Header Graphic
PRILOZI, PISMA I DISKUSIJE - IX > Svoja država je svetinja


13 Apr 2006


                      VAKAT - NAPOKON

 

 
ZAŠTO LAGATI ŽIVE, DA BI SE ŽIVIM I MRTVIM ODAVALO POŠTOVANJE, zapisa Arthur Schopnhauer, i nastavi:

-Zašto se njima, ucenjacima i akademicima, u njihovim pohvalnim besjedama, pridjevaju osobine koje su, tobož,  oni imali ?  I u tome se toliko preteruje, da onaj koji je poznavao slavljenike ne može to slušati a da se ne smije. I ne kaže - laže kao akademska besjeda.

Genije Petar II Petrovic Njegos u svojoj licnoj bilježnici zapisa:

KO UMIJE LAGATI, NE UMIJE VJEROVAT

Slušajuci mnoge (tamo njihov um), u starom (XX) vijeku, a evo i 6 godina novog (XXI) vijeka, vidju da ti isti po Crnoj Gori, nijesu odmakli od epigrama Arthura Schopenhauera i genija Njegosa, a što je najinteresantnije, sve te tamo njihove laži rade u ime vlasti i za vlast, u ime države, u ime CRNOGORSKE ZEMLJE, koja ih hrani a ponekad brani.
Ja pomalo i razumijem razloge njihovog bitisanja...jer oni  zive bez crnogorske nacijonalne svijesti, a tamo njihovu nacijonalnu svijest, od 1953 .godine, pa skoro do današnjih dana su namecali tamo njihovi patroni-Kardelj, Beogradcki krojac, Srbijanski kalemar i mnogi XY...
Gradjanski, i to je za  pohvalu...medjutim neshvatljivo je da drzava u kojoj ja živim i stvaram, a valja posjetiti da država se zove  Crna Gora, bas niko iz piramide vlasti ne rece(bilo je pokušaja)...gospodo-drugovi, vi koji ste bili zaduzeni da NAS gradjane ponešto naucite, vi nas i dalje lažete - tamo vašim polu istinama.
Uceci neke segrtcke zanate po istoku i zapadu planete, naucih da svoja država je svetinja, da se mora POŠTOVATI, da bi te, I ONA SAMA POŠTOVALA.
-I NAPOKON ...VAKAT JE DA SE ZAVRŠI MISIJA KOJA SE ZOVE I PIŠE - NEZAVISNA DRZAVA CRNA GORA -DRŽAVA DJE CE SE ZNATI RED -DJE CE SE POŠTOVATI  RAD I PAMET- DJE CE SE MNOGI POGLEDATI U OGLEDALCE- DJE CE SE POŠTOVATI ZAKONI NEZAVISNE DRŽAVE CRNE GORE I PO USTAVU I BEZ USTAVA...
No, vec kad pomenuh rijec USTAV, u svojim licnim arhivama,n adjoh stari dokument-koji Vam  želim napisati na maternjem crnogorskom jeziku- prezentovati:- ((crnogorski nadnicari, da su znali za ovaj dokument, pitanje dali bi ga objavili-moguce od njega-dokumenta, napravili bi akademsku profitnu lažnu besjedu))

