Header Graphic
PRILOZI, PISMA I DISKUSIJE - IX > Nasljedstvo iz Kanade


14 Feb 2007


   
 

 Saturday,  February 17, 2007 04:25 PM

 
Procitao sam vaš odgovor, i zahvaljujem vam se na trudu i prikupljenim informacijama. Razlog postavljanja onako šturog pitanja je u tome što se nisam nadao ovako brzom i odlicnom odgovoru.

Drago mi je da ste se zainteresovali za ovaj slucaj, i kad ste pisali o mogucnostima opstrukcije koja bi bila olakšavajuca okolnost, postoji mogucnost da se i tako nesto desilo, ali o tome cu vam pisati za nekoliko dana. Za istoriju Crnogoraca u Kanadi mozda bi bilo interesantna i aplikacija mog pretka za kanadsku vojsku iz 1915.g. kada on u prostoru namjenjenom za nacionalnost navodi da je - Crnogorac. Ta aplikacija postoji u arhivi udruženja kanadskih veterana prvog svjetskog rata i meni je kopija bila poslata mail-om od ljubazne gospodje iz tog udruženja. Vidite problem je u tome jer je Choketa (u nekim dokumentima Charles) bio nepismen, tako da je i svoj testament potpisao krsticem, a u toku tog sudskog postupka koji je tada u titogradskom sudu pokrenut, pojavile su se izvjesne opstrukcije š
to je uslovilo koliko ja znam iz porodicnih prica prekid postupka.

Elem, Coketa je ucestvovao i u bitci na Verdenu na zapadnom frontu, dok je njegov brat, tj. moj pradjed probijao solunski front. Jedna nevjerovatna sudbina.
Nikad se nijesam zanosio da je to rudno bogatsvo moguce i dalje eksploatisati, ali me je misao o dobijanju mogucnosti nastavka studija u Kanadi i preko toga i prenošenju Coketinih ostataka (bio je kremiran) u Bjelopavlice, što je bila i  jedna od njegovih posljednjih želja davala mi je podstrek da na ovaj nacin potrazim mogucnost da nesto više saznam.

Htio bih jos jednom da vam zahvalim na ljudskosti i trudu, i nadam se da cu vam kopijama dokumenata koje  vam budem posalo za koji dan rasvjetliti slucaj.
 
Lj.F.
 
 

 PITANJE

 
 
Brat mog pradjeda, koji nije imao potomstva, pošao je u Kanadu pocetkom prošloga vijeka i prijavio se u kanadsku vojsku i uzeo ucešce u Prvom svjetskom ratu, i za to je odlikovan sa 4 medalje i nagradjen zemljom u Yukon teritoriji, na kojoj je pronadjena ruda zlata i srebra. Kako nije imao potomstva, on je svu svoju imovinu u Kanadi ostavio mojemu djedu i dvojici njegove brace (svu dokumentaciju uredno posjedujem). Poslije Drugog svjetskog rata on je u redovnom kontaktu sa mojim djedom i mjesecno mu je slao odredjenu svotu novca, poslije toga sudski postupak se pokrece i njegova zemlja u Bjelopavlicima biva prenesena na naslednike, što se ne desava i sa imovinom u Kanadi, vjerovatno zbog razlike u politickim sistemima i ko ce znati cega. Elem, rudnici su se nalazili u Yukonu grad Elsa i zvali su se Jane, Cream i Wine. Njegovo ime bilo je C.F. i umro je 1965. godine.

Htio sam samo da se raspitam da li postoji mogucnost zastarijevanja testamenta i ako ne postoji kome bih mogao da se obratim za rješavanje ovoga problema.
 
Lj.F.

Budva
 
 
 

 ODGOVOR

 
 
Poštovani,
 
nakon prikupljenih informacija, stvari stoje ovako. Vi u Vašem pismu navodite da posjedujete odredjena dokumenta, ali u ovom slucaju jedini dokumenat koji je važan jeste - testament Vašeg pretka. Sto se tice testamenta, ukoliko je isti postojao, nakon smrti Vašeg pretka, obavio se ostavinski postupak prema propisima Yukon teritorije i u slucaju da su u istom bila navedena imena nasljednika, a oni se nijesu pojavili ili nije bilo mogucnosti stupiti sa njima u kontakt, imovina se postupkom pravne sukcesije predaje državi, odnosno, postaje u ovom slucaju vlasnistvo Yukon teritorije. Postoji odredjeni djelovi u zakonu koji dozvoljavaju naknadno potraživanje imovine od strane pravnih nasljednika nakon što su saznali za nasljedstvo. To je najcešce godina dana od pokrenutog postupka o prenosu imovine, a isti zastarijeva nakon deset godina.

Izuzetak je - ukoliko je testamenat postojao, a isti je namjerno bio uništen, sakriven, promijenjen, a oni koji potražuju nasljedstvo imaju dokaz za to. Pošto se iz Vašeg pitanja može malo saznati da li je Vaš predak pokrenuo postupak o poklonu imovine koju posjedjuje u Yukon teritoriji, Vi bi trebali poslati dodatne informacije ili kopiju dokumenata koji mogu bliže objasniti pravni status akata iz tog vremena. Isto tako, u ovom slucaju, postoje odredjena ogranicenja koja su vjerovatno pratila taj slucaj, kao što je poklon zemlje nasljednicima koji žive van Kanade, kao i stvarni status imovine ili zemlje koju je Vaš predak imao, jer je Yukon teritorija donijela niz propisa koju su regulisali pitanja prava na imovinu i zemlju prema Indijancima i starosjediocima sa sjevera u odnosu na pravne akte koje su donosili djelovi britanskih provincija koji su imali kolonijalni odnos prema sjevernom dijelu današnje Kanade.

Na kraju, bilo bi dobro da nam pošaljete kopije dokumenata koje imate, pa iz toga se može vidjeti da li je postojala pravna mogucnost za prenos imovine na nasljednike u onom vremenu. Isto tako, veoma je teško sada, nakon toliko godina, ocekivati da se to može ucinjeti, jer i pravo na nasljedjivanje, takodje, isto podliježe formi zastarjelosti, ukoliko niko ne polaže pravo na isto u roku od 10 ili 20 godina. Ako ništa drugo, Vi možete samo obilježiti jedno vrijeme iz prošlosti crnogorskog imigranta i eventualno, zajedno sa nama, dobiti šansu da saznate više informacija o mjestu gdje je živio i radio Vaš predak. A možda, preko toga saznamo više i o drugim Crnogorcima koji su bili u Kanadi.
 
Inace, podrucje koje ste naveli u Yukon teritoriji, Elsa, je bio privatni rudnik zlata i srebra i nalazio se na samoj granici sa Aljaskom. Vecinom, svi rudnici koje ste pomenuli su davno zatvoreni i puni su vode i leda. U tom nekada glavnom mjestu tragaca za zlatom danas živi svega šest ljudi. Neke slike cemo Vam pokazati na ovom web site-u.

Pozdrav

Tim web site-a
 

 

Napušteni rudnik zlata u mjestu Elsa, Yukon 

 

 
 

Napušteni toranj bivšeg rudnika, Elsa, Yukon

 

 

Napušteni tunjel bivšeg rudnika zlata, Elsa, Yukon

 

 

Napušteni rudnik zlata, Elsa, Yukon

 

 
 
 

 ©  2005 - 2021 www.montenegro-canada.com  All rights reserved