Header Graphic
PRILOZI, PISMA I DISKUSIJE - VIII > Pismo Crnogorskoj Policiji


5 Aug 2007 STRAŠNO PLEME  DOKLEN CEŠ SPAVATI - vladika Danilo 1702.g.

   

 Policija Crne Gore odlucila da ne ispoštuje prethodnu odluku o zabrani okupljanja Crnogoraca ( da li je pismo Crnogorskog Kulturnog Društva
iz Toronta uticalo na to?)

 


Mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve, Mihailo sa sveštenstvom, na Ilindan, 02. Avgusta 2007.g. služio je liturgiju ispred kapije crkve Svetog arhangela Mihaila u Brocancu, kod Nikšica.
 
Tom vjerskom obredu prisustvovalo je stotinak pristalica te crkve, dok je nekoliko desetina policajaca, umjesto zabrane skupa, samo obezbjedjivalo skup koji je protekao mirno i bez incidenata.
 
Nakon liturgije Mitropolit Mihailo obratio se okupljenima govoreci kako je Ilindan- 2. avgust, istorijski dan jer simbolizuje pomirenje, mir i toleranciju. "Crnogorci danas nece osvajati crkvu na Brocencu, kao što su to radili preci cije kosti pocivaju ovdje, jer poštujemo Državu", porucio je Mihailo. Vjernici su zatim zapalili svijece na ogradi oko crkve, a ženama koje su to htjele dozvoljeno je da polože cvijece na grobove ispred crkve. Iako je okupljanje proglašeno skupom velikog rizika, sve je proteklo bez ijednog incidenta, cak su se nakon završene liturgije moglo vidjeti, kao se nekoliko desetina policajaca koji su obezbjedjivali skup rukuju sa svještenstvom i pristalicama CPC, u znak pozdrava što je sve proteklo u najboljem redu. Iako je bilo najavljeno, na putu do Brocenca, nije bilo nikakvih blokada.
 
Dan prije održavanja skupa crnogorskih vjernika, Crnogorsko Kulturno Društvo iz Toronta je kontaktiralo Policiju Crne Gore i uputilo pismo u kojem se trazilo od MUP-a i Uprave Policije da se odustane od odluke o zabrani okupljanja.


 

 

 

 

  
 

 

 

 

  


Obracanje Crnogorskog Kulturnog Udruženja iz Toronta Ministarstvu Unutrašnjih Poslova i Upravi Policije povodom zabrane okupljanja vjernicima
Crnogorske Pravoslavne Crkve u mjestu Brocanac, kod Nikšica.

Toronto, 1. Avgust 2007.


 

  

 

 

 

 
 

 ©  2005 - 2021 www.montenegro-canada.com  All rights reserved