Header Graphic
PRILOZI, PISMA I DISKUSIJE - IX > Reagovanje unuke Krsta Zrnova Popovica povodom objavljenog intervjua o njegovoj pogibiji


12 Dec 2005
Postovani gospodine Adzicu ( autor intervjua sa Jovom Kapicicem - prim. Z.V.R)

Poslat mi je intervju sa gospodinom Jovom Kapicicem koji ste Vi potpisali a koji se pojavio  nekoliko nedelja posto je moj otac, Nikola Popovic umro. Postoji više razloga zbog kojih sam bila primorana da komentarišem Vaš clanak.

Prvo je pitanje Krstovog dnevnika. On se oduvek nalazio u posedu moga oca koji je za svoga života odbijao sve ponude da se dnevnik štampa. Razlog je što nije želeo da se dodaju detalji i dalje prica  o jednom teškom periodu naše porodice. Otac je dnevnik obecao meni i on se sada nalazi kod mene. Postoje indicije da  ce mnogi pokušati iz razlicitih razloga da dnevnik štampaju, ali budite uvereni da cu poštovati ocevu želju i da cu se potruditi da se ona ispuni. To je uostalom najmanje što za njega mogu uciniti.

Dovoljno sam stara da se secam perioda kada su Krsta u Crnoj Gori  pominjali kao K.P., jer nisu smeli javno ni ime da mu izgovore zbog vlasti. Ne znam da li je teži taj period kada nam je stavljano na znanje  da smo potomci izdajnika, separatiste, zelenog, komite, federaliste  ili poslednjih petnaest godina kada nisam smela da pomenem oca koji je smatran generalom crvene bande.

Nikola je sahranjem u Cucama u grobnici zajedno sa ocem i majkom po sopstvenoj želji. Ovim cinom pomirenja je verovatno želeo da prekine sve price, pretpostavke, mitološko naduvavanje i korišcenje price za razne druge svrhe.

Krsto i Nikola su mrtvi. Medjutim deo porodice je jos uvek živ, iako Nikola nema muških potomaka.  U Crnoj Gori se postuju mrtvi, a mi se nadamo da ce se makar malo poštovanja ukazati i živima, makar za uspomenu onima koji su umrli.


S poštovanjem

Mila Popovic

____________________________________________________________________________

  Cio tekst o pogibiji Krsta Zrnova Popovica

 ©  2005 - 2021 www.montenegro-canada.com  All rights reserved