Header Graphic
PRILOZI, PISMA I DISKUSIJE - IX > Nakon pobjede


19 Sep 2006

  CEKAJUCI CRNOGORSKI PASOŠ - od stalnog dopisnika sa CetinjaCrnogorski izbori se završiše - pobjednik osta (da je bilo boljih, ne bi), no iskren da budem pobjednik je i previše jak da bi ga neko, pa cak i crnogorska opozicija makla sa trona vlasti...i narednih 20 godina.

 

Jedno je tacno, Poštovani da pobjednicku starunovu vlast personifikuje -ON- (voljeli ga ili nevoljeli), tako za svako normalno celjade znao se pobjednik i prijed zakazivanja crnogorskih izbora...samo sa kljucnim izuzetkom sada je Crna Gora, NEZAVISNA DRŽAVA - CLANICA UN.

 
Šta se dogodilo - šta ce se dogoditi sada poslije priznjanja države Crne Gore - poslije prvih izbora u NEZAVISNOJ DRŽAVI CRNOJ GORI - pitanje je za svako normalno crnogorsko celjade...pitanje je i za moju malenkost (imam djecu), sa ogledalcetom i bez ogledalceta.
Reci cu - Vjera u trajni napredak i mir, svakako i kako rece - obrati se genije Njegoš 1844. godine sa Cetinja cuvenom engleskom arheologu i egiptologu Sir Dzonu Gardneru Vilkisonu:

-MNOGE SU SE STRANICE CRNOGORSKE ISTORIJE *KRILE* OD SUSJEDA IZ SVIJETA NAOPAKO PRESTAVLJALE,  ALI OVAJ NAROD KAO I SVAKI DRUGI SPOSOBAN JE ICI I NAPREDOVATI NA PUTU CIVILIZACIJE*.


Daleko od toga da kao gradjanin - CRNOGORAC se slažem sa mnogim dešavanjima od strane crnogorske vlasti - dozvolicu slobodu u ocekivanju CRNOGORSKOG PASOŠA da  kazem - napisem par redaka (o onome što me najviše, kao gradjanina, zabrinjava), o crnogorskoj gubitnickoj opoziciji.
Gubiti nije sramota od boljeg. Ali, crnogorska opozicija htjela ne htjela mora, ako nece da definitivno nestane sa politicke scene u ovim novim crnogorskim procesima i misijama, da se dobro pogleda u ogledalce, jer njeno nestajanje nece biti zbog NJEGA....mene i stotine hiljada drugih, vec zbog toga što celjad koja vode opoziciju nijesu sposobna postati vodje, lider i- celjad koji neprepoznaju naciju i narod kome pripadaju. Pomalo prateci njihov rad (iako su dosta dobro profitirali - nikad više nijesu ni imali), na mnogima se itekako primecuje da su naslijedili zlo (tamo njima), a moguce i zbog toga što ih je licna jednodušnost gluposti sprecavala da vide stvarnost i tako da djeluju na temelju crnogorskih interesa...ipak sumnjam u njih da ce postici svoj cilj (ako ga imaju), i ako se brzo (makar za 20godina), ne *probude,*a do tada moraju nauciti onu narodnu crnogorsku:
MNOGO JE MACKU GOVEDJA GLAVA.

 
Nadajuci se da neki crnogorski žbir - *ideolog* iz vlasti i opozicije nece ovo zloupotrebiti u tamo njegove -njihove sitnoprofiterske cemerne interese, kao osnivac-vlasnik jedine firme u Crnoj Gori za doradu i izradu crnogorskih sinbola i suvenira srecan cu biti (cekajuci crnogorski pasož), da im poklonim, ako se prepoznaju,  po jedan novi crnogorski suvenir koji se zove i piše o g l e d a l c e (u obliku mobilnog telefona) i po jedan par crnogorskih muskih ili zenskih vunenih carapa (nadam se da vikend direktori iz kulture se nece ljutiti).
Poštovani, citajuci crnogorsku štampu vidju - neko kaže Crna Gora je podijeljena -drugi kaže -obecava za cetiri godine Crna Gora nece biti podijeljena, -ON- kaze:

-Nema sumlje ko god gdje bude bio,vbicemo dijo tima koji ce pomagati da Crna Gora u tih cetiri godine napravi presudno važne iskorake.-

 
Jedno je tacno, Poštovani da je lijepo i za pohvalu da se mnogi javljaju, no ipak - mome promišljanju (nijesam sam), je vidjenje-NJEGOVO -podudarno sa mojim licnim skromnim esnavskim i segrtckim vidjenjem, jer definitivno misija crnogorskog prosvješcenija i identiteta je u pravim i jedinim (za sada) *rukama*.
 
Do nekog novog javljanja, Poštovani, želim Vam prezentovati jednu  istorisku istinu.
Glas Crnogorca 3. jula 1888. godine, broj 27 piše:

U cetvrtak ( 30. juna) dosla je na Cetinju jedna družina Amerikanaca od osam druga, sve mornari sa ubojnog broda Ujedinjenih Država Sjeverne Amerike - KINIBOY-. Brod je taj po osobitoj naredbi doplovijo u Sredozemno i Jadransko more. U Boku je dojedrijo iz Trsta, gdje je proslavijo dan americke narodne slave, Oslobodjenje Ujedinjenih Država.K apetan je broda Komador V. M.Foldzes. Popodne imalo je cijelo društvo cast biti kod njegova Visocanstva. Amerikanci su bili ocarani ljubaznoscu naše knjeginje (Milene). Putnici vrnuli su se juce (1. jula) na svoj brod koji krece na Krf.
 
Crnogorski Velikan Milovan Djilas rece i osta zapisano:

- Svaki covjek, a pogotovo mladic, priželjkuje razne puteve života, a nametne mu se baš onaj koji nije smatrao sasvim svojim...
 

 

 

  Zoran B. Zekovic - stalni dopisnik našeg web site

Cetinje, Crna Gora

 ©  2005 - 2021 www.montenegro-canada.com  All rights reserved