Header Graphic
PRILOZI, PISMA I DISKUSIJE - VIII > GRADJENJE HRAMA NA CETINJU - FAKTI


19 Jun 2007

 

  FAKTI KOJI GOVORE - obracanje Crnogorskog Kulturnog Društva iz Toronta

 

 


Skica hrama na Cetinju iz 1935.g.

 

 

 

CRNOGORSKO KULTURNO DRUŠTVO - TORONTO KANADA

THE MONTENEGRIN CULTURAL SOCIETY – TORONTO CANADA 

 

 710- 77 Howard St                                                                         Phone +1 416 624 2567

 Toronto, Ontario                                                                           e-mail: montenegro-canada@rogers.com

 M4X 1J9, Canada                                                                          web site: montenegro-canada.com

 

 

Na nekih možda 300 metara od Residencije Predsjednika Republike na Cetinju nalazi se jedna kuca i jedan covjek koji je juce sa te adrese prema Torontu uputio pismo i fakte. Crnogorsko Kulturno Društvo ce to pismo objaviti i kao svoje i tako iskazati svoj stav prema gradjenju hrama na Cetinju. Ovog puta, pismo g. Zorana B. Zekovica cemo objaviti u cjelini i ujedno ga proslijediti svimi institucijama, licnostima i faktorima u Crnoj Gori i širom svijeta. Uz pismo ce biti poslati i fakti - skica hrama na Cetinju iz 1935.g. i izgled pecata parohije Cetinje. Ovi fakti su na današnji dan prvi put ugledali svjetlost dana i prezentovani javnosti u Crnoj Gori i širom svijeta.  
 

   

Osta zapisano da je francuski car Napoleon I upitao cuvenog naucnika -markiza Laplasa ( Pierre Simon Laplace), procitavši njegovu knjigu o stvaranju svijeta, zašto se u toj knjizi nijednom ne govori o tvorcu svijeta, tj. o Bogu. Laplas je mirno odgovorijo: ,, Meni je ta hipoteza  bila potpuno nepotrebna''. Tim rijecima cuveni francuski naucnik htio je da kaže kako pri objašnjenju svemira nije potrebno pribegavati nikakvim izmisljenim bicima - bogu, duhu, nego da prirodu treba objašnjavati onakvom kakva ona jeste.
 
Promišljajuci kako da zapocnem ovo moje kratko vidjenje po pitanju - vidjenja markiza Laplasa-tj. današnja dešavanja izgradnje hrama Sv. Trojice na crnogorskoj zemlji - crnogorskom Cetinju...na
platou iznad Cetinjskog manastira, dje se planira od strane ''gotovog cina'' izgraditi hram i u tom hramu postaviti hrišcanska bogorodica Filermska, ruka Sv. Jovana Krstitelja i cestica casnog krsta, vec sedmicu dana ta ideja-projekat i prezentacija ''izaziva'' oprecna mišljenja i razne reakcije kako moje malenkosti tako i  raznih institucija i udruženja Crne Gore.
 
Jedno je tacno Poštovani, da samu ideju izgradnje hrama i postavljanje hriscanskih eksponata u taj objekat (hram) moja malenkost ce pozdraviti - samo ipak moramo se svi u Crnoj Gori uz poštovanje drugih drzava koje su ukljucene u izgradnji hrama priupitati  ''zašto'' i na koji nacin institucije (koji podržaše i prezentovaše ideju ''gotovog cina'' ), tj. izgradnje hrama Sv. Trojice, u Redizenciji Predsjednika države Crne Gore - ponudiše njihovo vidjenje ( '' vjerovanje u boga '' ), jer koliko razumjeh to sto cuh - procitah kao žitelj Crne Gore. Iskren da budem pomalo mi je nejasno da li hram koji se planira graditi za tri hrišcanska eksponata...da li ima ili ne, neku slicnost sa hramom, koji se prezentova 1933. godine djelatu Aleksandru Karadjordjevicu. Ministar pravde dr. Mile Miškulin, (koji i otvori izložbu hrama), aktom br. 38299 od 28. IX 1935. godine, rece  na otvaranju izložbe: ,,Hram simbolicki prestavlja porjeklo, prošlost i sadasnjost našeg naroda i zajednice''... 
 
