Header Graphic
PRILOZI, PISMA I DISKUSIJE - VIII > OBRACANJE CRNOGORSKOJ JAVNOSTI - NOVI FAKTI U PRILOG ISTINI


18 May 2007

 

       


 
16. Maj 2007.  AGENCIJSKE VIJESTI

 

 

Predsjednik Vujanovic primio sinoc Mitropolita Mihaila u vili
"Gorica" u Podgorici

 

 

"Micubiši" Crnogorske pravoslavne crkve sinoc je provezao policajac pored novinara na glavnoj kapiji vile "Gorica", dok je mitropolit Mihailo izveden na sporedni izlaz.Tako je oko 21 cas okoncan prvi zvanicni razgovor Mihaila sa predsjednikom Filipom Vujanovicem, koje su novinari tri sata uzaludno tražili. Iz Vujanovicevog kabineta javnost nije obaviještena o sastanku, troje njegovih saradnika nije od 18 do 21 cas odgovaralo na telefonske pozive a clanovi tijela CPC Djuro Vucinic i Stevo Vucinic nijesu bili nacisto da li je susret u zgradi predsjedništva ili u vili "Gorica".
Mihailo je potvrdio "Vijestima" da je izveden na sporedni ulaz vile.


"Ja sam na jedan ulaz ušao, a vidio sam da nije isti na koji sam izašao, jer sam ušao na kapiju", rekao je sinoc Mihailo. Policajac i muškarac u odijelu koji je došao iz vile prijateljskim su tonom oko 20 casova novinarima govorili da odu "jer nema nikakvog sastanka", da bi Mihailo sinoc kasno potvrdio da je puna tri sata proveo u vili.
Kapija se otvorila oko 20.30 casova kada je sa navodnim Mihailovim saopštenjem u ruci izašao savjetnik predsjednika za ekonomska pitanja Aleksandar Bogdanovic.


Umjesto zaglavlja nepotpisanog saopštenja, odštampanog na umrljanom listu papira, stoji "nenaslovljeno".
Bogdanovic nije odgovorio na pitanje da li su Vujanovic i Mihailo u rezidenciji. "Nisam ovlašcen da to kažem", rekao je on. Bogdanovic je novinarima rekao da je trebalo vremena da napišu saopštenje, pa su zbog toga policajci novinarima govorili da odlaze.


Oko 17 casova novinarima je javljeno iz CPC da ce sastanak biti sat kasnije u zgradi predsjedništva. Tamo je desetak reportera sat i po uzalud cekalo. Djuro Vucinic je tvrdio da je Mihailo unutra i da ce ga protokol izvesti kroz prolaz koji vodi do izlaznih vrata susjedne zgrade Skupštine. Mihailo je sinoc rekao da nije stekao utisak da ga je Vujanovic krio i da nije bilo nikakvog "posebnog tretmana" prema njemu."Što ste tice toga da ste cekali na jednoj i na drugoj stani, ja za to nisam znao. Poslije su mi rekli da ce biti novinari, da ce biti televizije...", rekao je Mihailo "Vijestima".


On je rekao da u Podgoricu nije došao automobilom CPC, nego da su po njega na Cetinje došli Vujanovicevi saradnici.Mihailo je ocijenio da je razgovor sa Vujanovicem pozitivan pocetak dijaloga i "da se nešto mijenja", ali da je možda na momente bio oštar, te da se sa nekim predsjednikovim stavovima nije mogao složiti. Mihailovi saradnici tvrde da je on odbio da potpiše saopštenje jer Vujanovic nije htio da unese sintagmu "Mitropolija crnogorsko-primorska Srpske pravoslavne crkve". U saopštenju se kaže da je mitropolit "u dugom i otvorenom razgovoru saopštio svoje vidjenje kanonske i ustavne pozicije CPC i ocekivanje da se toj crkvi omoguci korišcenje imovine koja je sada uzurpirana od Mitropolije crnogorsko-primorske i drugih eparhija Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori".


"Vujanovic je iskazao svoj javnosti poznati stav o sekularnom karakteru države Crne Gore koji obavezuje na odvojenost države i crkve, poštovanje kanonskog ustrojstva i pune slobode svih vjeroispovijesti, kao i zaštite svih vlasnika cija se svojinska prava mogu osporavati samo u nadležnom sudskom postupku", kaže se u saopštenju.
Iz Vujanovicevog kabineta "Vijestima" je receno da je saopštenje "usaglašeno". "To su oni pisali... i mi smo upoznati sa tim saopštenjem i tako...", rekao je Mihailo.

 


 

 

 18. April 2007.  

 

 

Mitropolit Mihailo: Ako nema CPC, nece biti ni Crne Gore, sem kao srpske države

 

 

Nakon služenja liturgije pred crkvom na Cipuru, mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo porucio je da Crne Gore nema bez Crnogoraca, Cetinja i Crnogorske pravoslavne crkve.

"Ako nemate CPC, onda ste svi vi Srbi u Crnoj Gori i Crna Gora je srpska država", kazao je Mihailo.

Lideri opozicionih partija prethodno su se okupili na centralnom trgu na Cetinju odakle su  apelovali na vlast da sprijeci upad pripadnika Crnogorske pravoslavne crkve u Cetinjski manastir.

 

CRNOGORSKA PRAVOSLAVNA CRKVA ODRŽALA LITURGIJU ISPRED CRKVE NA CIPURU, SPECIJALCI OSTALI DA CUVAJU CETINJSKI MANASTRIR

 

Specijalci crnogorske policije sprijecili su pristalice Crnogorske pravoslavne crkve da udju u Cetinjski manastir i služe liturgiju. Okupljeni su potom uzvikivali "Ovo nije Srbija", "Cija ste vi policija" i "Risto, sotono", aludirajuci na mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija.

