Header Graphic
PRILOZI, PISMA I DISKUSIJE - IX > DA - ZA NAŠU I NJIHOVU NEZAVISNU DRŽAVU CRNU GORU


2 May 2006

 PISANO S LJUBAVLJU


 

Molim sve poštovane citaoce, posebno crnogorsku (misaonu), intelegenciju (koja ce se prepoznati), kojoj su ovi redovi prvenstveno namijenjeni, -DA

-uvaži da je ovo što cu reci-napisat, pisano S`ljubavlju (prema njima).

-Nama Crnogorcima (koji se ne stide svoga biljega), može se mnogo šta zamjeriti, samo jedno ne  - DA -nemamo osjecaj državnosti.Taj osjecaj je naš postrek i Mi Crnogorci zato dobijamo smjelost -DA- se, penjemo na više vrhove horizonta i vece svjetlosti. Generaciski smo gledali (ne svi), dugo i mirno, bez predrasuda i izbliza (iz daleka), rad naših crnogorskih kadrovaca sa partiskim diplomama i bez diploma. Izgledalo mi je u licnim analitickim procjenama, -da sam se ponekad pitao -da li sam ja zalutao ili su ta gospoda - drugovi u pravu za sve što rade državi Crnoj Gori i crnogorskom narodu - zajedno sa mojom malenkošcu. Priznacu mnogo ih je bilo ( danas sve manje), jer za ovih 15 (PETNEST), godina, Balkanskih i Crnogorskih procesa svi su pokazali svoj trag i svoj put. Iskren da budem mislijo sam (nijesam sam bijo), da ce procesi i misija -Nezavisne Države Crne Gore brže ici, ali realnost je bila jedna i jedina, kako je Nice volijo da kaze:

SVAKA BRZINA JE SUMLJIVA. *LENTO* ONO ŠTO JE POTREBNO. SAMO PLODOVI SPOROG MISLJENJA ZASLUŽUJU POVJERENJE.
I tako definitivno dolazi vrijeme -d an za -DA,- dolazi 21.MAJ 2006.godine, dolaze trenuci (TREN), kad bi se cutanje i inacenje, smatralo zlocinom prema državi Crnoj Gori, prema Crnogorskom Gradjanskom Potomstvu...
-Jedno je tacno, da moja malenkost nije zaboravila, za razliku od velikog broja crnogorske intelegencije(i oni kazu da su crnogorci), (i to je za pohvalu), - DA -imamo svoju CRNOGORSKU NACIJU, ZEMLJU, VAZDUH, MORE...kao što je tacno -DA - su mnogi iz te takozvane crnogorske intelegencije pokušavali godinama i godinama  se cerati (takmicili su se ko ce više i bolje), da uprlja-ju, opogani m o j u  i ( njihovu-nažalost), crnogorsku grudu..

-Odgovora i artifakata je na pretek - razumijem ih naucili su na SEVAP, jer crnogorska istinita istorija je puna raznoraznih odroda i izroda, jer i njima (nadnicarima), nije ni bitno dali ce ih voditi Pašic, ili neki bjelo svjecki šibicari, i t d., njima je važno malo SEVAPA , i da to sto umiju, najbolje da rade, mora da  odgovara mnogim mentorima a posebno Srbijanskim -, kojih su ih najperfidnije iskorišcavali (znali su njihovu cijemu i korito), u ime, raznoraznih asimilatorskih projekata, u ime negiranja crnogorske drzave, naroda i nacije, a mnogi su (svjesno-nesvjesno), itekako valjali za oplodnju...(to nije grijeh).

