Header Graphic
PRILOZI, PISMA I DISKUSIJE - IX > CRNOGORSKI INTERES POSLIJE IST RIVERA


23 Jul 2006


TKO BIJEDNO RADI, TAJ BIJEDNO I UMIRE

 


7.Novenbra 1952.godine u Zagrebu, u svojoj besjedi Milovan Djilas, rece:

... DANAS NIJE TEŠKO BUSATI SE U GRUDI I RECI I DOKAZIVATI - DA SI NASLUCIVAO AMERIKU, POŠTO JU JE KOLUMBO VEC OTKRIJO. ALI JE IPAK SAMO OSTVARENO NASLUCIVANJE KOLUMBOVO ZNACILO I OTKRIVANJE AMERIKE...

-Znajuci da mnogi crnogorski kadrovci po Crnoj Gori, bližem i daljem okruženju, ako kojim slucajem procitaju ovo što cu napisati...nek se definitivno preupitaju da li njihovo bitisanje, njihov rad, njihova pamet ( a za pamet, Frojd rece i zapisa treba mozak),vrijede poštovanja.
Vidju i dok pisem ovo, politicke partije sa svojim liderima spremaju se na CRNOGORSKE IZBORE (što je za poštovanje), no i vidju neki vec se busaju u otkrivanju nekih novih ceranja (tamo njima), u otkrivanju raznoraznih obecanja i naslucivanja...a pomalo mi se cini da svi oni (mišljah na politicare), (casnih izuzetaka ima), pristaju na epigram:

TKO BIJEDNO RADI, TAJ BIJEDNO I UMIRE !

Ovo gore malo receno i napisano - napisah s povodom, a iskren da budem i sa velikom dozom ljubomore, kako mi Crnogorci ne možemo napraviti- zamisliti i ostvariti izbore poput velike Amerike, jer citajuci brošuru iz svojih licnih arhiva -Izbori u Sjedinjenim Državama - (zbirka o americkom državnom uredjenju koje izda ured za obavještajnu službu SAD,1945. ),vidjoh da Velika Amerika - Veliki Americki Narod - Velika Americka Nacija, sve to jednostano izvode kako tada tako i danas - što je za respekt i poštovanje makar za mene gradjanina Crne Gore koji se neda vezati ni za jednu politicku partiju.

Znajuci da Crnogorstvo, kome i moja malenkost pripada (u koje ja vjerujem), kao stvarnost- je ideja veceg rada i tom istom Crnogorstvu pripadam - neminovno je i da tražim da njegovi prestavnici budu celjad vece intelegencije, osjecajnosti i karaktrera.

- Sopenhauer zapisa - da svi školovani ljudi nijesu jednaki... i od te zablude pogrešno shvacene o jednakoj sposobnosti svih za sve državne i javne poslove treba se jednom za sva vremena osloboditi.

Ne ulazeci u analiticke analize dali razlog zašto crnogorski ideolozi ne umiju ponuditi gradjanima Crne Gore izbore poput velike Amerike ( moguce nije im ni interes), što im se mora priznati da njihovo naslucivanje je ostavljeno za neka bolja vremena...ali jedno se mora znati - VELIKI nece cekati MALE na putu buducnosti...na putu starih-novih pravila ATLANSKE POVELJE...
Neko ce reci (što je za poštovanje), teško to ide sa CRNOGORCIMA, no otkrivati -otkrivenu Ameriku je, itekako, lako jer samo treba da neko, pa bijo i ON-, ( a vidju da ga crnogorski narod voli), da udari rukom od radni sto u Njegovoj i *našoj* instituciji i da pocne *uklanjanje* uskosti pogleda starih ( naših) partija, kao i sitne-primitivne, plemenske i vjerske politike koju smo svi bez izuzetka prenosili kao prciju iz bivših sistema, u potonjem vijeku koji je za nama.

Danas, zar ne bi bilo lijepo a istinito (to ce svijet poštovat i pozdraviti), da se okupe sve konstruktivne snage oko ostvarenja jednog dobrog smišljenog-promišljenog crnogorskog državnog programa. -SAMO PO TOJ CIJENI MI CRNOGORCI MOZEMO POSTATI SAMOSTALNI, NAPREDNI, I JEDNAKOPRAVAN CLAN EVROPSKIH NARODA...

