Header Graphic
PRILOZI, PISMA I DISKUSIJE - VIII > "Dan zastava" - velicanstveni projekat našeg saradnika sa Cetinja


28 Mar 2007

 

 EKSKLUZIVNO IZ HOTELA " SPLENDID" ZA NAŠ WEB SITE

 

   

 

 

 


Iz govora Zorana B. Zekovica

 

DAME I GOSPODO, POŠTOVANE EKSELENCIJE DIPLOMATSKOG HORA, POŠTOVANI PREDSTAVNICI STRANIH MISIJA I CRNOGORSKIH INSTITUCIJA…

IMAM OSOBITU CAST DA VAM SE OBRATIM U SVOJSTVU OSNIVACA I PREDSJEDNIKA „FONDACIJE ZA O?UVANJE I RAZVOJ KULTURNOG NASLJEDJA CRNE GORE EAST RIVER MONTENEGRO I FIRME UNIKAT SA CETINJE, SA PAR RIJECI.

OVU MOJU KRATKU BESJEDU PONAJPRIJE BIH ISKORISTIO DA SE POSEBNO ZAHVALIM GOSPODINU ŽARKU RADULOVI?U,  DIREKTORU OVOG VELELEPNOG HOTELA „SPLENDID“ KOJI NAMA – FONDACIJI UCINJE CAST DA U OVOJ PREDIVNOJ KONGRESNOJ DVORANI VECERAS PREZENTUJEMO CJELOKUPNI PROJEKAT ZASTAVA EAST RIVERA, SVAKAKO I PROJEKAT CRNOGORSKIH ZASTAVA, KAPA KOJE SU SE KORISTILE I KORISTE POTONJIH 5 VJEKOVA NA CRNOGORSKOJ ZEMLJI.

POŠTOVANI, ISKORISTICU SLOBODU DA SE ZAHVALIM CLANOVIMA FONDACIJE KOJI SU TU SA NAMA I ONIMA KOJI SU SA RAZLOGOM ODSUTNI.

JOŠ JEDNOM VELIKO HVALA, POŠTOVANE DAME I GOSPODO, ŠTO VECERAS ZAJEDNO SA NAMA ZAPOCINJETE MISIJU TRAJANJA DANA ZASTAVA EAST RIVERA NA CRNOGORSKOJ ZEMLJI.

 

 

 

 

 

 


Dobro vece i dobrodošli na otvaranje izlozbe Fondacije "East River -Montenegro". Želio bih da se zahvalim g. Zoranu Zekovicu na pozivu da budem dio jednog ovakvog istorijskog projekta. Fondacija "East River - Montenegro" je bila njegova životna ambicija i cast mi je da budem dio toga.

 

Kada sam prvi put dosao u Crnu Goru, prije više od dvije godine, došao sam kao investitor. Ali, moja pozornost je bila usmjerena i na istraživanje i na ucenje Vaše istorije. Za vrijeme mojeg boravka ovdje, bila mi je privilegija da ucim i naucim mnoge stvari o istoriji Crne Gore, njenom narodu, kulturi i tradiciji.

 

G. Zekovic me prvo angazovao da participiram u ovoj Fondaciji pod nazivom "Crna Gora i Amerika: Prijateljstvo za navijek", fokusirajuci se na živote i iskustva crnogoraca u Americi. Ali veceras, u prisutnosti zastava iz svake zemlje na svijetu, slavimo Crnu Goru i njeno mjesto u svijetu Nacija.


 

 

 

 

 

 

Uvodni govor Davida Perraulta ( David Perlt), Izvršnog Operativnog Rukovodioca Fondacije " East River - Montenegro; Osniva?a i Izvršnog Direktora "Bohemian Group Montenegro " d.o.o. Budva

 

Kao investitor, došao sam u Crnu Goru zbog njezinog ogromnog neiskoriscenog potencijala - zemlje nevjerovatnih mogucnosti, zaustavljenu u vremenu zbog specificnih istorijskih okolnosti. Kao istrazivac, vjerovao sam da Vlada Crne Gore veoma predano radi na sveobuhvatnim reformama za buducnost, prosperitet i bezbjednost Crne Gore.

Danas, znakovi napretka su jasni za sve koji žele da vide i inostrani investitori sa cijele Zemljine kugle su o tome jako dobro obaviješteni. Ali pored ovih investicija u infrastrukturu, turizam i ostale kriticne oblasti ekonomije, veoma je vazno investirati u ocuvanje, zastitu i promociju istorijskog i kulturnog blaga koji cine Crnu Goru jedinstvenom na svijetu. Ovo je glavni zadatak Fondacije "East River - Montenegro"

U najranijoj istoriji, oblast koja je zahvatala i Crnu Goru je oduvjek bila geografsko, religijsko i kulturno raskršce. A takodje u ovoj novijoj istoriji raznovrsni narodi, kulture, religije, i carstva koja su ostavljala duboke tragove, vodili su ka razlicitosti ali i jedinstvenosti kulturnog nasljedja

Kako je Crna Gora pocela novu stranu u svojoj dugoj i opjevanoj istoriji, strand sa svih strana Zemljine kugle preci ce njene granice ali ne kao konkvistadori, nego kao posjetioci jednoj od najljepših zemalja na svijetu. To je zadatak Fonacije "East River -Montenegro", da omoguci da ovi 'gosti' ne uzivaju samo izvanredne prirodne ljepote Crne Gore, nego da takodje osjete i pocnu da shvataju i prepoznaju bogato kulturno nasljedje koje Crnu Goru cini jedinstvenom na svijetu

 

 

 

 

 


Mr. RADOSLAV MILOŠEVIC - ATOS - Konsultant Fondacije i i rektor Srednje likovne škole " Petar Lubarda" - Cetinje

 

Kada bi vas neko pitao da li se mogu zastave sa East Rivera prenijeti na kratko u neki drugi dio svijeta, odmahnuli  bi glavom i nasmijali se tome kao dobroj šali. Veceras se to upravo desilo – kao pravo cudo kao da su zastave zemalja cijelog svijeta na trenutak premještene upravo ovdje u državu Crnu Goru – pred našim ocima, poistovjecujemo se sa ovom vizijom, zajedno stojimo kao mocna familija Ujedinjenih nacija. Podijelimo zajednicku radost ovog velikog pregnuca Gospodina Zorana B. Zekovica i „DANA ZASTAVA“. Ova se izložba, složicete se sa mnom, zaista može posmatrati kao SVJETSKA, jer se dogadja po prvi put i to samo ovdje u Crnoj Gori i nidje drugo u svijetu.

 

 

 
 

 ©  2005 - 2021 www.montenegro-canada.com  All rights reserved