CPC je odažala liturgijau ispred crkve na Cipuru, koja se nalazi nedaleko od Cetinjskog manastira. Bogosluženje svještenika Crnogorske pravoslavne crkve završeno je, ali u Cetinjskom manastiru, kako je bilo najavljeno, vec ispred crkve na Cipuru, stotinak metara od manastira.

Izuzetno jake policijske snage su blokirale cetinjski manastir i nisu dozvolile pristalicama CPC da pridju. Došlo je do guranja s policijom, koja nije dozvolila obavljanje službe ni ispred manastira, pa je nekoliko stotina gradjana probilo kordon i prešlo u dvorište crkve na Cipuru.

Do guranja s policijom došlo je i prije toga, pred Vlaškom crkvom, gdje su se najprije okupile pristalice CPC, ali nije bilo ozbiljnijih sukoba.

Mitropolit CPC Mihajlo je poslije službe pozvao državne organe i medjunarodne organizacije da se pozabave problemom crkve u Crnoj Gori. 

 

 

CRNOGORSKI SPECIJALCI SE  ISPRIJECILI ISPRED CETINJSKOG MANASTIRA

 

Više desetina specijalaca crnogorske policije nalazi se ispred Cetinjskog manastira sa zadatkom da sprijece poglavaru Crnogorske pravoislavne crkve, svještenstvu i vjernicima da udju unutra radi liturgije cije je održavanje najavljeno juce.

Vjernici i svještenstvo CPC se ranije okupilo ispred Vlaške crkve, gdje je jedna grupa ušla u crkveno dvorište, a neki militantniji pokušali i da nasilno udju u crkvu, ali su ih u tome sprijecili organizatori skupa.

 

 

 

CRNOGORSKO KULTURNO DRUŠTVO - TORONTO KANADA

THE MONTENEGRIN CULTURAL SOCIETY – TORONTO CANADA

 

 

 710- 77 Howard St                                                                         Phone +1 416 624 2567

 Toronto, Ontario                                                                           e-mail: montenegro-canada@rogers.com

 M4X 1J9, Canada                                                                          web site: montenegro-canada.com

 

 

OBRACANJE CRNOGORSKOJ JAVNOSTI POVODOM HRABRE ODLUKE CRNOGORSKE PRAVOSLAVNE CRKVE DA SLUŽI SLUŽBU U CETINJSKOM MANASTIRUCrnogorsko Kulturno Društvo iz Toronta pozdravlja odluku Crnogorske Pravoslavne Crkve o vracanju hramova koje su gradili, cuvali i kitili Crnogorci kroz vjekove.

Poštovani gradjani Crne Gore, Crnogorci - oni koji vole svoju domovinu, oni koji su više od deceniju i po posjecivali crnogorske trgove, molili se za uskrsnuce Crne Gore ispred dvora Kralja Nikole, palili badnjake pod vedrim nebom svih ovih godina - zaslužili su da imaju svoj krov.

Crnogorska snaga  je branila Crnu Goru u najgorim godinama njenog posrtanja, ta crnogorska zaštita koja je bila i cista i napredna, mora vratiti Crnoj Gori one vrijednosti koje je taj dragulj Evrope nekad imao.

 

Ovom prilikom, upozoravamo sve one koji misle suprotno, bilo da su državnici ili obicni ljudi,  da ne pokušavaju da zaustave Crnu Goru na svom putu, jer ce u tom pokušaju odrediti svoju sudbinu. Biti protiv Crne Gore, bilo javno ili potajno, je prljav i izdajnicki posao.

 

 

 


 

 

 

 18. April 2007.  AGENCIJSKE VIJESTI

 

CRNOGORSKA PRAVOSLAVNA CRKVA DONIJELA HRABRU ODLUKU - MITROPOLIT MIHAILO CE U SRIJEDU 18. APRILA SLUŽITI SLUŽBU U CETINJSKOM MANASTIRU

 

 Sveti sinod Crnogorske pravoslavne crkve je odlucio danas da mitropolit Mihailo sa svještenstvom sjutra služi liturgiju u Cetinjskom manastiru, objavljeno je veceras.

Odluku o vanrednoj sjednici Svetog sinoda CPC je donio Mitropolitski savjet, koji je zasijedao 14. aprila.

Mitropolit Mihailo je, poslije vecerašnje sjednice Sinoda CPC, novinarima kazao da ce licno, sa svojim svještenstvom, u srijedu u 11 sati služiti liturgiju u manastiru Svetog Petra Cetinjskog. Na pitanje kako namjeravaju da udju u manastir, predstavnik CPC-a Stevo Vucinic nije precizno odgovorio, vec je kazao da njihova namjera "nije da izazivaju i provociraju bilo kakve ekscesne situacije i da vjeruje da ce se sve završiti kao i svaki drugi vjerski obred".

On je kazao da je poznato da "na Cetinju vlada opšte neraspoloženje medju gradjanima, zbog uzurpacije Cetinjskog manastira od Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori". Najavio je da je okupljanje gradjana i vernika CPC planirano za 10:30 ispred Vlaške crkve kod spomenika Lovcenska vila, odakle ce se uputiti ka Cetinjskom manastiru. CPC je ranije saopštila da više nema vremena za cekanje i da ce uz ili bez pomoci države, preuzeti od Srpske pravoslavne crkve hramove i crkve u Crnoj Gori. 

 

 

 ©  2005 - 2021 www.montenegro-canada.com  All rights reserved