka druga vlada koja ce imati više razumijevanja za svoju dijasporu.

 

 ©  2005 - 2021 www.montenegro-canada.com  All rights reserved