Header Graphic
PRILOZI, PISMA I DISKUSIJE - IX > U IME CRNOGORSKE ISTINE


26 Apr 2006

 U IME CRNOGROSKE ISTINE  

=


Na poslednjoj sjednici  Berlinskog  Kongresa, (Crna Gora definitivno postade 27 Nezavisna država),--održatoj 13. jula 1878 god.,predsjednik Kongresa knez Bizmark zvanicno završi rad Skupštine sljedecim rijecima:

   -Gospodo, u momentu kada se rastajemo, usudjujem se utvrditi, da je Kongres ucinijo velike usluge Evropi. Ako nije bilo moguce realizovati sve aspiracije javnog mišljenja, istorija ce ipak opravdati naše intencije i naše djelo, a opunomocnici ce imati mirnu savjest da su, u granicama mogucnosti, dali i osigurali Evropi veliku blagoat jako ugroženog mira...Clanovi se Kongresa zatim razidjose u 5h poslje podne...
 
 Luj Le Fir, profisor Pravnog fakulteta u Parizu, clan Instituta za Medjunarodno pravo, 1934.god.,ovjeri zapisano:
  Na Berlinskom kongresu tri balkanske kneževine priznate su za nezavisne države : Crna Gora (koja je ustvari to uvijek i bila), Rumunija i Srbija, ali ova poslednja bez ikakvog izlaza na more...
 
Mnogi  Crnogorci-gradjani Nezavisne države Crne Gore davnih godina, (XIX i XX vijeka), pošli su put Amerike, Evrope, Rusije, druge zemlje planete, da zarade - da nauce - da se obogate, -da se vrate u svoju domovinu Crnu Goru, državu za koju su oni - njihovi ocevi - njihovi djedovi se radjali i ginuli.  -Ali, dvadesetik godina prošlog vijeka, desi se zlo-desi se da ih oni koje su zvali bracom -komšijama iz nezavisne države Srbije sa  njihovim kraljem Aleksandrom Karadjordjevicem, raznim-Pašicima,Vesnicima, Evropskim interesnim pljackasima, srbijanskom  vojskom, crnogorskim odrodima i izrodima iz Crne Gore, okupiraše-opoganiše i aneksirase  perfidno opljackaše, skoro sve što je bilo po nezavisnoj državi Crnoj Gori....uzeše im državu
Koristeci skromne licne - segrtcke arhive - prelistavajuci autenticni CRNOGORSKI GLASNIK u orginalu Montenegrin herald, broj No.74-Vol.X-Saturday 6th, 1925 detroit.mich. -USA, na strani 4 pomenutog broja procitah naslov- ZNACAJ SLOGE- , vidjenje CRNOGORACA koji nijesu mogli da se pomire da im neko krcmi i pogani državu - domovinu Crnu Goru.
 
-Znacaj Sloge, zapisa: -Srbijanci zavadjaju Crnogorce da se tako reci kolju medju sobom kao žuti mravi; da jedan drugog mrze, da zavide itd. Beograd cini i pomaže nasiljem, novcem, obecanjima, tek da poremeti i moralnu osnovu drustva i opstanka u Crnoj Gori. Na taj nacin, Beogradu je lako gospodariti nad Crnom Gorom ; a svijetu govoriti : mi smo njihovi usretitelji,i tome slicne lazi.
Jer nije bilo nesrecnije zemlje, nego što je Crna Gora od nitkovske, sramotne i izdajnicke takozvane podgoricke skupštine.
A i nije cudo, jer nema zemlje na svijetu koja je mogla roditi, srazmjerno, toliki broj odroda i kukavica kao onih, koji o ulasku Srbije u Crnu Goru, pljunuse na svoju otadzbinu.-Nek se sjete, kako proklinjase Sveti Petar i Rade Vladika one, koji izdavahu...Dok Srbija tako muti Crnu Goru, pomocu svojih agenata, koji smrde i po Crnoj Gori i po inostranstvu-dotle ona sama cini sve da u svojoj zemlji zavede mir i slogu...u Crnoj Gori i dalje ropstvo, mrak, kundak. nevidjena pljacka.
 
Stotine casopisa iz Evrope i svijeta pisale su o zlocinu nad Nezavisnom državom Crnom Gorom,-o zlocinu koji se sprovodiji nad crnogorskim narodom ( i tu su bile cenzure pojedinih interesnih evropskih korporacija i politicara tih država), medjutim,  pošto se radi definitivno o istini (a istina ponekad i boli i ne može i nesmije se sakriti), mora se jednom za sva vremena reci - napisati i kako je završni (udarac)-lopovluk, nametnut državi Crnoj Gori...osta zapisano:
 
IAKO SU SE SRBIJA I CRNA GORA  *SJEDINILI POD JEDNAKIM USLOVIMA*, KAKO NAM VELE IZ BEOGRADA, NAŠIM PERPERIMA, CIJA JE NOMINALNA VRIJEDNOST VECA OD DINARA, ODREDJEN JE U - KRALJEVSTVU SHS- KURS 100 ODSTO MANJI OD AUSTRISKE KRUNE : TAKO JE JEDAN DINAR RAVAN CETIRI KRUNE ILI OSAM PERPERA.

Zbog protesta pojedinih saveznickih država, zbog protesta kralja Nikole i Visokodostojnika Crne Gore, zbog protesta gradjana Crne Gore, radi ponižavanja i bezobrazluka Karadjordjevica i njihovih bankarskih poslušnika, osta zapisano da Beograd posta popustljiviji i obeca da ce perperima dati povoljan kurs, svakako mnogo manji od dinara...M.Nenezic, direktor Podgoricke banke, vec se mjesecima zbog zamjene nalazi u Beogradu sa 12 MILIJONA PERPERA koji nikad nijesu bili zamijenjeni, s razlogom jer ministar finansija kraljevine SHS, stalno se poziva kako u Crnoj Gori koju su sjedinili sa Srbijom, nije rijeseno pitanje koje je itekako znao,trebalo je brže pobiti,opljackati, ubiti svaki damar Crnogorcima i pokušati ako se to može i oce da Crnogorski narod (izbrisan na sramnoj podgorickoj skupžtini), pocne nositi srbijansku kapu Šajkacu, da im ne zebu uši..
 
Sve ovo skromno gore receno moja malenkost rece - napisa bez politike, bez mrŽnje i bez profita, svakako s izuzetkom licnog crnogorskog Agona, napsa s ljubavlju prema bližnjem svome,...napisa da se više nikad ne ponovi da gori ponovo zajaše po Crnoj Gori, napisah da obnovim vidjenje mnogih artifakata, koji nama ( i njima), vjerodostojno pricaju-daju na vidjenje jedinu istinu kako je ne tako davno jedna nezavisna država (moja i njihova), CRNA GORA-nestala iz dokumenata Berlinskog Kongresa, iz dokumenata Medjunarodno priznatih država.
Postovani dozvolite da autenticnim banknotama(novcanicama), pokažem - istiniti kursni-odnos kako je Crna Gora opljackana...(SLIKA GORE)
 


30.oktobra 1945.godine, Podgorica, Milovan Djilas, rece i osta zapisano:

-U IME BUDUCNOSTI CRNOGORSKOG NARODA...U IME NAŠE SLAVE I PROŠLOSTI,U IME NAŠE CASTI I JUNASTVA, U IME NAŠE LJUBAVI PREMA SVEMU PLEMENITOM I LJUDSKOM...


 


 

 
 
     Zoran B. Zekovic
  Cetinje-CRNA GORA


 ©  2005 - 2021 www.montenegro-canada.com  All rights reserved