 ALI I NAJBOLJI USTAV NE MOZE ZAMIJENITI VJEŠTINU VLADANJA KOJU MORAJU ZNATI ŠEF DRZAVE I NJEGOVA VLADA. POTREBNE SU I URODJENE SPOSOBOSTI I VASPITANJEM, UCENJEM I PRAKSOM STECENA ZNANJA ZA DRŽAVNOGA UPRAVLJACA. RDJAV USTAV MOŽE ODISTA SMETATI I NAJBOLJIM DRŽAVNIM UPRAVLJACIMA. ZATO TREBA IMATI DOBAR USTAV KOJI CE VJEŠTIM UPRAVLJACIMA OMOGUCITI UPRAVLJANJE. PO USTAVNOM SISTEMU KAKO JE MALO CAS GORE IZLOŽENO, VJEŠTOM ŠEFU DRŽAVE BICE U PRVOM REDU OMOGUCENO DA U VLADU UZME SPOSOBNE, CESTITE, ENERGICNE LJUDE. NE BUDUCI VEZAN, KAO U PARLAMENTARNOM SISTEMU, DA ZA MINISTRE UZIMA SAMO LJUDE IZ SKUPŠTINE, ON CE UMJETI OCIJENITI KAD CE BITI POTREBNO DA ZA MINISTRE UZME POGODNE NARODNE POSLANIKE...I BICE SIGURAN DA CE TA NJEGOVA ODLUKA BITI S ODOBRENJEM PRIMLJENA KOD NARODA. JER I NAROD SIGURNO VIŠE VOLI DA NA MINISTARSKOM POLOŽAJU VIDI SPOSOBNOG, POŠTENOG, ENERGICNOG COVJEKA VAN SKUPŠTINE NEGO NARODNOG POSLANIKA KOJI NEMA TE OSOBINE...IZUZETAK NIJESMO, A I U DRUGIM PARLAMERTARNIM DRŽAVAMA , GOTOVO SE REDOVNO DEŠAVA DA PARTISKI RDJAVI COVECULJAK, ZAUZME MJESTO DOBROM I ISPRAVNOM COVJEKU KOJI NIJE MINISTROV PARTIJSKI JEDNOMIŠLJENIK. JER IMA LI VECEGA BOGASTVA ZA JEDNU DRŽAVU, AKO ZA NJU RADE  ŠEF DRZAVE, VLADA  I MINISTRI.

Dr.Lazo Tomanovic,1905, u licnim uspomenama zapisa:

 -Knjaz Nikola upita me, još kad sam bijo urednik *Glasa Crnogorca*, kako mislim o USTAVU u Crnoj Gori. Ja se stravih, pa podigoh obje ruke, kao da ga odbijam: Bože sacuvaj ! Kome dodje na um ta misao ?! Više ni rijeci ni on meni ni ja njemu...kad se Knjaz spravljao 1905.godine da podje u Berlin, dodje u  Veliki Sud, pa sjede za stolom medju nama i povede rijec o USTAVU . Tu su bili: Labud Gojnic, Milo Dožic, Risto Popovic i ja, pa svi, kao da smo se dogovorili, odbismo tu misao. Risto samo rece, da bi se mogao proširiti Državni Savjet clanovima iz naroda, koji bi dolazili na plenarne sjednice kad ustreba...Sada Crnu Goru USTAV  RASTVARA, rekoh to što i mislim...vidijo sam na Gospodarovom licu,da mu je mila ova moja primjedba;i ja sam bijo zadovoljan.

LAGATI VAS NECU A UMIJEM VJEROVATI- dozvolite, POŠTOVANI CITAOCI OVOGA SAJTA, da Vam prezentujem ISTINU ZA ZIVE-  I BEZ LAŽI ,vidjenje kako tu istinu piše prijateljska AMERIKA :

 -Incunabula in American Libraries, Published by The BIBLIOGRAPHICAL SOCIETY OF AMERICA NEW YORK, 1964- U OVOM U OVOM REMEK DJELU  POSTOJI  28  INKUNOBULE  IZ CRNE GORE

Ne stideci se svoga biljega , svoga Licnog stava- naslova  -VAKAT...NAPOKON-, ovo moje kratko edukativno-analiticko vidjenje bi završijo sa vidjenjem LICNOSTI, imenom i prezimenom Milovan Djilas, koji rece a osta zapisano, januar 1988, London :

-...Ne znam ni šta bih porucijo najmladjima: ima ih, citam, i pametnih i odvažnih-njihovo vrijeme dolazi.
 

Zoran B. Zekovic,
Cetinje - CRNA GORA

 

 

  

 

 

 ©  2005 - 2021 www.montenegro-canada.com  All rights reserved