Header Graphic
PRILOZI, PISMA I DISKUSIJE - IX > Pismo Predsjedniku/ Pismo sa Cetinja


5 Dec 2006

 

PISMO SA CETINJA 

 

 

 

 
Poštovani,
 
Prateći dešavanja po Crnogorskoj zemlji, u potonjih par neđelja koje su za nama, čuh-pročitah...izjavu Poštovanog Predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića koji ni manje ni više reče:
 
....- Mislim da ona to nije. ( Da je Crnogorska Mitoropolija bila dio SPC - prim. Z. V. R.). Mislim da je ona Pravoslavna Metropolija crnogorsko - primorska, da se ona tako kanonski i označavala, ali da se u jednom vremenu, koje je bilo prilično dugo, stvarao utisak da  je ona Srpska Praoslavna Crkva u Crnoj Gori...
 

 

 

 
Ne želeći kao obično čeljade (kako bi rekao naš narod Crnogorski), da ispravljam - pametujem po pitanju izjave Poštovanog Predsjednika - ( crkvene kanone ), dozvoliću ličnu slobodu da, kao doprinos znanju i neznanju svih onih pa i Poštovanom Predsjedniku, prezentujem par orginalnih vjerodostojnih artifakata koji su svoju kanonsku snagu imali do dekreta dželata i nasilnika Aleksandra Karađorđevića koji jednim parafom - ukinu CRNOGORSKU CRKVU...(uz pomoć tadašnjih domaćih odroda i izroda - uključujući i samog nosioca vizit karte Mitrofana...).
 
Ovaj put ne upuštajuci se u dublje vjerodostojne analize epigrama - PROPALI POKUŠAJI PROŠLOSTI U OPERACIJAMA SADAŠNJOSTI -  trudiću se da moje lično viđenje po pitanju kanona bude načelo:
 
-Si finis est licitus,etiam media licita- ....prevedeno na crnogorski : -Ako je dozvoljena svrha, dozvoljena su i sredstva.-
 
 
 

 

 

 
                                              Zoran B. Zeković  Cetinje, Montenegro


 
Otvoreno pismo Predsjedniku Republike Crne Gore, gospodinu  Filipu Vujanoviću
 

 

 

 

 
 

Gospodine Predsjedniče,
  
čovjek po rođenju i još odrastao je daleko više emotivno vezan za rodno mjesto i domovinu, nego li onaj po porijeklu.
      
Apsolutna večina koja je na Referendumu izglasala Crnoj Gori nezavisnost je po rođenju -Crnogorska. Ti, Predsjedniče, po porijeklu Crnogorac, rođen u drugu sredinu i u drugu državu nosiš uspomenu na mjesto rođenja. Isto tako, i ja ili ova apsolutna večina rođena u Crnoj Gori emotivno je vezana za mjesto rođenja. Prirodno je da Ti ovo može umanjiti osjećaj prema našoj domovini, ali ti sigurno ne mora umanjiti razumjevanje prema apsolutnoj većini koja hoće da se svi zakoni i Ustav donesu na dobrobit i države i naroda i naše buducnosti zašto su i dali glas.
 
Svi oni koji su glasali protiv Crnogorske nezavisnosti su neprijatelji i naroda i države. Koliko,
gospodine Predsjedniče, treba da sarađujes sa neprijateljem? Moje je mišljenje - nikoliko, jer bi oni glasali protiv svakog člana u Ustavu i zakonu koji bi se odnosio na sami pojam "crnogorski". Svaka najmanja grješka u Ustav-u koštala bi nas mnogo godina, mnogo nerava i materijalne štete, možda i žrtava, dok bi to ispravili. Ne dozvolite da se poigravate sa dušama i srcima apsolutne većine. Ta vecina Ti je i povjerila to dostojanstveno mjesto vladarsko.
 
Ono što me je najviše zadivilo a i oduševilo, nije Tvoj vladaracki poziv koliko čistota jezika. Govoriš bolje našim Crnogorskim jezikom nego li devedeset, pa i više procenata Crnogoraca, đe se odomaćila ekavica, brekavica, jekavica i ijekavica i tako nastala "grdna mješavina ". To mi i ulijeva nadu da ce u Ustav-u pisati da je u nezavisnoj državi Republici Crnoj Gori službeni jezik Crnogorski nazvan po većinskom broju stanovnika. Službeno pismo mora biti Latinica (ako mislimo ići u svijet ) i ćirilica po izboru. Ćirilica se nalazi pred zalaskom i značiće isto što i Gotica za Njemce.
 
Drugo osjetljivo pitanje je crkva. U Crnoj Gori se ukorovila Srbijanska crkva duži niz decenija i pošto je ona iz druge države "ona je okupaciona crkva ". Njen poglavar pop Risto, zvani Amfilohije, ne priznaje ni Referendum, ni Crnu Goru za nezavisnu državu, niti hoće da čuje da postoji Crnogorska nacija. Drži u okupaciji svu imovinu, crkve i manastire Crnogorske pravoslavne crkve. Najgadnija je stvar što ne može da pređe put od Cetinjskog manastira do Rezidencije, a da ga ne čuva kordon policije. Vladiku Rada Crnogorci su držali na rukama.
 
Pop Risto je svještenik Srbijanske crkve, pa neka iz Ustava Srbije izbaci Srbijansku Pravoslavnu Crkvu kao nacionalno obiljžje, a neka se ne miješa u unutrasnje poslove Crne Gore, zemlje koju ne priznaje.
 
U  Ustavu Crne Gore ce pisati, isto kao  1904 . god., kada je donesen Ustav svetog Sinoda Crnogorske Pravoslavne Crkve, samo ga treba prepisati. Sve ostale crkve i vjerske zajednice treba pomenuti.
 
Gospodine predsjednice,
 
Ustav je kao spomenik i nemoj dozvoliti da išta u njega ugrađuju ni stranci, ni neprijatelji. To bi ličilo isto kao kad bi dao da Vuk Branković podiže spomenik knezu Lazaru, a i gore jer su ono dva Srbijanca.
 
Ustav napišite crnogorskim jezikom i poslužite se crnogorskim riječima ijekavskog izgovora koje se nalaze na web-stranicama www.montenegro-canada.com
 
Čvrsto sam ubijeđen da ćeš ispoštovati zahtjev većinske Crne Gore.
 

                                          
 Branko Aleksić, Toronto Canada
 

 
 
 


 

 ©  2005 - 2021 www.montenegro-canada.com  All rights reserved