Header Graphic
PRILOZI, PISMA I DISKUSIJE - VIII > Ekskluzivno sa Cetinja za web site


2 May 2007

 

      

 VALJA SE ZNATI

 

 

 

 


Ne tako davno od mojih ucitelja naucih:
 
"Da bi se trajno ocuvao / identitet Crnogorske nacije - naroda i države /, treba znati da pripadaš onome što se zove - piše Crnogorska zemlja...da imaš Crnogorski cilj ..."
 
Poštovani,
 
U ocekivanju- ( kao žitelj nezavisne države Crne Gore), novi Crnogorski Ustav,  vidju da mnoga celjad iz moje, vaše i njihove Crne Gore iz dana u dan shvacaju realnost da i oni bitišu na Crnogorskoj zemlji, da prihvacaju istinu da postoji kontinuitet hiljadugodišnjeg postajanja Crnogorske drzave, da prihvacaju da pripadaju Crnogorskom narodu, da je postojala Crnogorska crkva, da ce govoriti i pisati Crnogorskim jezikom... a ubrzo ce shvatit i nauciti, da postoji istina svih istina koja se zove i piše CRNOGORSKA NACIJA.
 
Crnogorski um XX vijeka Milovan Djilas, zapisa i osta zapisano:
 
-Važan je, dakle, objektivni znacaj, uloga cina, djela, a veoma malo subjektivne želje autorove. Ali, dok se jedno od drugoga razlikuje, dužni smo i mi da tu razliku isticemo i da o njoj  svakim  s v o j i m  cinom vodimo racuna.
 
Nadajuci se da mnogi  politicki kadrovci iz vlasti i opozicije, partiski ideolozi i filozofi, istoricari i akademici, a posebno popovi koji bitišu po Crnogorskoj zemlji mi nece zamjeriti na gore recenom -zapisanom,  jer moj esnaf koji ucih i ucim se razlikuje od tamo njihovog, jer nikako ne mogu prihvatiti njihovu sugestiju da: ''manji potok u veci uvire, kod uvora svoje ime gubi''...jer svi oni moraju znati da Crnogorski žitelji su dokazali da može i neki drugi put-uvir za razliku od tamo njihovih sugestija i kompromisa i da smo dužni da razliku isticemo i da o njoj svakim s v o j i m  vodimo racuna.
 
Poštujuci instituciju Predsjednika države Crne Gore ovaj put bih savjetnicima gospodina Predsjednika, a i vidju da ih ima i da su na budžetu države Crne Gore, prezentovao stari zapisani  dokument (za koji su morali znati), a tice se Crnogorske crkve, a istovremeno prezentovao bih clan 11 Zakon o crkvama i vjerskim zajednicama države Srbije, zakon je objavljen u ''sluzbenom glasniku RS'',br.36/2006 od 27.4.2006.godine ( i taj bi trebalo da znaju), ako ne zbog komšiskih i brackih razloga onda zbog istine u razlikama jer i dužni smo da tu razliku isticemo ako nista drugo onda radi rijeci Nacrtanije...
 
 
p.s.  Poštovani, pored dokumenata koje Vam zelim prezentovati...iskoristijo bih Vasu slobodu da Vam prezentujem idejni projekat POSTERA za moju sledecu izložbu koju cu posvetiti Crnogorcima i Crnogorkama koji su bitisali na Ruskoj zemlji do 1919.godine...
 
 


                                   Srpska Pravoslavna Crkva

                                                                    Clan 11.


Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi priznaje se kontinuitet sa pravnim subjektivitetom stecenim na osnovu Nacrtanija o duhovnoj vlasti ( Odluka Narodne Skupštine Knjaževstva Srpskog od 21.maja 1836. godine) i zakona o Srpskoj Praoslavnoj Crkvi ( ''Sluzbene novine Kraljevine Jugoslavije'' broj 269/1929). SPC ima izuzetnu istorijsku, državotvornu i civilizacijsku ulogu u oblikovanju, ocuvanju i razvijanju identiteta srpskoga naroda.

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Zoran B. Zekovic
, Cetinje - Montenegro

 

OSNIVAC I PREDSJEDNIK FONDACIJE "EAST RIVER-MONTENEGRO" I VLASNIK FIRME "UNIKAT"
FOUNDER AND CHIEF EXECUTIVE OFFICER OF "EAST RIVER-MONTENEGRO"FOUNDATION and OWNER OF "UNIKAT"
 
 
 

 ©  2005 - 2021 www.montenegro-canada.com  All rights reserved