Header Graphic
PRILOZI, PISMA I DISKUSIJE - IX > PORUKA LJUBAVI I POŠTOVANJA


21 Apr 2006

 PORUKA LJUBAVI I POŠTOVANJA 


 
 -Gr` jeh  im  drži  more  nad  gorama,  Al`  im  zloce  iskru  ne  pogasi ! -

Petar Petrovic Negoš ( Luca Mikrokozma )
 

 

Promišljajuci ovo gore receno - dodjoh do gradjanskog vidjenja da casnoj crnogorskoj opoziciji( posebno njenim liderima, vojvodama, serdarima, ekspertima), definitivno hvali mnogo...COJSTVA.
 

Kao gradjanin Crne Gore, koji ne pripada ni vlasti ni opoziciji, -neshvatljivo - posebno ovo što se dešava prijed i oko referenduma za nezavisnu drzavu Crnu Goru - kada vidju da je grijeh - da je zloba, šta sve pojedini politikanti rade od mojeg i njihovog crnogorskog naroda - naroda koji ima stariju naciju od vecine država na planeti - naroda koji ima granice svoje države - naroda koji ce ubrzo dobiti crnogorsku zastavu na Ist Riveru.
 
Mogu razumjet politicare, eksperte, guslare, nadnicare ( da izvinu ta casna zanimanja), da zastupaju u crnogorskom parlamentu one koji su ih birali - ali ici  po Evropi, Americi, planeti zemlji - panjkati sve ono što nije sa njima - sa njihovom vizijom srbijanskog  27 regijona za mene je Gr`jeh, tamo njima.
Poruka ljubavi i poštovanja, mene kao obicnog gradjanina je maksimum koji ja, njima mogu posvetiti...tacno je da sve ovo njih i ne interesuje jer svi su oni stara matrica hegemonije - koji misle da nešto znaju ( ali najbolje sto znaju - znaju da truju - terorišu njihove casne birace), a što se tice nas slobodnjaka koji samo volimo Crnu Goru i nijesmo direktno na budžetu Crne Gore, kao oni , mi smo za njih broj i pod brojem.
Gledajuci ih, slušajuci ih, njihovo vedjenje, pamet, hrabrost, je pomalo istovjetno na vidjenje Hrušcova kad je pokušao da objasni velikom imenu i prezimenu Crne Gore Veljku Vlahovicu nešto za šta je on bijo...no medjutim CRNOGORAC VELJKO VLAHOVIC odbrusi Hrušcovu:

Kako Vi To razgovarate sa nama? O kakvom Vi ljuljanju govorite? Hocete da kažete da smo se ljuljali u ratu, kada smo krvarili u Spaniji ....Hrušcov je cutao i samo treptao ocima: više ni on sam nije znao kako da nastavi razgovor..

Tacno da na ovu moju poruku ljubavi i poštovanja prema njima- moja malenkost i ne ocekuje od nih nikakav aber ili skromno...pismo.

No vec kad pomenuh pismo i Hrušcova - jedan moj poznanik Rus iz Amerike mi isprica interesantnu kratku pricu koju bi posvetijo svima onima koji su protiv crnogorske zastave na Ist Riveru, koji su protiv crnogorskog potomstva, koji su protiv njih samih - njihove djece ( ako ih imaju )...( to nije grijeh), ali je grijeh da tamo njihova zloca pokusa zaustavit ono sto je za svako celjade normalno.

Vidju da su oni  izabrali - epigram:-  SIMILIS SIMLI GAUDET- ali, dok, ovaj epigram budu prevodili na maternji crnogorski jezik, moja malenkos ja dolje potpisani, prezentovati cu kratku edukativnu pricu - koju ce oni  koji misle da nesto znaju, uzeti na promišljanje...

Kada su Hrušcova otjerali sjeo je i napisao Dva pisma, koja je dao nasljedniku - rekao je:

-KADA UPADNEŠ U SITUACIJU IZ KOJE NE MOŽEŠ DA SE IZVUCEŠ - OTVORI PRVO PISMO I BICES SPAŠEN-

-KADA UPADNEŠ U DRUGU SITUACIJU IZ KOJE NE MOŽEŠ  DA SE IZVUCEŠ  OTVORI DRUGO PISMO-

Uskoro se taj covjek našao u skripcu pa je otvorijo Prvo pismo u kome je pisalo - OKRIVI MENE ZA SVE-
Onda je okrivijo starca i to je upalilo.

Kada je upao u drugu situaciju iz koje nije mogao da se izvuce - otvorijo je Drugo pismo u kojem je pisalo - SJEDI...I NAPIŠI DVA PISMA.
 
30.oktobar 1945.godine, Podgorica, Milovan Djilas - rece i osta zapisano:

 -MI CRNOGORCI ZNAMO NAŠ PUT...
 
 

 
 
     Zoran B. Zekovic
  Cetinje-CRNA GORA


 ©  2005 - 2021 www.montenegro-canada.com  All rights reserved