Nadajuci se- DA-  mnogi iz crnogorske i manjinskie intelegencije (manjinski narodi u Crnoj Gori), nece zamjeriti ovo što rekoh-napisah, tacno je -DA -ovo kratko, edukativno-analiticko i konparativno vidjenje pišem  S`ljubavlju  i  bez  mržnje, napisah jer, ponavljanje je majka studija, no, ipak na kraju poštujuci Vaše i moje dragocjeno vrijeme, želim- DA- Vam prezentujem kako su Milovan Djilas i Genije Njegoš, objašnjavali mnogima- ŠTA JE CRNA GORA -ŠTA JE CRNOGORSKA DRŽAVA- ŠTA SU CRNOGORCI ( ne svi - i nije prirodno da svi osjecaju), ŠTA JE CRNOGORSKA ZEMLJA, KAMEN, NEBO, VAZDUH, MORE...:
 

 

1844.godine Njegoš se ca Cetinja obratijo cuvenom engleskom arheologu i egiptologu Sir Dzonu Gardineru Vilkinsonu sljedecim rijecima:

MNOGE SU SE STRANICE *KRILE* OD SVIJETA, NAOPAKO PRESTAVLJALE ALI OVAJ NAROD KAO I  SVAKI   DRUGI, SPOSOBAN JE ICI I NAPREDOVATI NA PUTU CIVILIZACIJE.*
 
 
 

 
Milovan Djilas, zapisa i osta zapisano:

 
Bo jedan Srbijanac koji je mislio da ce nas nadmudriti. I nadmudrio, nadlukavio nas je - veliki je pametar i lukavac bio. Lako vi se dosjetiti ko je: Pašic. Ama su i njegova nadlukavljivanja bila za vremena. Nije da smo mi na kraju konta, ispali lukaviji: nama lukavstvo sa Srbijancima i ne treba - dosta je što je naša starija i pecobraznija. Nadlukavilo je Pašica to što smo mi ono što smo, a Srbijanci ono što su: i za njih porjeklo i iskupljenje, a oni za nas življenje i proslavljanje...Pašic je znao znanje - pridobijo je mlade i umne Crnogorce, mitio ih šakom i kapom i mazijo kao rodjene...


                                                  
Bez zle namjere :
... u prirodi na zemlji - planeti COVJEK JE MJERA SVIH STVARI...najstari poznati kanon odnosa mjere covjecijeg tijela pronadjen je u jednoj piramidi kod Memfisa (oko 3000 god.prije n.e.).Od toga vremena trude se naucnici i umjetnici da otkriju odnose mjera kod celjadeta.Poznati su nam kanoni iz doba faraona, starih Grka i Rimljana, kanon Polikleta (koji je dugo vremena  važijo za uzor), odnosi celjadeta koje je dao Alberti, Leonardo da Vinci i Mikelandjelo. Proporcije celjadeta u srednjem vijeku znamo pre svega iz poznatog djela  A. Durera .U tom remek djelu covjecije tijelo je racunato prema dužini glave, lica i stopala.Te velicine su kasnije jos dijeljene, odredjivan im je medjusobni odnos, tako da su se vremenom u životu pretvorile u MJERE. Sve do današnjeg dana stopa i lakat zadržale su se kao upotrebljive MJERNE JEDINICE.
No, baveci se raznoraznim esnafskim segrtckim zanatima - nidje ne nadjoh na PLANETI, da je neko pokušao da izvrsi DNK analizu da li je moj Djed Gavrilo bijo crnogorac ; srbin ;bošnjak ;hrvat ;amerikanac ; rus...tu je mjera svih stvari za one koji imaju glavu i sve osobine normalnog celjadeta.

Nadajuci se da ce me mnogi crnogorski (umni), intelektualci (koji misle da su nesto drugo), itekako dobro razumjeti, a sa ovim vidjenjem zavrsavam...a -DA-dalja gradjanska vidjenja slijede sa Cetinja, iz MEDJUNARODNO PRIZNATE NEZAVISNE CRNE GORE, dana 22.MAJA 2006.godine.
 

 
 
     Zoran B. Zekovic
  Cetinje-CRNA GORA


 ©  2005 - 2021 www.montenegro-canada.com  All rights reserved