Header Graphic
PRILOZI, PISMA I DISKUSIJE - IX > Kako pišu o nama u Kanadi


31 Jul 2006


TEKST O NAMA U KANADSKOM CASOPISU ZA SPOLJNU POLITIKU 

Podjela imovine izmedju Srbije i Crne Gore

Crnogorci su glasali da se odvoje od Srbije prošle nedjelje i sada zapocinju proces zvanicnog preimenovanje države, podjele imovine i zaostavštine. Ova najnovija evropska nacija ocekuje da ce otvoriti i konzulat u Torontu.

 

Nakon što je Crna Gora i formalno proglasila nezavisnost od Srbije, 95 posto imovine koja je bila u vrasništvu obje države  van zemlje ce pripasti Srbiji, kaže Perko Vukotic,  Ambasador Srbije i Crne Gore  u Kanadi. G. Vukotic kaže da Ustavna povelja koja je potpisana izmedju Srbije i Crne Gore u 2003. garantovala ovo i, takodje, dozvoljava secesiju putem referenduma,  nakon tri godine.

 

G. Vukotic, koji je ove nedjelje doputovao u Otavu iz Crne Gore, rekao je, takodje, da ce doci do tehnickih razgovora o podjeli imovine da bi se rijesila pitanja kao što je razdvajanje federalnih organa i na koji nacin ce inostrane misije biti reorganizovane.

 

21. Maja, Crna Gora, planinska republika sa 650 hiljada stanovnika, glasala je za odvajanje od Srbije, okoncavši tako partnerstvo koje seže nazad sve do 1918. Ovaj korak je isto tako oznacio posljednje dijeljenje ostatka bivše Jugoslavije. Inostrani posmatraci su ocjenili da je glasanje bilo demokratksi, slobodno i pošteno.

 

- Ovo je nešto novo na Balkanu - kaže g. Vukotic. - To pokazuje koliko smo sazreli demokratski i ja, kao Ambasador Srbije i Crne Gore, veoma sam na to ponosan. Ovo je najbolji signal koji možemo uputiti Evropskoj Uniji- rekao je, dodajuci da ce obje države nastaviti da njeguju bliske veze zbog istorijskih i bliskih odnosa izmedju naroda Crne Gore i Srbije.


Zvanican naziv Ambasade Srbije i Crne Gore ce biti promijenjen, ali g. Vukotic je rekao da to zavisi od politicara. -Ukoliko se mijenja ime, Ambasada mora napisati zvanicno obavještenje Vladi Kanade- , kaže Beau Lieu, portparol Ministarstva  Inostranih Poslova Kanade. - Što se tice imena koje bude izabrano, to je potpuno njihova odluka - rekao je on.

 

U svijetlu promjena nakon referenduma, g. Vukovic je rekao da nije siguran koliko dugo ce biti Ambasador Srbije i Crne Gore u Otavi, ali je dodao da ce Crna Gora pokušati planirati sopstveni diplomatski put.


- Crna Gora ce siguno postaviti svoje diplomatske misije- kazao je g. Vukovic, koji je inace Crnogorac. G. Vukotic kaže da Crna Gora planira da otvori oko 20 diplomatskih misija u inostranstvu, u ocekivanju krajnjeg ishoda razgovora sa Srbijom.

 

 

U medjuvremenu, otprilike oko 5 hiljada Crnogoraca, od kojih vecina živi u Torontu sa okolinom, nadaju se otvaranju Konzulata u Torontu - kaže Zoran Raicevic, koji vodi web site www.montenegro-canada.com . G. Raicevic, koji se prosle nedjelje vratio iz posjete Crnoj Gori, rekao je da je razgovarao sa predstavnicima vlasti u Podgorici i da su oni pokazali raspoloženje za ovu ideju. - Oni su planirali da otvore diplomatske misije u Torontu, Njujorku i Vašingtonu - rekao je on.

Najmladja Evropska republika ima tri prioriteta, kazao je g. Vukotic.
- Prvi strategijski cilj je prikljucenje Evrpskoj Uniji, riješiti unutrašnja neslaganja u Crnoj Gori i poceti proces konstruktivnih razgovora o diobi, uskladjeno sa buducim odnosima izmedju Srbije i Crne Gore.- 

 

 ©  2005 - 2021 www.montenegro-canada.com  All rights reserved