Header Graphic
PRILOZI, PISMA I DISKUSIJE - IX > Dje je crnogorsko blago?


8 Feb 2007


 IZ CRNOGORSKE PRIJESTONICE


   

 

 

                    

 

 

 

Ljudi pohvaljuju prošlo, želeci bolje, truju nastojece -osta zapisano u Njegoševoj Bilježnici na strani 13.Poštovani,

 
promišljajuci kako da zapocnem ovo moje javljanje, a ne ostupajuci od gore zapisanog - vidjenja genija Njegoša, poceo bih sa - Serijalom- POHARA KULTURNO-ISTORIJSKOG BLAGA CRNE GORE, serijalom koji je izlazijo u 16 nastavaka u dnevnom listu Pobjeda...svakako, kao  posebno vidjenje bih izdvojio, vidjenje Poštovanog Ministra Kulture i Medija Crne Gore, Mr Predraga Sekulica, koji u potonjem broju serijala rece i osta zapisano: 
 
...Veoma je vazno da u Crnoj Gori sazrijeva svijest o znacaju kulturne baštine.Sada smo  u fazi u kojoj znamo sta imamo i svjesni smo da ovu oblast moramo na pravi nacin da zastitimo i uradimo. Istina je  da je  crnogorski kulturno-istorijski fond devastiran....za rješavanje ovog problema neophodan  je i koncenzus svih gradjana Crne Gore o potrebi vracanja tog kulturnog blaga u muzeje i arhive. Nije rijedak slucaj da se brojni antikviteti nalaze u rukama ljubitelja starina....
 
Poštovani,

nesumnjajuci u vidjenje i rad - ideju gospodina Sekulica - ideju- (moguce da sam ja to tako razumijo), da se napokon sacuva ono što je ostalo od crnogorskog blaga koje je itekako nošeno, raznošeno, lopužano, devastirano, uništavano u ime neke platežne mizerije, u ime okupatora u ime poganjenja svega što je crnogorsko. Pošto pripadam (ne po godinama) *starom* kovu kolekcijonara, trudijo sam se da i od mojih ucitelja naucim ne samo da sakupljam, otkupljujem, vjerodostojne predmete i artifakta koja su se nalazila van muzejskih depoa i arhiva, vec ucen sam da od 1916. godine takvog lopovluka, što putem raznoraznih okupacija, što raznoraznih politickih mijena, što putem reversa, je radjeno i uradjeno crnogorskoj kulturi, blagu, baštini...

Tacno je da  VALJA POHVALJIVATI PROŠLO-tacno je da se ŽELI BOLJE, ali  Poštovani, da li ce crnogorski kulturnjaci (koji imaju - nemaju, kako bi nas crnogorski narod rekao, crnogorsku svijest), (casnih izuzetaka je bilo i bice), zaustaviti -TRUJUCI NASTOJECE- vrijeme ce pokazati ili ce biti ono što zapisa Crnogorski  Velikan  Milovan Djilas: ...bjelasko zelenaska zobnica politikansta.
 
Ovo morah rec i- napisati, jer znajuci kako se cuva i prezentuje crnogorska kultura - baština pozelijo bih Poštovanom Ministru i celjadima u koje on vjeruje mnogo zdravlja i htjenja  i da se kao prvo - crnogorskim kulturnjacima koji su na budjetu kaze ni manje ni vise: ...gospodo i drugovi, gospodje i drugarice to Vam nije prcija, vec uzmite da nesto korisno radite za dobrobit crnogorskog potomstva, jer ako ce te da sacekate ono što Vaš je stari sistem (kardelja, blaža, krojaca, kalemara, itd.), naucijo, (da cekate penziju u uslovnim ofisima) i da izigravate tamo neke direktorcice, upravnike, putare (da izvine to casno zanimanje), da izigravate dobrocinitelje a sve u ime tamo vaše zobnice..., bolje je da se vratite na biro i da nešto drugo radite, ali prijed toga da kupite ako nemate po jedno ogledalce (ali ono pravo), koje ce Vam pokazati neki drugi  cilj, a samim tim - tako da ce te lakše naci jedini put...put crnogorske nacijonalne samosvijesti.
 
Poštovani,
 
do nekog novog javljanja, želim Vam po prvi put prezentovati par orginalnih artifakata i dokumenata koje nijesmo mogli nauciti u ovih devedeset  godina koje su za nama..(krivaca je previše), zasto se istina nije objavljivala.

ODGOVOR ( zašto crnogorski narod nije upoznat), -MAKAR ZA MENE JE ISTINA DA CRNOGORSKU KRUNU SA KRUNISANJA NIKOLE PETROVICA 15. avgusta 1910.godine -KOJU DESPOT NIKOLA PETROVIC NIJE PONIJO NA PUT BEZ POVRATKA JE:- OSTAVIJO NA CETINJU- NEZAVISNOJ DRŽAVI CRNOJ GORI, TAKO DA SE KRUNA OD STRANE DRŽAVE SRBIJE I SRBIJANSKO-SRPSKIH OKUPATORA+CRNOGORSKIH IZRODA I ODRODA  MORALA UNIŠTITI...TAKO DA ISPANE KAKO JE ( ISTORIJSKI ISPALO ), PRICA O JEDNOJ SRPSKOJ KRUNI I JEDNOM NARODU (tamo njima).
 
Istovremeno, Poštovani, odgovor zašto velike sile i medjunarodno pravo nijesu priznali sramotnu Podgoricku Skupštinu je - ISTINA - o lopovluku i uništenju crnogorske Krune...
 
Ovo sve malo rekoh i napisah s`razlogom da definitivno se sazna jos jedna istina o crnogorskom neprocjenjivom blagu ... i ne mogu dozvoliti kao obicno celjade Crne Gore - da se-  kako zapisa veliki genije Njegoš: TRUJU NASTOJECE.
 
p.s.   nadajuci se da nijesam sam u ovim vjerodostojnim artifaktima i istinama na kraju bih laznim Apostolima-posebno( akademicima, istoricarima, prosvjetarima i politicarima) iz Nezavisne drzave Crne Gore porucijo (a to ne boli), da Primas je živo bice -celjade, i znace šta je istina- a šta laž -ako ništa drugo onda zbog epigrama 
 -E pluribus unum - koji ce imati- milenijumsko trajanje, države Crne Gore, crnogorskog potomstva...
 
 


 Zoran B. Zekovic
Cetinje, Montenegro

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 ©  2005 - 2021 www.montenegro-canada.com  All rights reserved