Header Graphic
PRILOZI, PISMA I DISKUSIJE - IX > Satiricno pismo - Dvije jednake smrti


14 Apr 2006U blizini filmskog grada Zetiwood-a rodnog mjesta nove filmske zvijezde aktera Masana zivio je dobri ker Grivo koji je vjerno cuvao dvoriste svog gazde i cesto je nadgledao i komsijska . Lanac mu je bio malo duzi nego sto je trebalo, i po njegovoj nesreci kad je jednog dana naisao macak ogradom, Grivo se zaleti na njega ,preskoci ogradu i osta bespomican viseci na drugoj strani dok se nije udavio.
Ubrzo se procu tragedija i okupise se svi Zetiwood-djanipocese tiho prepricavati dogadjaj i nekako se saglasise da je nastupila smrt vjesanjem na drugoj strani ograde.Tako mu i treba ; sta je trazio u tudje dvoriste rekose neupuceni .
Sjeti se neko Vadizuba koji se vec bijase objesio, pa upita da li je i Grivo ostavio neku poruku ili testament kao i Vadizub i dobi odgovor da je ostavio dozvolu " opoziciji " da laje umjesto njega . To je vrlo vazna poruka zakljucise Zetiwood-i  samo je treba sto hitnije rastumaciti i obnarodovati .
 
Grad Zetiwood ima najsavremenije aparature i visoko strucne filmadjije i translatore ;oni se vrlo brzo organizovase i dadose na posao kako bi sto prije obradovali opozicione kmetove i njihove pristase .
Testament : I ako vjesanjem, moja smrt je dostojanstvena rece vjerni ker Grivo, jer sam ispustio dusucasno cuvajuci imetak moga gazde .Macak je uzrokovao moju smrt jer  , mi kerovi mislimo da je on nas prirodni neprijatelj posto nije nas rod .Prije neki dan objesi se Vadizub i to sam u tudjem dvoristu jer je ubijao svoj rod a mi kerovi bi i ubili macka , ali ne bi nikad ubili nasu kerecu vrstu . Vadizub je kazu ostavio oprostajno pismo beznacajno ;  cinio je zlodjela ,lagao i ubijao, pa mu je i pismo lazljivo i tesko mi dodje kad pomislim da nam je ,meni keru i njemu Vadizubu jednaka zavrsnica "smrt vjesanjem".
 
Zao mi je sto napustam ovaj svijet prije nego pokazah mojim primjerom opoziciji kako se brani svoj dom i svoje dvoriste(svoja domovina).Gledao sam svaki dan mnoge opozicionare kad dolaze kod mog komsije glavnog aktera Zeta filma Mas Bus-a (umjetnicko ime) i kako snimaju filmove, javljao sam im se a oni svi ne razumjese moj pasji jezik sve dok nijesam cuo da se glavni kmet-seiz zastidje svog porijekla.
Seiz ,ili ne smije ili ne umije da kaze ko je ni od koga je, a mi kerovi se ponosimo nasim kerecim porijeklom.
Bilo mi je toliko mucno cuti tu neljuckovinu da sam se zarekao da cu jednog dana uspjeti da izlajem bar njegovo dugacko ime i eto uspjeh ovoliko na nasem pasjem ; Bav, Uav, Lav, Av, Tav, Oav, Vav, Iav , Cav .Tada sam se osjetio vrlo srecnim kad sam mogao da mu posaljem poruku na nasempasjem jeziku da ga bude sram kad se stidi svoga ljudskog porijekla .
Zato ga kao stidonju i izdajnika ne mogu ni preporuciti da nastavi lajanje umjesto mene.
Ostavljam u amanet ovo moje pasje lajanje onima koji se ne stide svoga "serbskog porekla "kao sto su Soco, Bojo, Medo, Peco,J ovi, Adro  ----- koji umiju i koji laju iz dna duse i srca .
 
Obzirom da je nekakav pop Rile proglasio postojanje Govedarskog jezika, tamonjemu dobro razumnog, ovu poslednju kerovu zelju je desifrovao i preveo sa pasjeg na Rilov govedarski jezik dobroverzirani i poznati direktor "Zeta-filma " i reziser Mas-Bus-ove prijelomne (vjerovatno  i jedine) mozdane vijuge, falsifikator, ubica  i zlocinac Vaso Mijovic sa pomocnicima Ivan Ivanovic i Ranko Vucinic .
 
 
Toronto, Apr. 12. 2006.
 
Branko Aleksic

 ©  2005 - 2021 www.montenegro-canada.com  All rights reserved