Poštovani, znajuci (ponešto), ''pozitivno '' o celjadima iz tima ''gotovog cina'' koji krenuše sa idejom izgradnje hrama, a svakako poznavajuci razno-razne nacrtanije koji bi voljeli da nadju mjesta u novim crnogorskim procesima...milenijumskog trajanja Crne Gore, pokušao bih dobronamjernim idejom da pripomognem ...moguce da ne ''znaju'' da crnogorska istinita istorija je zanat, pa bi posteno govoreci bio red da budu upoznati (ako nijesu), da tri hriscanska eksponata koja su ne tako davno pronadjena ispod  tavanice na kojoj je stajala ZEFIR pec u manastiru Ostrog ne smiju i ne moraju  biti ideja crnogorskog razdora, a ako se vec odluciše za izgradnju hrama moje vidjenje u licnom promisljanju je :
 
DA - Vlasništvo cjelokupnog zdanja hrama Sv.trojice sa hriscanskim eksponatima, pripada državi Crnoj Gori - svakako i da država Crna Gora zajedno sa državama koje su ukljucene u izgradnji hrama ponudi neku ''novu'' crnogorsku instituciju sa žiteljima koji bi profesionalno i odano, cuvali i štitili - prezentovali eksponate. Ako se to ne može i ne umije neka se ne zapocinje izgradnja - nije grijeh...
 
Ovo malo rekoh i napisah s' razlogom, jer gledajuci se u crnogorsko ogledalce, a posebno kada se brijem (uštinem se), da vidim da nekog drugog ne obrijem vec sebe, jer tako bi i trebali svi oni koji se upuštaju po meni u veoma kompleksan projekat cina tj, izgradnje hrama...jer kako zapisa crnogorski um Milovan Djilas - Djido:
 
 -U srednjem vijeku, kada je nauka bila slabo razvijena, i kada je religija vladala umovima, ljudi su mislili da je zemlja centar vasione. Samu zemlju su tada prestavljali kao ravnu površinu i mislili  su da se na njenim krajevima nebo spaja sa zemljom, da se tamo završava naš zemaljski svijet.
 
Ovi fakti valjaju se znati, a gospoda i drugovi koji-a se prepoznaju u ovom vidjenju moje malenkosti morace definitivno shvatiti da ovo nije srednji vijek i da je davno dokazano da planeta zemlja nije centar vasione, a kamoli da ''bog'' pomože Napoleonu I. I da gospoda iz ''gotovog cina'' jos jednom dobro razmisle uz još jedan dobronamjerni savjet: da kada pocnu (ako pocnu), sa fundiranjem temelja i okoliša oko hrama, da ''itekako prate'' da se nešto ne postavi na krivo, jer postoji ona crnogorska: - što se krivo rodi vrijeme ne ispravi-.
 
Poštovani,
 
...dozvolite, da prezentujem izgled crkvenog pecata koji se koristio 1880. godine na Cetinju, jer
ovaj- unikum- PECAT - Crnogorske Autokefalne Crkve se perfidno krijo do današnjih dana (artifakt koji ne pripada apsolutnim istinama), a zašto se krio i pokušao zaboraviti odgovor ce dati oni što su na vaganu crnogorskog naroda i države. No, ipak završavajuci ovo moje javljanje nadam se da ce žitelji iz ''gotovog cina''(nijesu obavezni svi), smoci intelektualnog znanja da prevedu na crnogorski jezik epigram
  E Pluribus Unum  ...i tada ce mu-(im) sve jasnije itekako biti, makar zbog njihove - njegove ljutnje i esnafa...
 
Ipak, da ne zaboravim, na kraju ovog recenog - napisanog, prezentovao bih i izgled hrama djelata Aleksandra i njegovih crnogorsko-srpskih nadnicara iz 1935. godine.. (djelat bi završio hram, no mu se neda...završi kako dolikuje djelatu i nasilniku...završi na plocniku Napoleonove zemlje)...bez pomoci njihovog tvorca tj. ''Boga''.
 
 
ZORAN B. ZEKOVIC I CRNOGORSKO KULTURNO DRUŠVO
 
CETINJE, CRNA GORA/ TORONTO, KANADA
 
 
 
 

 


    Pecat Parhohije Cetinje u vrijeme autokefalne Crnogorske Pravoslavne Crkve

 

 
 

 


ZEFIR u Njegoševom recniku ima znacenje povjetarca...a ta marka peci na drva je radjena na ostrvu Korculi - perijod pocetak IXX vijeka... U Manstiru Ostrog hrišcanske relikvije su cuvane ispod zefira.

 

 

 ©  2005 - 2021 www.montenegro-canada.com  All rights reserved