Header Graphic
PITANJA I ODGOVORI > ŠPIROVIM STOPAMA U KANADI


 

 


 PITANJE                  

 1. Hvala što postoji ovaj sajt. Pošto sam na internetu tražila bilo kakve podatke o mom pretku koji je oko 1904.godine iselio iz Crne Gore za Ameriku i Kanadu, otkrila sam i ovaj sajt. Nadam se da ćete mi pomoći da nađem neke podatke. Sve što znamo jeste da se zvao Špiro Mumović, rođen oko 1883. godine u Nikšiću, Crna Gora, da je otišao u Ameriku oko 1904. godine i da je tamo i umro. Jedno vrijeme je boravio u Kanadi oko 1920-1930. godine, jer sam pronašla jedan njegov patent koji je prijavljen u Američkom zavodu za patente 3. Aprila 1928. godine i da je radio u rudnicima bakra Anyox, Britanska Kolumbija, Kanada. Nakon toga se vratio u Ameriku.

Pretpostavlja se po nekim saznanjima da je njegov daljni boravak vezan za Klivlend, Ohajo i za Čikago. Ne znamo gdje je tačno umro, osim što smo saznali da je prije smrti uplatio održavanje svog groba za narednih 100 godina. Kome? Ni to ne znamo. Od ličnih podataka znamo da mu se otac zvao Luka Mumović i majka Petruša Mumović. Otac je jedno kraće vrijeme bio takođe sa njim ali se on vratio u Crnu Goru, gdje je i umro. Koliko znamo Špiro Mumović nije imao ličnu porodicu, a umro je oko 1950.godine. U želji da ćete uspjeti da otkrijete neke podatke o njemu i da ćete ovim putem uspjeti da mi javite, srdačno vas pozdravljam N.M..


 ODGOVOR              

            

Web portal je uspio, u okviru projekta ISTINE O CRNOJ GORI U KANADI,  da dođe do pojedinijeh podataka o ovom našem iseljeniku koji je dio svog života bitisao i u Kanadi, odnosno, njezinoj provinciji - Britanskoj Kolumbiji. Web site eksluzivno potvrdjuje tvrdnju g. Mumović o  boravku Špira Mumovića u rudniku bakra u malom gradu Anioks, đe je do 1930. godine boravilo oko 3 hiljade čeljadi. Špiro Mumović je, takođe,  zaveden kao izumitelj patenta - skupljanje prašine kod bušilica za kamen, koji je prvi put i zaštićen kao patent 1926. godine, a 1928. zaveden i kod Američkog Zavoda za patente. Rudnik Anioks je zatvoren 1935. godine. Danas je u ruševinama i na  slikama možete viđeti njegov izgled.

Web site je došao u pośed - dokumenta - skice patenta Špira Mumovića kojeg je izumuo 26. Jula 1926. godine za vrijeme rada u rudnicima u kanadskoj provinciji - Britanaska Kolumbija. Ovaj izum je zašticen 02. Aprila 1928. godine u Sjedinjenim Američkim Državama.

                              

U svom obrazloženju izuma, Špiro je između ostalog, zapisao:

Moj pronalazak se odnosi na poboljšanja skupljanju prašine kod bušilica kamena, pri čemu ova naprava je prilagođena upotrebi u radnom prostoru đe vještačka ventilacija i promaja raznose prašinu, od rada bušilica, čime se ozbiljno dovode u opasnost životi radnika, zbog toga udisanja prašine. ....

TIM WEB SITE-A 

 ©  2005 - 2021 www.montenegro-canada.com  All rights reserved