Header Graphic
PRILOZI, PISMA I DISKUSIJE - IX > Slike srušene Crkve - Sveti Simeon Stolpnik


23 Feb 2007


 EKSKLUZIVNO IZ BJELOPAVLICA ZA NAŠ WEB SITE


   
Crkva Sv. Simeona Stolpnika u selu Rošca/ Mandici, jedna od najstarijih u Bjelopavlicima, srušila se nakon više decenija propadanja, Januara, 2007. Narod Bjelopavlica, suocen sa nemaštinom i nebrigom nije mogao nikad da je obnovi. Ne može ni sada.
 

 

 

 

Ko je bio Sv. Simeon Stolnik i odakle kult ovog sveca u Bjelopavlicima na mnogim crkvama, kao i na ovoj crkvi koja je imala temelja kažu još u 17. vijeku? Web site ovom prilikom istražuje pricu o tome, prvi put u
Crnoj Gori.

                    

 

 

 

Prepodobni Simeon Stolpnik, rodom je Sirjanin ( Sirija), od seljackih roditelja. U 18. godini odbjegao od roditelja i zamonašio se. Predavao je sebe najtežim podvizima, ponekad posteci po 40 dana. Potom se predavao narocitom podvigu, dotle nepoznatom, naime: da danonocno stoji na stubu u neprestanoj molitvi. Njegov stub najprije je bio visok 6 lakata, poslije mu podigoše jedan od 12, pa od 22, pa od 36, i najzad od 40 lakata visine. Njegova majka Marta dva puta dolazaše da ga vidi, no on je ne htje primiti, nego joj sa stuba rece: "Ne uznemiravaj me sad, majko moja, ako se udostojim, vidjecemo se u onom svijetu." Pretrpje sveti Simeon bezbrojne napasti od demona, no on ih sve pobijedi molitvom Bogu.

 

 

 

 

 

Oko njegovog stuba sticaše se narod sa svih strana, bogati i ubogi, carevi i robovi. I on svima pomagaše: nekome povracajuci zdravlje tjelesno, nekome pružajuci utjehu i pouku, a nekoga izoblicavajuci zbog jeretickog vjerovanja. Caricu Evdokiju tako odvrati od jeresi Evtihijeve i povrati Pravoslavlju. Podvizivaše se u vrijeme cara Teodosija Mladjeg, Markijana i Lava Velikog. Ovaj prvi stolpnik u hrišcanstvu i veliki cudotvorac Simeon sveti poživje 103 godine i upokoji se u Gospodu 1. septembra 459. god. Njegove mošti prenešene u Antiohiju u crkvu njegovog imena.

 

 

 

 

Druga Crkva posvecena Sv. Simeonu Stolpniku nalazi se u mjestu Slatina u Bjelopavlicima.  Podignuta je 1901. Danas je u isto u ruševinama.

 

Tim web site-a

 

 

 ©  2005 - 2021 www.montenegro-canada.com  All rights reserved