Header Graphic
PRILOZI, PISMA I DISKUSIJE - IX > Izbori u Crnoj Gori


7 Sep 2006

  U SUSRET CRNOGORSKOM IZBORIMA - od stalnog dopisnika sa CetinjaPoštovani,

 

evo i Vakat je da se javim - ne, zbog vidjenosti i slave vec zbog dešavanja - koji se dešavaju po mojoj - vašoj i njihovoj  državi Crnoj Gori ovih dana.

Prodje i posjeta Americkih Senatora koji, zadovoljno se vratiše u svoju državu U.S.A., vidješe i uvjeriše se da država Crna Gora ostaje veliki prijatelj Amerike, uvjeriše se da država Crna Gora može i mora biti ne samo samostalna, vec demokracka i bogata; a,  gospoda Senatori posebno pozdraviše promišljenu politiku POJEDINCA IZ VRHA DRŽAVE, koji se tada (ne tako davno), vrlo hrabro i dostojanstveno, zajedno sa nekolicinom gradjana Crne Gore, supostravijo - moralnom i licnom podrškom  protiv zla tada - sadašnjosti -terorizma...
 
Iako nijesam direktno ukljucen u današnja dešavanja -i zbori koji slijede...kao gradjanin vidju, što putem TV i crnogorskih glasila, da pocinju raznorazna obecanja (što je za pohvalu), iako bi ja licno volijo (sam ne bi bijo),
da neko, pa bijo ON pojedinac iz vrha države Crne Gore, obeca - pomenu VELIKO CRNOGORSKO SPREMANJE, koje je itekako poželjno za buducnost koja je isprijed nas - naše djece - crnogorskog potomstva.
 
Jedno je tacno, da kampanja izbora je mirnija od predhodnih...istrcavaju se mnogi *ideolozi* iz vlasti i opozicije u raznoraznim obecanjima - jedan iz vlasti rece - mi smo napravili državu pa ce mo i da vladamo (nešto mi se to analiticki ne poklapa sa izjavom njegovog ŠEFA, izjavom datoj prilikom  polaganja kamen temeljca za velelijepni most u Podgorici, prijed par godina ),......drugi iz opozicije se stalno pravda da radi za neci interes (samo ne znam koji), i da nije zajedno sa vlašcu; treci sa manjinskih srpskih listi obecava srbijanske radikale u Crnogorskom Parlamentu; cetvrti; peti; šesti...(mnogo ih je pa i za Ameriku), nešto pricaju bez ogledalceta, iako vidju da samo zaludjuju crnogorske gradjane.

Opozicija, vidju, i dalje mrzi što NJEGA, a pomalo i nezavisnu državu Crnu Goru... ne znaju ni dje su, ni šta se dešava u državi, za koju kažu da je i njihova, a posmatrajuci ih, posebno njihove *lidere*, oni i dalje uporno-profitno seceraju ( crnogorske dnevnice su im redovne), (uzimali bi i tudji sevap da ga ima), pa me ta gospoda i drugovi  ponekad posecaju na  Mitrofana Bana, koji izda svoju Crnogorsku crkvu i svoju Nezavisnu državu Crnu Goru  radi korita Karadjordjevica...
 
Vlast, iskren da budem, bez NJEGA i malog broja pojedinaca skupljala bi slicice i cepove od Nikšickog piva po crnogorskoj zemlji, a ponekad mi se ucini cerali bi se i mnogo više i gore no sva crnogorska ozicija.

1985. godine u Londonu, UK, u svome stanu, neka Engleska gospoda pitaše me koji je to vladar na slici koju držim na zidu...a ja im rekoh Cnogorski Gospodar Nikola Petrovic...-Velika Lejdi nasmija se, jer je dobro razumjela, za razliku od ostale gospode pojentu moga bitisanja u njezinoj državi...
Poštovani, od svojih ucitelja naucen sam da ne mrzim, ali da prezirem -  jesam, jer itekako dobro znam (ubrzo ce vrijeme pokazati), da uvozna kisela voda ne može zamijeniti domacu crnogorsku vodu.

KAO CRNOGORAC I GRADJANIN NEZAVISNE DRŽAVE CRNE GORE, KOJI SE NEDA VEZATI NI ZA JEDNU POLITICKU PARTIJU LIŠE SVOJE DRZAVE CRNE GORE, POKUŠACU NA KRAJU OVO MALO RECENOG - NAPISANOG, RECI - NAPISATI ANALITICKU REKAPITULACIJU CRNOGORSKIH IZBORA U KOJIMA SE PO MOME SKROMNOM VIDJENJU VEC ZNA POBJEDNIK - JER PREVIŠE JE POLITICKI JAK -ON - ...OVO REKOH I JEDNOJ AMERICKOJ DELEGACIJI PRIJED 6 GODINA.

Da li ce se neko prepoznati u ovom malo recenom-napisanom nije ni bitno, makar za mene, jer svoj licni crnogorski Agon - cilj bitisanje na crnogorskoj zemlji u ovih 15 godina koje su za nama sam postigao, jer definitivno sam gradjanin nezavisne države, a ubrzo i crnogorski pasoš, pa cu polako ali sigurno ponovo put svijeta da nesto novo radim i ucim za sebe za svoju djecu za-  MONTENEGRO.
 
  Veliki Crnogorski um Milovan Djilas rece i osta zapisano 1952 u Zagrebu:
- Nijesmo  mi za demokratiju ni zbog Zapada ni zbog Istoka...nego zbog samih sebe...
 


 

 

  Zoran B. Zekovic - stalni dopisnik našeg web site

Cetinje, Crna Gora

 ©  2005 - 2021 www.montenegro-canada.com  All rights reserved