Header Graphic
PRILOZI, PISMA I DISKUSIJE - IX > PERFIDNA NEZNANJA, RASPRODAJA - DIJELJENJE CRNOGORSKOG BLAGA


28 Feb 2007

 

  


 IZ CRNOGORSKE PRIJESTONICE

Poštovani,
 
.. pomislih da pomnogi crnogorski kulturnjaci definitivno odluciše ( a i Vakat je), da u feljtonima koji izlaze i izlazili su potonjih mjeseci u crnogorskim dnevnim novinama - odluciše da pored njihovog vidjenja - naslova NIKO NE ZNA ŠTA JE ODNEŠENO, a tice se Crnogorskog nacijonalnog blaga - kako je nestalo i uništavano crnogorsko blago, kažu par istinab- pa i kako su *naši* potonji - iz dinastije Petrovica krcmili ne samo njihovo, vec i blago Crnogorskog naroda, jer sve što su imali i stvarali ( despot Nikola i njegova familija), stvarali su pod imenom Crnogorskog naroda i Crnogorske države tj.do 1918.godine, a onda svoje umjece (zelju za posjedovanjem), *prepustiše*  djelatu i nasilniku Aleksandru Karadjordjevicu  i njegovoj familiji ...( bili su rod), rece mi jedan.
 
Povod recenog mi dade knjiga Kodeks Prirode ( La code de la Nature ), jedan iskaz, autora Morelly, objavljeno 1755.godine :
 
Jedini grijeh za koji ja znam da u univerzumu postoji je pohlepa; svi ostali gresi, kako god ih mi željeli nazivati, samo su forme i stupnjivi
tog jednog (...).  Analizirajmo taštinu, umišljenu velicinu, oholost, ambiciju, sklonost prevari, hipokriziju,
nitkovluk; razložimo na sastavne elemente cak i vecinu naših vrlina ; sve ce se to rastvoriti u ovom jednom prefinjenom i opakom elementu,...želji za posjedovanjem.
 
Poštovani,
 
...iskren da budem, ni moja malenkost nije imuna za posjedovanjem - to mi je i esnaf - kolekcijonar sam,...s razlikom da ja moram dobro isprazniti kesu, pa da kupim ono što me interesuje, svakako i da za svaki artifakat koji kupujem trudim se da znam da li eksponat-predmet ima pedigre ( da roba-eksponat, nijesu kradeni), i da svi ti ili taj eksponat nije nekad davno pozajmljen (raznim metodama), iz nekog arhiva ili muzeja,...pa pokušavam (koliko uspješno), da evo vec 15 godina, moga bitisanja na Crnogorskoj zemlji mnogima, i raznim institucijama države Crne Gore, kažem-napišem-prezentujem da Crnogorsko blago nije ni Petrovica, ni Karadjordjevica, nije ni Kardeljovo, ni Blažovo, nije ni Svetozarevo vec ONO PRIPADA - CRNOGORSKOM NARODU..pa makar za mene nije dovoljan razlog da ta gospoda i drugovi navodno ne znaju šta je lopužano ( maternji jezik), ili  DA NIKO NE ZNA ŠTA JE ODNESENO IZ DRŽAVE CRNE GORE.
 
Postoje Apsolutne istine koje nemogu - nesmiju se znati...poneke u trajanju 50 godina, poneke u trajanju 75 godina, poneke u trajanju 101 godine, poneke za vjek vjekova...Ali...


 


 Poštovani,

pošto ovo što Vam želim prezentovati ne pripada Apsolutnim istinama vec istini koja se zove i pise POHLEPA ..dozvolite mi da na kraju ovo malo recenog-napisanog citiram Crnogorskog Velikana Milovana Djilasa, osta zapisano 1952.godine :
 
...Po svojim argumentima, po svojoj naucnosti, po tome što otkriva  objektivne tendencije razvitka, materijalizam je potencijalno jaci od idealizma. Ali, on moze biti jaci samo ako se bori, ako je borbeni materijalizam i ako je stvarno naucan, ako se stvarno bori argumentima, ako stvarno otkriva objektivne tendencije razvitka, ako i razvija naucnu misao.
 
Ne tako davno, Podgorica 20.11 2001.godine, Poštovani Ministar Crnogorskog MIP Mr Branko Lukovac u jednom dopisu mojoj malenkosti  napisa i potpisa:
....i uputimo našu podrsku aktivnostima kojima doprinosite obogacivanju znanja o istoriji Crne Gore, ali i boljeg promišljanja njene buducnosti.
 
Poštovani, vec kad pomenuh i Poštovanog Branka Lukovca u mome licnom promisljanju (nista protiv interesa Crnogorske drzave i Crnogorskog naroda), ali svakako itekako se trudim u boljem promišljanju Crnogorske buducnosti, kulture i bastine-nešto valja i ostaviti Crnogorskom potomstvu-, dozvolite mi da...što se tice Poštovanog, nadam se da je (sacuvano pismo)...24.X 1981.godine, Savo Vukmanovic napisa pismo Branku Lukovcu, predsjedniku Komiteta za odnose sa inostranstvom RCG...dje sto se mene licno tice , Savo Vukmanovic dade dragocjene podatke o :
...FELDMARŠALSKA PALICA KOJU DOBI NIKOLA OD RUSKOG CARA...a koju je on ( Nikola), poslednjih godina života u Parizu, zbog nepovoljnog materijalnog stanja, založijo u jednoj pariskoj banci. Nije mi poznato šta je dalje sa njom bilo. Ali, prema obavještenjima koje sam u svoje vrijeme dobijo od madam M.Pineli, to bi se, možda, moglo i utvrditi.
 
P.S..Nadajuci se da ovim skromnim vidjenjem pomažem Crnogorskim kulturnjacima o djelicu perfidna neznanja, rasprodaje-dijeljenja crnogorskog blaga...koji je pripadao i pripadace Crnogorskom narodu... jer sve što gore rekoh-napisah po svim aktima medjunarodnog prava nije APSULUTNA ISTINA...da bi se krilo ( ako se zna), ako ne znaju valja ih uciti (to nije grijeh).
 
 
Zoran B. Zekovic,Cetinje,Montenegro 

  


 


 

  


 
 

 

  


 


 

  


 

 

 


 ©  2005 - 2021 www.montenegro-canada.com  All rights reserved