Header Graphic
PRILOZI, PISMA I DISKUSIJE - IX > PORUKA ING. JOVE ŠUŠKAVCEVICA IZ AMERIKE


15 Apr 2006

 PORUKA ING. JOVE ŠUŠKAVCEVICA IZ AMERIKE CRNOGORCIMA U PREDVECERJE REFERENDUMA 21. MAJA 2006. GODINE


 Draga braco Crnogorci i Zecani moji,

Obracam Vam se u predvecerje velikog dana, dana referenduma za slobodnu nezavisnu samostalnu državu Crnu Goru. To je referendum ne za vlast ne za pojedince vec imperativno za slobodnu Crnu Goru, za njenu nezavisnost da budnemo svoji na svojemu da upravljamo svojom sudbinom sami, kako nama najbolje odgovara, da za tudje interese i megalomanije ne gubimo cast i dostojanstvo bez potrebe.
Lako je obraz izgubiti, ali ga je teško sacuvati i povratiti jer treba dugo vremena za to.
Budnimo svoji na svojemu, ponosimo se sa imenima koje je dala ta pitoma ravnica Zete, cuvajuci obraz i dostojanstvo svoje i zemlje koja ih je rodila. Bratstva i imena njihova su upisana u najsvetije stranice Zete, a to su imena Vuletica, Sanovica, Terzica, Mijovica, Kaldjerovica itd. Svi oni su voleli svoje i dali živote za svoje ideale slobode, ali isto tako su i poštovali tudje. Znadite da smo bili država, istina mala, ali uvijek hrabra i manje države a veceg ugleda Evropa nije poznavala do Crne Gore. Kralj Nikola je bio ugled i obraz Crne Gore, sjetite se kako ga je narod docekao prenoseci kosti njegove i porodice iz Italije. Evropska elita je došla da pozdravi i oda poštu velikanu svoga vremena. On je istjeran iz svoje zemlje kojoj je vjerno služio vise od pola stoljeca, njegovi vjerni sledbenici sa porodicama su tesko stradali poslije njegovog izgnanstva. U stvaranju Jugoslavije mi Crnogorci uvijek stojeci na strani saveznika ulazimo u sastav Jugoslavije kao aneksirana provincija Srbije dok Slovenija i Hrvatska koje su bile na onoj drugoj strani pod punim svojim imenom. Jugoslavija je bila sastavljena od Srba Hrvata i Slovenaca, a nigdje se ne pominje Crna Gora jer su je utopili u Srbiju kao aneksirani dio.
Braco moji Crnogorci i Zecani moji, sada je zadnja životna sansa da se dostojanstveno razidjemo kao braca , da je svako svoj na svome ali da smo i dalje braca u svakom vidu i obliku kako smo i dosada bili, osim sto svako glasa posebno kako to gospodin predsjednik Crne Gore rece.
Znaci ovdje se glasa za Crnu Goru u svakom vidu i obliku a ne za postojecu vlast koju gospodin predsjednik ponudi u duelu sa gospodinom Bulatovicem da ce se povuci i poci u penziju ako on dovede svoje glasace da glasaju za samostalnu Crnu Goru.To je cvrsti garant da se glasa za Crnu Goru samostalnu a ne za postojecu vlast u joj. Jer nju ce birati glasaci prema programu koji predlazu, bez obzira iz koje partije oni bili.
Na kraju da kazem ja ne pišem ove retke jer pripadam nekoj partiji, naprotiv , ja nijesam politicar vec patriota svoje zemlje i svog porijekla,volim mnogo svoje, ali isto tako puno poštujem tudje Bio sam veliki Jugosloven i branio sam te boje sa svim svojim zarom punih trideset godina i puno puta mecao život na kocku braneci njen ugled. Tada smo u svijetu imali veliki  ugled i poštovanje. Danas pošto nje nema vise, ja sam ostao vjeran vjeri svojoj i porodici svojoj ocu i majci crnogorskoj, zato i pišem ove redove sa zanosom pominjuci ime svoje majke uvece i ujutro kada ustajem i kažem moja majko, a to je moja Crna Gora.
Pozdravljam sve Vas i kazem sretna Vam sloboda da glasate za svoju majku svoju Crnu Goru za bolje i sretnije sjutra i ljubav u okruženju sa svima, svih vjera i uvjerenja jer to je garancija za bolji i sretniji život sviju koji se tih pravila drže.
 
Jovo Šuškavcevic
Njujork

 ©  2005 - 2021 www.montenegro-canada.com  All rights reserved