Header Graphic
Crna Gora - interesantni prikazi > Stara Crna Gora danas


8 Oct 2005

Oktobar 2005.

 Nakon objavljivanja price na web site-u javila nam se NVO " Podostroska Vrela" i objavili da pokrecu akciju za obnovu ovog izvorista. Pomoc izvoristu "Podostroska Vrela"

____________________________________________________________________________

Ovo su slike iz Bjelopavlica, Vrazegrmaca ili podrucja izmedju Danilovrada i Manastira Ostrog, odnosno, stare domovine. Do ovih predjela dopiru posljednji kraci mediteranske klime. Nekada je kroz ova mjesta prolazila zeljeznicka pruga, drumski put Kralja Nikole koji je povezivao nikad promovisanu novu crnogorsku prijestonicu Danilovgrad i najvece crnogorsko svetiliste... Na ovim podrucjima su se vodile nekad presudne bitke za slobodu Crne Gore...

Ove slike govore o nama, nasoj brizi i cuvanju istorijskog nasljedja. Slika zarasle crkve Sv. Simeuna, koja je stara vise stotina godina, kao i slika zapustenog izvorista Vrela sa vise od 10 nepresusnih izvora pitke i hladne vode govori - mnogo.

Na ploci izvorista uklesano je:

"Nasi stari sagradili sa svoje potomce godine 1836. Ponovise Mandici i Matunovici 1889."

Od tada je proslo vise od jednog vijeka, a nije na ploci dopisano ni slovo. Ovom podrucju Crne Gore sigurno nijesu potrebne nove marine ili novi hoteli, jer ovo sto postoji je vrednije od toga. Ove slike iskonske Crne Gore prikazuju i vrijednost Crne Gore kao i njenu sudbinu.

 ©  2005 - 2021 www.montenegro-canada.com  All rights reserved