Header Graphic
CRNA GORA NA DLANU > Crnogorci i Amerikanci


18 Nov 2007

 

 

NAREDNIK JOKO JAMES MEŠTROVIC

  

 


 

 


Narednik Joko Meštrovic. Rodom iz Djuraševica kod Tivta. Dobitnik najveceg americkog odlikovanja za vojne podvige - Medalje casti. U obrazloženju za medalju je napisano: " Vidjevši komandanta svoje jedinice da leži ranjen 30 jardi ispred linije fronta nakon što se njegova jedinica povukla u zaklon iza kamenog zida, narednik Meštrovic je dobrovoljno napustio zaklon i pod snažnom mitraljeskom paljbom i granatama otpuzao do mjesta gdje je oficir ležao. Prenio je oficira na svojim na sigurno mjesto, gdje mu je pružena prva pomoc. Njegovo izuzetno herojstvo je spasilo život oficira."

 

 

 


 

 


 

Odavanje pošte na grobu narednika Joka James Meštrovica u Djuraševicima, kod Tivta u Crnoj Gori, Novembra 2007.g. Nakon što je kao mladic emigrirao u SAD 1913. narednik Meštrovic je odgovorio na poziv svoje nove zemlje i prijavio se u vojsku SAD. Služio je Sjedinjenim Državama casno, hrabro i sa posvecenošcu na bojnim poljima tokom Prvog svjetskog rata.Uprkos ranjavanju koje se desilo tokom tri razlicite borbe, odbio je da napusti svoje drugove i insistirao je da bude vracen na liniju fronta. U znak sjecanja na njegovo herojstvo, narednik Meštrovic je primio najvecu nagradu americke nacije, Medalju casti. Na njegov grob vijence i cvijece položili su americki ambasador u Crnoj Gori Roderik Mur, general major Džon Libi komandant Nacionalne garde americke savezne države Mej. U ime generalštaba vojske Crne Gore i opštine Tivat pocast su odali general major Dragan Milosavljevic , kapetan bojnog broda Rajko Bulatovic i gradonacelnik Tivta Miodrag Kankaraš. Joko Meštrovic poginuo je 14.04.1918 godine u Francuskoj u borbama koje su vodjene izmedju Francuza i saveznika Amerikanaca, protiv Njemaca u Prvom svjetskom ratu

 

 

 

  

7. Novembar, 2007.g., govor Americkog Ambasadora, Njegove Ekselencije, g. Roderik Mura nad grobom Joka Meštrovica

" Sakupili smo se ovdje da odamo pocast naredniku Džejmsu Meštrovicu, crnogorskom sinu i americkom vojniku. Da odamo pocast hrabrom covjeku koji je odrastao u ovom selu i dolazio u ovu crkvu, gdje je naucio tradicionalne crnogorske vrijednosti o ljubavi za slobodom i obavezi prema porodici i svojoj zemlji. Nakon što je kao mladic emigrirao u SAD 1913. narednik Meštrovic je odgovorio na poziv svoje nove zemlje i prijavio se u vojsku SAD. Služio je Sjedinjenim Državama casno, hrabro i sa posvecenošcu na bojnim poljima tokom Prvog svjetskog rata.
 
Uprkos ranjavanju koje se desilo tokom tri razlicite borbe, odbio je da napusti svoje drugove i insistirao je da bude vracen na liniju fronta. U znak sjecanja na njegovo herojstvo, narednik Meštrovic je primio najvecu nagradu naše nacije, Medalju casti.

Želio bih da procitam službenu pohvalu na racun narednika Meštrovica povodom Medalje casti: "Vidjevši komandanta svoje jedinice da leži ranjen 30 jardi ispred linije fronta nakon što se njegova jedinica povukla u zaklon iza kamenog zida, narednik Meštrovic je dobrovoljno napustio zaklon i pod snažnom mitraljeskom paljbom i granatama otpuzao do mjesta gdje je oficir ležao. Prenio je oficira na svojim na sigurno mjesto, gdje mu je pružena prva pomoc. Njegovo izuzetno herojstvo je spasilo život oficira.     

Primjer narednika Meštrovica  podsjeca sve nas da su istorije naših nacija ispunjene primjerima  bezbroj mladih muškaraca i žena koji su prinijeli najvecu žrtvu za odbranu slobode. Podsjeca nas na to da je sloboda medju najuzvišenijim težnjama covjecanstva.  

Takodje nas podsjeca da je naša generacija ukljucena u globalni rat protiv terorizma i neprijatelja slobode i demokratije. Ponosan sam na to da moja zemlja može racunati na Crnu Goru kao jednog od njenih saveznika u tom ratu.

Ja sam zaista ponosan što sam imao priliku da odam pocast naredniku Džejmsu Meštrovicu  heroju koji personifikuje vrijednosti koje povezuju Amerikance i Crnogorce."  

 

 

 

 
 
  

 

 

 ©  2005 - 2021 www.montenegro-canada.com  All rights reserved