Header Graphic
PRILOZI, PISMA I DISKUSIJE - VIII > Reagovanje Djordjija Bjelice iz Toronta


9 May 2007

 

      

CEMU POVIKA NA " RASPOPA"

 

 

 

 


Nedavno se digla nepotrebna buka i velika sila oko namjere CPC da održi liturgiju u Cetinjskom Manastiru. Isto tako, osnivac Hrišcanske crkve, izgleda mi, da je primijenio silu i istjerao jevrejske trgovce  iz jerusalimskog templa, što je razumljivo, jer ne stoji da se u bogomolji trguje. Na Cetinju je bila samo namjera da se crkveni posao obavi u crkvenim prostorijama. Dje ce drugo? Zar se crkvene prostorije ne mogu iznajmiti?

Odje u Torontu duvaju sasvim drugaciji vjetrovi. Crnogorsko udruženje “Vladika Danilo” je iznajmilo prostorije(vjerovatno crkvenog imanja, jer se odmah tu nalazi Srpska Pravoslavna Crkva u Mississauga-i) i održace slavu Svetog Vasilija Ostroškog, na dan 12. Maja ove godine. Slavu Društva  posluživati ce dva svještena lica SPC, a bice prisutni vjernici raznih religija medju kojima ce biti i jedan broj vjernika Crnogorske PC. Takodje, kralju Nikoli, kada se nadje van Crne Gore, bilo je sasvim svejedno u koju ce crkvu uci da se pomoli Bogu, ni jedna Policija mu to nije branila. Ima nešto fascinirajuce kod vjernika bilo koje konfesije.

Eto, Enver Hodza  je dekretom ukinuo sve religije i zatvorio sve bogomolje, ali uzalud jer se poslije njega sve opet brzo obnovilo. Mi bi trebali nešto nauciti od naših susjeda Albanaca. Oni su uvijek i prije svega Albanci, a tek onda  pripadnici raznih konfesija. Bivsi komunisti i ateisti, naš Milovan Djilas i Boris Jelcin, sahranjeni su  po crkvenim pravoslavnim obicajima poslije 70 godina komunizma u Rusiji.

Ko nije doživio uz molitvu stanje vjerovanja kažu da ga treba isto toliko žaliti kao onoga koji nikad nije doživio ljubav. Vjerovanje ima cudnu sugestivnu moc i vjernike treba ostaviti na miru. Mislim da se za religiju može primijeniti ona latinska - o ukusima kao i o vjeri : non disputabant.

Mi u dijaspori okupljeni u kulturna udruženja poželjno je da poštujemo vecinsku glasacku volju gradjana CG koja je dala mandat aktuelnoj vladi da u buducem Ustavu odvoji crkvu od države. Blagodet toga prvi je osjetio Henrik VIII, Engleski kralj koji je tim cinom otvorio vrata nauci i tehnologiji da cvjeta slobodno od crkvenih dogmi. Dok je Njutn bez straha proucavao svoju jabuku zašto pada na zemlju, dotle je na kontinentu inkvizicija spaljivala Djordana Bruna. Industrijska revolucija, koja se zatim desila u  Engleskoj, stvorila je imperiju u kojoj sunce nikada nije zalazilo. Odvojenost podrazumijeva da se ni crkva ne smije da se bavi politikom i državnim poslovima. Dobro, poslovi ce biti odvojeni, ali da li treba i “kese” da budu odvojene? E sad dolazimo do glavnog razloga “povike na vuka da bi na miru lisice meso jele”.

Mitropolija Crnogorsko-primorska samo u Budvi, pored hotela, posjeduje imanja u vrijednosti pola milijarde eura. Može li sad SPC zemljište imanja prodati za gradnju turistickih objekata, a onda dio tog novca da nam se vrati u CG u vidu finansiraja neke dnevne novine koje ce govorom mržnje zavadjati gradjane CG, te podrivati aktuelne funkcionere, ili da se finansiraraju neke partije i politicari koje ce raditi o glavi Crne Gore za potiranje njene dragocjene nezavisnosti. Mislim da se crkvena imovina ima smatrati javnim dobrom naroda Crne Gore koja je u vecim dijelom data na upravljanje SPC 1918 god. - da se o imovini brine sa pažnjom dobrog domacina. Dozvolite mi da vjerujem da ce tako biti.

