Header Graphic
PRILOZI, PISMA I DISKUSIJE - IX > Smrt crnogorskog patriote


4 Jun 2006

 UMRO RAJKO BOŠKOVIC - VELIKI PATRIOTA CRNE GORE


 

Obavjestavam Vas da je 2.Juna.2006 godine umro u svom domu u Asahikawi u Japanu, Rajko Boskovic poznati umjetnik svjetske slave, casni covjek i iskreni crnogorski patriota.
Ova tuzna vijest, koja je stigla sa samog "kraja svijeta" kako je on  sam nazivao hladno japansko ostrvo na kojem je zivio i stvarao posljednjih godina praveci ledene figure koje su ostavljale bez daha ljubitelje umjetnosti sirom svijeta, duboko je potresla sve njegove prijatelje i rodbinu u Crnoj Gori kao i citavu crnogorski diasporu cijem jacanju je svojim djelovanjem posljednjih desetak godina pruzio nemjerljiv doprinos.
Rajko Boskovic je bio i jedinstveni ambasador Crne Gore na dalekom istoku, covjek koji je koristio svoju prirodnu harizmu i cestu prisutnos u japanskim medijima za promovisanje Crne Gore,
njene kulture i razvojnih potencijala.
Samo prije neki dan razmjenili smo cestitke, nas zajednicki san je napokon bio ostvaren i vec smo planirali sa drugim prijateljima sta nam je ciniti dalje za nasu Crnu Goru.
Rajko je bio ne samo vajar, slikar, svjestranu umjetnik, kosmopolita, on je u sebi posjedovao nesto mnogo uzvisenije, dublje nego sto se moze zamisliti.
Osjecao je sadasnjost, proslost i buducnost na jedinstvan nacin, 1999 godine kada je posljednji put bio u Crnoj Gori dok se vozio prema tivatskom aerodromu, svom bratanicu Bosku pogledavsi prema Lovcenu je rekao "nikada se vise necemo vidjeti, zbogom ti zauvjek"...niko od nas koji smo ga poznavali i voljeli nikada ne bi mogao da prihvati te rijeci kao nesto odista realno i samo on je znao pravo znacenje te recenice, koja se na zalost obistinila.
Dragi prijatelju, hvala ti na svim onim toplim rijecima,na svoj podrsci i ljubavi prema svojoj zemlji i njenim ljudima sa kojim si nas sve grijao i ondakada smo gubili nadu u nas zajednicki san, pocivaj s mirom u toj dalekoj zemlji, daljeko od sjaja Lovcena, mi koji ostajemo ucinicemo sve da tvoje djelo u tvojoj domovini nikada ne ostane zaboravljeno.
 
Gordan Stojovic

 

  

 

 

 

  PISMO NAŠEM WEB SITU    

 
Pozdrav sa sjevernog japanskog ostrva Hokaida

   Tuesday, February 14, 2006 4:32 PM

Ove godine, po prvi put, radio sam skupturu u ledu pod
svojom zastavom.Tako divan osjecaj odavno nijesam imao.

U nadi da se bliži dan kada ce Crna Gora biti ono što je bila, kada cemo joj vratiti onaj istoriski sjaj, na koji smo toliko ponosni, želim da pozdravim sve one koji se zalažu za ovaj uzvišeni cilj.


Crnogorski slikar

Rajko Boškovic
Hokkaido Japan

 


 

 

 ©  2005 - 2021 www.montenegro-canada.com  All rights reserved