Header Graphic
PITANJA I ODGOVORI > Kako postati registrovani ljekar u Kanadi   

 PITANJE

 
 
Završio sam medicinski fakultet u Beogradu i planiram da nostrifikujem diplomu i da pokušam da se snadjem u Kanadi. Interesovao sam se za to, pa sam saznao da je nostrifikacija diplome malo lakša u Kanadiu nego u Americi, a s obzirom na to da se u Kanadi govori engleskim i francuskim, koje sam ja ucio i koje znam, odlucio sam se za Kanadu. Vidio sam da u Torontu ima jako mnogo Crnogoraca, pa cak i ljekara, cini mi se da ne bi bilo lose barem da pokušam.

Da li mozeš da mi pomognes ili barem da se raspitaš, možda da mi das par korisnih sajtova, o tome kakvi su uslovi za nostrifikaciju, da li mi je za to potreban polozen državni ispit ili ne, preko koga mogu da konkurišem i kada su rokovi za to i sta mi treba od dokumenata... Bio bih ti jako zahvalan na pomoci.

Unaprijed zahvalan!

M.B.

Beograd / Nikšic.

 
 

  ODGOVOR

 

Poštovani,
 
što se tice Vašeg pitanja, ja cu Vam samo ukratko reci da je broj Crnogoraca koji rade kao ljekari u Kanadi skoro zanemarljiv, a može se i reci da je ravan nuli. Na žalost, nije bilo mnogo naših iseljenika koji su u Kanadi radili kao ljekari ili advokati. Ipak su im bila " bliža" neka druga zanimanja. Tako da Vaša namjera da dodjete i radite kao ljekar u Kanadi ce biti pozdravljena od svih zemljaka, jer oni za sada nijesu imali prilike da imaju svog ljekara iz svog kraja, kao što su imale druge zajednice.
 
Pošto se radi o vrlo kompleksnom pitanju o tome koja je procedura za nostifikaciju Vaše diplome, koji je proces da budete registrovani za pružanje ljekarske njege i usluga i td. u Kanadi, odnosno, u svakoj provinciji ponaosob ( svaka provincija i teritorija u Kanadi ima zasebnu regulativu za obavljanje ljekarskog poziva ), sve potrebne informacije i pojašnjenja nacicete na sljedecem web site-u.
 
 
 

Puno srece
 
Z.V.R.

Toronto, Ontario
 
 
 
 

 ©  2005 - 2021 www.montenegro-canada.com  All rights reserved