Model imperijalne Turske, da se kroz vjeru ostvaruju veliko-državni interesi, kasnije su prihvatili Srbija i Hrvatska. Tragicna je pozicija vjernika u BiH više nego naših u CG. Tamo vjernik ne može da bude na miru samo kao pravoslavac ili katolik, a da mu u uz to ne prišiju da je ili Srbin ili Hrvat, a po svojim korijenima nema nikakve veze ni sa Srbijom niti Hrvatskom. On može biti autohton sa bosanskog tla, ili vjerovali vi ili ne, nekada je bosanski Vareš bio veci od Londona.Tamo se nekada slila velika masa gastarbajtera katolika iz Saske i Poljske da vade rudu. Sada se njihovi potomci svi pišu da su Hrvati, a Hrvatsku nikada nijesu ni ocešali..Zašto? Zato što je Hrvatska sa Pavelicem i kasnije sa Tudjmanom htjela da proguta Bosnu, kao što je Srbija, cim se jedva izlegla ispod turskog jarma, odmah bacila oko na dio Bosne i cijelu Crnu Goru koja ce za svakog zavojevaca biti i ostati prijatna, kao što je kost u grlu.

Ima nešto mitsko u tom crnogorskom kamenjaru.To tlo je iznjedrilo rimskog imperatora Dioklecijana, zatim plodonosnu dinastiju Nemanjica izvor srpske drzavnosti. Jednog Vuka koji je reformator južno-slovenske pismenosti. Predci genijalnog Nikole Tesle su došli u Dalmaciju iz Crne Gore, upravo sa Pilatovaca kod Vucijeg Dola i da ne nabrajamo dalje. Ima prilicno istine u onoj zajedljivoj : “ ajde pokažite mi, ako je imao priliku, koji Crnogorac nije postao direktor ili neki znacajan funkcioner u bivšoj Jugoslaviji?” Kada se osvrnete oko sebe primijeticete citavu plejadu javnih licnosti koji doprinose bogastvu naše domovine. Cak i onaj “kuckin sin” koga ne simpatišete, treba da shvatite da je naše gore list i od naše “kucke”.  Trebamo shvatiti da naša vrijednost nije kako se, kome, i gdje se Bogu molimo, vec se ona nalazi u nama samima. Ljudski faktor pored prirodnih ljepota je najvece bogastvo Crne Gore.

Ponosim se mojim saplemenikom Vladikom gosp. Abramovicem,  osnivacem “tzv” CPC. Impresioniran sam pojavom Mitropolita CPC Mihajla, ali isto tako, iako za sebe mogu reci sa ponosom da sam The Crnogorac. Smatram da je majka Crna Gora iznjedrila uglednog teologa Dr. teoloških nauka  Mitropolita Crnogorsko-Primorskog gospodina Amfilohija Radovica koga sam imao prilike da slušam odje u Torontu u vrijeme ratnih razaranja naše bivše domovine. On me zadovoljio odgovorom na moje pitanje i dilemu: zašto naših pet glavnih religija koje vjeruju u istog Boga i slažu se u pet glavnih tacaka, zašto se krve medjusobno? Gospodin Amfilohije je tada skupljao sredsva za cetinjsko ucilište, jer kako je On rekao da tamo u zabacenim selima gdje nije došla ni stuja imamo jaku crkvenu potporu i interes mladica za teološkim naukama. Hteo sam tada postaviti pitanje: “Gospodine Mitropolitu, sta cemo onda kad dodje struja?” Medjutim, ovo drugo pitanje nijesam postavio iz poštovanja prema predavacu, sem toga, cutanje o religiji je zlato, jer spada u  sferu privatnosti. Ostavimo na miru obadvije naše najjace crkve da se u ravnopravnoj i fer utakmici bore za duše vjernika, pa nek bude znacajnija ona koja privuce veci broj vjernika.

Daj Bože da i neki budisti izgrade kod nas neki hram i poduce nas unutrašnjem miru. Da shvatimo da se ono što je bilo, bilo je. Prošlost ne možemo povratiti, te da se okrenemo buducnosti. Daj Bože da i neki Sajentolozi takode izgrade hram i poduce nas kako se iz glave izbacuje mržnja i crne misli, te postanete cist sa pozitivim mišljenjem. Bilo bi to znacajno za naš turizam takodje. Neka u Montenegru cvjeta više razlicitih  cvjetova, kao i na našim planinama. Neka naša Akademija Nauka prouci egzistirajucu religijsku misao u svijetu i preporuci nam nešto, makar to bila i sasvim nova religija Montenegra. Crnogorci su uvijek imali razuman stav o religiji, a iz Gorskog Vijenca sam razumio da nikad nijesmo ganjali vještice, niti je odje inkvizicija imala šta da radi. Odkuda sada najednom hajka na “raspopa”?

Djordjije Bjelica

Toronto

 

 
 

 ©  2005 - 2021 www.montenegro-canada.com  All rights reserved