Header Graphic
PRILOZI, PISMA I DISKUSIJE - IX > Reagovanje na intervju gospodina Branka Lukovca


9 Jan 2006Citajuci intervju uvazenog gospodina Branka Lukovca, predsjednika Savjeta Pokreta za nezavisnu Crnu Goru (Republika, 9. Januar 2006), nisam se mogao oteti utisku da gospodin Branko Lukovac samo pojasnjava stavove vladajuce koalicije o pitanjima crnogorskog referenduma i crnogorske nezavisnosti. Da li je to zato sto gospodin Branko Lukovac nije svjestan da pozicija sa koje on danas nastupa nije pozicija vlasti ili su postavljena pitanja bila ‘pogresno postavljena’, nije toliko vazno koliko je vazno da se shvati da Pokret za nezaviznu Crnu Goru ne smije biti samo servis aktuelne vlasti.
Odgovore na pitanja iz intervjua culi smo nebrojeno puta iz usta glasnogovornika vlasti. Oni nisu sporni, ali ono sto je od izuzetne vaznosti jeste to, da Pokret moze, treba i mora da ima mnogo siru lepezu djelovanja i po odredjenim pitanjima ne dozvoli vlasti da ide ispod logicnih i demokratski dokazanih minimuma. Pokret treba da bude kreativniji u svome djelovanju i pojasni, u prvom redu glasacima opozicionih partija: da nezavisnost Crne Gore nije uperena ni protiv koga, a najmanje protiv Srbije; da stavovi opozicije o tome da neko gradi privatnu drzavu u jednom visestranackom sistemu u danasnje vrijeme nisu argumenti nego nemoc u pronalazenju argumenata protiv crnogorske drzavnosti; da je vezivanje crnogorske drzavnosti, istorije i buducnosti besmisleno vezivati samo za vlast, pa i ovu sadasnju; da je Crna Gora vec sada de facto nezavisna sa zivotnim standardom ni manjim, ni vecim od zivotnog standarda drzava nastalim raspadom SFRJ; da problemi korupcije i kriminala u Crnoj Gori nisu ni manji ni veci od, problema koji postoje u svim drzavama nastalim raspadom SFRJ; da je vlast smjenjljiva i prolazna, a Crna Gora samo jedna; itd..

 

Misljenja sam da bi se Pokret za nezavisnu Crnu Goru trebao baviti pitanjima kojima crnogorska vlast ne moze da se bavi. U prvom redu mislim na sramotnu internacionalizaciju pitanja crnogorske drzavnosti. Pitanje crnogorske drzavnosti je trebalo rjesavati unutar Crne Gore. (O ovom pitanju bi se imalo stosta napisati.) Pitanju vecine za validnost referenduma Pokret treba da pridje drugacije nego sto mu prilazi crnogorska vlast. Pokret treba da se bori za jedinu ispravnu vecinu, a to je prosta vecina od broja izaslih na referendum. Treba sprijeciti da bilo koja strana ima koristi od onih koji nisu izasli na referendum. Jer, onima koji ne glasaju na referendumu je ocigledno svejedno u kakvom ce drzavnom okviru zivjeti (sto je legitiman stav) pa ih ne treba dodavati ni jednoj strani.

 

Gospodin Branko Lukovac, kao i ostali clanovi Pokreta za nezavisnu Crnu Goru, osim sto su nesumljivo iskreno privrzeni ideji crnogorske nezavisnosti moraju djelovati sa sirih i drugacijih pozicija od pozicija vlasti. Drzanjem samo pozicija sa kojih nastupa crnogorska vlast, smanjuje se manevarski prostor snagama koje zastupaju crnogorsku samostalnost i otvara siroki prostor za vrsenje pritisaka na crnogorsku vlast, kao “izvodjaca radova”, onih snaga koje se protive crnogorskoj nezavisnosti i odrzavanju referenduma. Ukratko, Pokret za nezavisnu Crnu Goru mora biti ona snaga koja ce obezbijediti odrzavanje fer referenduma, ne dozvoljavajuci vlasti da se, pod pritiscima kojima ce biti ili moze biti izlozena, ponovo povije. Osim toga, Pokret treba da amortizuje udarce koji dolaze od protivnika referenduma i kao zadnja linija odbrane bude prava i efikasna logisticka podrska svim politickim subjektima koji se zalazu za crnogorsku nezavisnost.


Dragan R. Vujovic

Toronto, Kanada

 ©  2005 - 2021 www.montenegro-canada.com  All rights reserved