Header Graphic
PRILOZI, PISMA I DISKUSIJE - VIII > Reagovanje na prodaju slike Petra Lubarde na web site-u


22 Apr 2007


   

 BEZ ZLE NAMJERE - PETAR LUBARDA I SLIKA SUMRAK LOVCENA

 

 

 

 

 


Poštovani,

Bez zle namjere, dozvolite mi da prezentujem samo nekoliko (od preko stotinu), vjerodostojnih artifakata  po pitanju  - vidjenju jedne slike, jer vidjoh i procitah da ''neko''- ''neki'' bezimeni (xy), ponudi što putem javnih glasila što putem sajta (http://www.montenegro-canada.com/articles/article/1998433/75745.htm) sliku Petra Lubarde CRNI BIK (SUMRAK LOVCENA)...tamo njima. Ono što je za pohvalu jeste što slika nepoznatog vlasnika podsjeduje atest sa potpisom Nikola Kusovac.

 

Ocekivati je da kada se nešto kao arifakt ponudi na prodaju da za takvu stvar postoji naucna i materijalna podloga, tj. podaci. Medjutim, moramo se zapitati kako to da bezimeni vlasnik pomenute slike Petra Lubarde ne ponudi tu sliku onima koji su zajedno sa njime izgarali da se do juce sacuva Kapela na Lovcenu koju izgradiše Crnogorski okupator, dželat i nasilnik Aleksandar Karadjordjevic i njegova bulumenta...!!!???

 

Pošto se u potonje vrijeme ‘pomalo’ bavim kolekcionarstvom orginalnih artifakata (crnogorskih, ruskih i americkih), svakako bih, radi  fer pleja, pomogao nepoznatom vlasniku slike Petra Lubarde CRNI BIK (SUMRAK LOVCENA) ...tamo njima, sa potpisima i imenima onih koji (od kojih mnogi nijesu živi), što bi zasigurno voljeli da imaju tu sliku ako ništa drugo ono bar radi  imena  te slike.

 

Poštovani, nadajuci se da ovu moju dobronamjernu pomoc u prodaji pomenute slike bezimenom prodavcu (ili) preprodavcu (ili) vlasniku te slike - nece niko zloupotrebit (a i nevidju zašto bi)... ovaj put cu dati potpise- imena i prezimena žitelja koji bi bili po mom vidjenju zainteresovani da kupe to što se nudi hocu reci - sliku Petra Lubarde.

 

Podsjecam da je ta slika korišcena u hegemonistickoj propagandi protiv Crnogorskog naroda i nacije, protiv Crnogorskog Lovcena, protiv Crnogorskog genija Njegoša, dakle, protiv svega sto je CRNOGORSKO - što je normalno i što je pošlo  s v o j i m  Crnogorskim putem.

 

Zoran B. Zekovic, Cetinje – Montenegro

 

U prilogu:


 

1.    Skenirani potpisi onih koji su podrzali  kapelu dzelata Aleksandra Karadjordjevica  zajedno sa slikom “SUMRAK LOVCENA” Petra Lubarde

2.     Vidjene ‘Srbina sa dna kace’ Profesora Vladimira Dedijera

3.     Vidjenje Profesora Vukomana Dzakovica

4.     Pismo Petra Lubarde u kojem je odbio clansto Odboru za podizanje Njegosevog Mauzoleja

 


 

Njegoševa kapela 1847.godine


Kapela dželata Kralja Aleksandra 1925.g.


 

Njegošev Mauzolej

 
 

 1. Skenirani potpisi onih koji su podržali kapelu na Lovcenu


                                                         prva stranica
 
ostale stranice

 


2.

 

 

3.


 

 

4.

 

 


5

 

 

6

 
 

 2. Vidjenje profesora Vladimira Dedijera

 

 

 

  

 

 
 3. Vidjenje profesora Vukomana Djakovica

 

 

 

 


 


vajari pomenutih pravaca. Orao je pesnicki simbol junaka u folkloru u poeziji svih nasih pesnika prve polovine 19. veka. u Gorskom Vijencu - dodao je na kraju profesor Djakovic

 

Vlado Micunovic, novinar, Nikšic

 

 4. Pismo Petra Lubarde u kojem je odbio clanstvo u Odboru za podizanje Njegoševog Mauzoleja

 
 
 

 ©  2005 - 2021 www.montenegro-canada.com  All rights reserved