Header Graphic
PRILOZI, PISMA I DISKUSIJE - VIII > Crnogorska nacela


11 May 2007


      
VJERO PRAVA, KUKAVNA SIROTO  -  STRAŠNO PLEME DOKLE CES SPAVATI 
 

 

 

 Godine 1543, objavljivanje djela  - De revolutionibus- poljskog Astronoma Nikole Kopernika - zemlja i covjek su svedeni na ono što jesu u beskrajnom univerzumu...
 
Godine 1846-47., Petar II Petrovic Njegoš zapisa u svojoj bilježnici na strani 13 - Atmosfera je naša sastavljena od tri stvari, tj. od vazduha, vodene pare i ugljekisloce;  ove je posljednje u visinu sve više, to nama pokazuje duvanje vjetra.
 
Godine1859, objavljivanje djela Porijeklo vrsta - Carlsa Darvina, objasnilo je kako jedna grupa živih bica nastaje iz drugih putem prirodne selekcije cime je promijenjeno naše shvatanje ko smo.
 
Godine1952, u knjizi Milovana Djilasa - Legenda o Njegošu- osta zapisano na strani 108 -Tehnologija otkriva aktivni stav covekov prema prirodi, neposredni proces proizvodnje njegova života, a s time i društvene prilike u kojima živi i duhovne predstave koje iz njih izviru. Cak je i svaka istorija religije nekriticna ako ne uzima u obzir ovu materijalnu osnovu...
 
 

 

 

 
Poštovani,
 
...Jedno je tacno, da se na planeti zemlji nista veliko ne može se stvarati bez plemenitih -umnih i duhovnih velikana.Povod gore napisanog mi dadoše dešavanja a svakako perfidno cutnje CANU /Crnogorska akademija nauka iumjetnosti/...po pitanju Crnogorskih procesa i misija - posebno o procesima duhovne-religijske emancipacije države i naroda koji ih placaju da makar nešto ('' korisno'') rade.
 
Razumjecu (iako teško), da gospoda i drugovi iz pomenute Crnogorske institucije ne znaju ili možda nece da znaju šta je religija ili (religije), iako pomnogo mi se cini da oni definitivno na samu rijec religija (Crnogorska) cute, a kamo li da je pomenu, jer kao ''školovana'' celjad ne bi da se zamjere ni Isidori ni Nikolaju ( a i zašto bi), kidali granu na kojoj itekako dobro životare.
 
Svakako ne bi se složio sa Poštovanim žiteljima koji bi rekli: ''cutanje o religiji je zlato, jer spada u sferu privatnosti'', ...i pošto sam celjade esnafa, a znajuci šta znaci neznanje; nehtjenje, a posebno cutanje dozvolicu slobodu da Vam prezentujem kako ne tako davno pomnoga  košijska duhovna braca su brutalno i primitivno upadali u sferu duhovne crnogorske privatnosti i samo njihovom paganskim predstavama i tobožnjim tomosima kleli sve one koji im se suprostavise u tamo njihove okupatorske profitne pohode.
 
Nadaju ci se da ovo što napisah bez mržnje- profita i bez zle namjere nece uci u sferu privatnosti (onoga što je normalno) i sto pripada današnjem bitisanju  XXI vijeku, a koji se po mene itekako razlikuje od duhovne sfere  XV vijekom, kad su srednjovjekovni teolozi poput Tome Akvinskog dokazivali ( raznoraznim popovima i ucenjacima), da je covjek postavljen tacno na polovinu puta izmedju neba koje se nalazilo iznad zvijezda i pakla koje mu je plamcelo pod nogama.
 
Do nekog novog javljanja, Poštovani, zahvaljujuci Americkom celjadetu William-Bill H.Gates, jedanom od tvoraca INTERETA ( te mocne vizujelne planetarne religije)..(.za koju ne postoje sfere privatnosti liše apsolutnih istina), saznah i ovo što Vam zelim prezentovati, a objavljeno je u  Glas Crnogorca,br.5,od 20.I.1884.g.
 
-Crnoj Gori je životno nacelo Crnogorstvo. Bez toga Crna Gora ne bi mogla živjeti, tj.ne bi mogla biti Crna Gora. Izgubivši to ona ne bi materijalno propala, u njoj bi ostale ove stijene i krši, možda jos zaodjenute šumom i zelenilom, ona bi se mogla jos i proširiti, u njoj bi moglo biti više naroda, bogatijeh i prosvjetljenijeg,- ali to više ne bi bila Crna Gora kad u njoj ne bi bilo Crnogorstva-
 
 
 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Zoran B. Zekovic
, Cetinje - Montenegro

 

OSNIVAC I PREDSJEDNIK FONDACIJE "EAST RIVER-MONTENEGRO" I VLASNIK FIRME "UNIKAT"
FOUNDER AND CHIEF EXECUTIVE OFFICER OF "EAST RIVER-MONTENEGRO"FOUNDATION and OWNER OF "UNIKAT"
 
 
 


 

 ©  2005 - 2021 www.montenegro-canada.com  All rights reserved