Header Graphic
PRILOZI, PISMA I DISKUSIJE - IX > Kako sada naprijed?


28 Jun 2006

 
ZAVIJORI SE NA EAST RIVERU

 


 CRNOGORSKA ZASTAVA ZAVIJORI SE NA SVOME JARBOLU IST RIVERA

POKUSACU BEZ EMOCIJA / NO, I ZATO, MORA - CELJADE - BITI RODJENO \ , DA NA DANAŠNJI DAN, UZ CASU CRNOGORSKOG VINA I KOMAD CRNOGORSKE JARETINE NAZDRAVIM CRNOGORSKOJ ZASTAVI NA IST RIVERU - CRNOGORSKOJ ZEMLJI -CRNOGORSKOM KAMENU - CRNOGORSKOJ VODI I MORU - CRNOGORSKOJ GRANICI-CRNOGORSKOM NARODU - CRNOGORSKOJ NACIJI-CRNOGORSKOM GRADJANSKOM POTOMSTVU - CRNOGORSKIM VELIKANIMA - MOJOJ DJECI I FAMILIJI - SVIM DOBRONAMJERNIM PRIJATELJIMA KOJU POŠTUJU ONO ŠTO JE SVETO ZA NORMALNO CELJADE - A ZOVE SE I PIŠE NEZAVISNA DRŽAVA CRNA GORA SA NAŠOM I NJIHOVOM CRNOGORSKOM ZASTAVOM NA IST RIVERU...

POSMATRAJUCI DIREKTNI PRENOS PUTEM TV -PODIZANJE CRNOGORSKE ZASTAVE NA IST RIVERU - GOVOR PREDSJEDNIKA NEZAVISNE DRŽAVE CRNE GORE, GOSPODINA FILIPA VUJANOVICA U PALATI UJEDINJENIH NACIJA - SVE JE BILO ZA POŠTOVANJE... - NO SADA,...ŠTA SUTRA ? -KAKVA NAM JE CRNOGORSKA VIZIJA- SITUACIJA POSLIJE SLAVLJA ?

TRAŽECI - PROMIŠLJAJUCI ODGOVOR / POMOŽE MI I OGLEDALCE /, ŠTA POSLIJE SLAVLJA - NE OCEKUJUCI JADNE ODGOVORE OD RACIJONALISTICKUH FILOZOFA, NADNICARA, POLITICARA, ITD., POSLUZIH SE DOKUMENTOM IZ LICNIH ARHIVA - VIDJENJE VELIKANA AMERIKE TOMASA DZEFERZONA KOJI RECE A OSTA ZAPISANO :

- DOK JE TRAJALA BORBA MIŠLJENJA KROZ KOJU SMO PROŠLI , ŽIVOST RASPRAVLJANJA I POSTUPAKA KATKADA JE IMALA NEOBICAN IZGLED KOJI MOŽE DA OBMANE STRANCE KOJI NIJESU NAVIKLI DA MISLE SLOBODNO I DA SLOBODNO GOVORE I PIŠU O ONOME ŠTO MISLE;  ALI POŠTO JE GLAS NARODA PROGOVORIJO I ODLUKA PALA, U SAGLASNOSTIMA SA PROPISIMA USTAVA, SVI CE SE, DABOGME,.....UJEDINITI U ZAJEDNICKIM NAPORIMA ZA OPŠTE DOBRO.

TAKO JE GOVORIJO TOMAS DJEFERZON, GOTOVO PRIJE DVA VIJEKA, PRILIKOM SVOGA IZBORA ZA PREDSJEDNIKA AMERIKE. DZEFERZONOVO MIRNO POUZDANJE U PRIPRAVNOSTI SVIJU DA SE POMIRE SA PRESUDOM VECINE POKAZALO SE UVIJEK OPRAVDANO.

IPAK POMENUTI VELIKU PRIJATELJSKU AMERIKU, KOJOJ NA NEKI NACIN OVIH DANA I POSVECUJEM IZLOŽBU SA NAZIVOM - PRIJATELJSTVO ZANAVIJEK -ZA DAN DRŽAVNOSTI 4. JULI- GRIJEH JE NE POMENUTI I VELIKO IME I PREZIME CRNE GORE MILOVANA DJILASA, KOJI U NJEMACKOM CASOPISU -DER SPIEGEL-14.MARTA 1983, RECE :

-U ISTORIJI POSTOJI SAMO JEDNA USPJEŠNA REVOLUCIJA KOJA SE NIJE ZAVRŠILA DIKTATUROM : AMERICKA.  ALI, NE ZATO ŠTO SU AMERIKANCI BILI PAMETNIJI OD EVROPLJANA, NEGO ŠTO SU IMALI TO PREIMUCSTVO DA NIJESU IMALI RACIONALISTICKE FILOZOFE KOJI BI HTJELI DA BEZUSLOVNO IZGRADE IDEALNO DRUSTVO.

-SVI ONI KOJI I DALJE MISLE /DA BI MISLILI/ MORACE DA DEFINITIVNO SHVATIT DA DRŽAVA CRNA GORA JE JAVA SA SVOJOM LEKTIMACIJOM NA IST RIVERU I U PALATI UJEDINJENIH NACIJA, PA BI DOBRO BILO DA NAUCE DA JE PROŠLO VRIJEME POGANJENJA CRNOGORSKE ZEMLJE.

A NEKI NAŠI IDEOLOZI IZ VLASTI I OPOZICIJE NEKA UZMU PONEŠTO DA CITAJU PA MAKAR I TVORCA - P R A G M A T I Z M A - WILLIAM JAMES, ONDA CE I NJIMA A I NAMA GRADJANIMA BITI LAKŠE U NEZAVISNOJ DRŽAVI CRNOJ GORI... A DA NE ZABORAVIM KOMSIJE VALJA POŠTOVATI KOLIKO I ONI NAS POŠTUJU ( OVO POTONJE ŠTO REKOH, NE PREPISAH IZ TESTAMENTA NIKOLE PETROVICA )...VELIKI LENJIN ZAPISA - PRVO DRZAVA PA ONDA INTERES.


ZORAN B. ZEKOVIC

CETINJE - MONTENEGRO

 

 ©  2005 - 2021 www.montenegro-canada.com  All rights reserved