Header Graphic
PRILOZI, PISMA I DISKUSIJE - VIII > Zlatno grumenje iz Amerike


7 May 2007

 

      
Nedjelja, 21. Maja 2006. g. - godinu dana kasnije
 

 

 

 ...Predsjednik USA - Franklin Ruzvelt, 1. Marta, 1933. godine, rece i osta zapisano:
 
Amerika je mlada, ona je u stanju stalne promjene i razvitka i ima sve mogucnosti mladosti za sebe. Ali politicka i državnicka nesposobnost je zid o koji i  mladost može razbiti glavu. Vladati, znaci moci formulisati jednu politiku i upotrijebiti politicku tehniku i od te politike toliko ostvariti, koliko je sigurno da ce Vas javnost pomoci. Vladati znaci: uvjeriti, voditi, žrtvovati i stalno proucavati, jer je možda najveca dužnost državnika da vaspita ljude.
 
...Crnogorski um XX vijeka-Milovan Djilas, Maj 1983., rece i osta zapisano:
 
U istoriji postoji jedna uspješna revolucija koja se nije zavržila diktaturom: americka. Ali ne zato što su Amerikanci bili pametniji od Evropljana, nego što su imali premucstvo da nijesu imali racionalisticke filozofe koji bi htjeli da bezuslovno izgrade idealno društvo.
 
...Volter Eliot, Ministar u Vladi UK, 30. Mart, 1934. godine, odgovori i osta zapisano:
 
Da li  se mogu tako velike promjene izvesti metodama koje su primenjivale prošle generacije? ...Ja mislim da ne. Narod ce tražiti da ga vode ljudi koji ne samo imaju veliko znanje i koji usvajaju nove ideje, nego koji su nadahnuti pristojnošcu, idealizmom i drugarstvom, što znaci da vladanje prestaje, a da pocinje vodjstvo. Ako me pitate kako se mogu naci takvi ljudi, odgovaram, da ce ih zadatak i prilike iznijeti na površinu.
 
 

 

 

 

 

 
Poštovani,
 
...približava se 21.Maj - prolazi cijela jedna godina ( 365 dana), Crnogorske nezavisnosti na putu milenijumskog trajanja moje, vaše i njihove Domovine.
 
Nedjelja, 21.Maj 2006. godine bice upamcena kao civilizaciska i istoriska raskrsnica ovog dijela planete, dje pokazaše Crnogorci da i oni toga dana završiše uspješnu misiju koja se ne završi raznoraznim diktaturama....
 
Sublimirajuci, kao žitelj Crne Gore, sveukupne procese u trajanju mlade Crne Gore - licno sam veliki optimista buducnosti milenijumskog trajanja...jer kako i ne bi bio, kad ovih dana vidju da moja, vaša i njihova država Crna Gora u Sjedinjenim Americkim Državama kao strateškom partneru ce imati podršku u internacijonalnim procesima.
 
U cast dana 21.Maja-dozvolite mi, Poštovani, da prezentujem fotografiju- zlatno (grumenje) doneseno iz Americkih rijeka pocetkom XX vijeka, i ta fotografija neka bude putokaz posebno Crnogorskim akademicima...da i oni pocnu ponešto da rade (istražuju), jer istinitih artifakata ima na pretek za pomenutu temu (koje crnogorske rijeke su zlatonosne).
 
Na kraju ovog malo recenog-napisanog uvjeren sam da ce ubrzo pojaviti mladi Crnogorci koji ce biti nadahnuti nacijonalnom sviješcu; znanjem; idealizmom; drugarstvom; mladošcu i radom; zašto i ne profitom (kad vec imamo državu), i da ne zaboravim i povratak Državnika koji bi imao najvecu dužnost da pocne novo vodjstvo... ALI, ...nikako nes mijemo MI iza kojih je pola vijeka života da  dozvolimo racionalistickim filozofima i popovima (casnih izuzetaka je bilo i bice), da nas tamo njihovim znanjem i imanjem pokušaju BRKATI...
 
p.s. rijec brkati - smetati, mijenjat pravac koristijo je veliki Marko Miljanov  u svom rjecniku


          

 


Zoran B. Zekovic
, Cetinje - Montenegro

 

OSNIVAC I PREDSJEDNIK FONDACIJE "EAST RIVER-MONTENEGRO" I VLASNIK FIRME "UNIKAT"
FOUNDER AND CHIEF EXECUTIVE OFFICER OF "EAST RIVER-MONTENEGRO"FOUNDATION and OWNER OF "UNIKAT"
 

 

 ©  2005 - 2021 www.montenegro-canada.com  All rights reserved