Živeci - stvarajuci po Evropi jedno sam naucijo, da u Evropi treba biti Evropljanin (i to je normalno, svidjalo se to meni ili ne), jer sada moja-vaša-njihova NEZAVISNA CRNA GORA, ušla je u utakmicu evropskih naroda kao samostalna jedinica, i zato, od državnika do putara, svako mora biti mjeren evropskom mjerom.

Vec kad pomenuh mjere, pojedini ideolozi iz vlasti i opozicije moraju ( Crna Gora nije im prcija), znati i nauciti da Evropa, a posebno velika Amerika kad nešto mjeri koristi LOGARITAMSKE I NUMERICKE TABLICE - a kad bi se to prevelo na naš maternji - crnogorski jezik - to bi izgledalo da CRNOGORSKA ZASTAVA NA IST RIVERU ima tacnu mjeru 4` x 6` =122 x 183 cm, a ne nešto partiski odoka, pa da nam se svijet sprda...

Ne želeci biti oportun, žalosno je, a istinito, da država u kojoj zivim i stvaram - država Crna Gora sa nepuno 700 000 stanovnika, sa 20% intelekta danas griješi (ne u svemu), a velika Amerika sa nepuno 300 000 000 milijona stanovnika i nepuno 7% intelekta (trust mozgova), vlada planetom-....moguci razlog greške jednog dijela crnogorskog intelekta je da generacije naših roditelja, pa cak i naša generacija previše je ucila - citala rdjave knjige koje su bile, kako tada tako i danas, intelektualni otrov,-otrov koji je planski upropašcivao crnogorski duh.

Prijed neki dan, jedan Poštovani Cetinjanin, priupita me-Zorane vidju, prateci tvoj rad, više ne napadas komšiske hegemoniste iz crnogorskog okruženja...promisšjajuci šta cu mu reci i odgovoriti, rekoh mu :

IMA LI VECEG BOGASTVA ZA DRZAVU CRNU GORU I CRNOGORSKU NACIJU I NAROD DANAS - NO KAD TI U POSJETU MOJE I TVOJE DRŽAVE NEZAVISNE DRZAVE CRNE GORE DODJE PREDSJEDNIK NEZAVISNE DRZAVE SRBIJE, GOSPODIN BORIS TADIC I POŽELI NAM BOLJITAK SVIMA NAMA GRADJANIMA CRNE GORE, NO JOŠ I RECE :
... DOSTA JE PRICE O BRASKIM VEZAMA, AJMO SAD DA PRICAMO O INTERESIMA NEZAVISNE DRZAVE CRNE GORE I NEZAVISNE DRZAVE SRBIJE...
(nadam se da Mr. Tadic,nece mi zamjeriti ako ga dobro-ispravno ne citirah.)

 Lijepo li je vidjeti - cuti poslije toliko ceranja, da neko, a on nije neko vec Predsjednik Nezavisne Drzave Srbije Poštovani Boris Tadic, rece- rijec INTERES, rece -rijec koju postuju Evropljani i vropa, rece rijec koju poštuje velika Amerika i sav normalan svijet.

Završiti ovu kratku besjedu, grijeh bi bijo ne pomenuti planetarnog vizijonara Milovana Djilasa koji, kad je pocinjao besjedu u na VI Kongresu KPJ,u Zagrebu 7.novenbra 1952.godine, ne pozdravi ni drugove ni drugarice, vec poce svoju besjedu...(ne ulazeci u razlog zašto?...to uradi-da li je nesto bolje vidijo, osjetijo, dje krenuše ti drugovi i drugarice), istinita istorija je to itekako pokazala.

Da li ce se danas svidjeti vidjenje uma Milovana Djilasa - današnjim crnogorskim birokratama, akademicima,istoricarima, profisorima, itd. (da izvinu ta casna zanimanja)

TO VEC NIJE NI VAZNO ZA PUT KOJI NAM JE- NAMA CRNOGORCIMA POKAZAO CRNOGORSKI VELIKAN MILOVAN DJILAS.

stalni saradnik web site-a


Zoran B. Zekovic, Cetinje MONTENEGRO

 

 ©  2005 - 2021 www.montenegro-canada.com  All rights reserved