Header Graphic
PRILOZI, PISMA I DISKUSIJE - VIII > Srbi i Crnogorci ( obracanje Milu Djukanovicu) I DIO


3 Sep 2007

 

PRENESENE DISKUSIJE: SRBI I CRNOGORCI - I DIO

 
Ova diskusija se vodi u novinama WWW.NOVINAR.DE gdje možete procitati sve diskusije u rubrici  Citaoci razgovaraju
 

 
 
 Napomena: Prenosimo samo neke diskusije sa orginalnog portala www.novinar.de
 


 

 
Napomena: Prenosimo samo neke diskusije sa orginalnog portala www.novinar.de
 

 
Otvoreno pismo ( Srbinu?) Milu Djukanovicu

Šefe,

Razlog ovog mog obracanja tebi je ovo zloglasno mucenje vladike Filareta, i nagon instikta od bande kojom rukovodiš da coveka mori gladju.

Pre nego malo dublje razradim ovu temu, nekoliko osvrta o tvojem šefovanju srpskom Crnom Gorom.

Dugo nisam mogao da odgonetnem šta je tebe nateralo da od podrucja koje nikada u istoriji covecanstva nije bilo nesrpska država, praviš upravo ti takvu jednu mahalu. Nego nedavno mi iz Beograda javljaju tvoji istomišljenici da u modernoj politici je mnogo važno kako da se neko uvlaci. Dakle politicko uvlacenje na pocetku dvadesetoga veka zamenilo je real politiku iz prethodna dva veka. Ja sam mnogo šefe razmišljao o toj definicije politickog uvlacenja, i o tome kako to da baš tebe zaobidje impertaor Djordje II, i ode u Tiranu umesto u Podgoricu. Ali videvši pre neki dan fotografiju Agima Ceka, još jednog kriminalca koga štiti americko ministarstvo spoljnih poslova, cak i od tužbe koju je kanadska vlada predala haškoj tamnici, zbog krivicnog dela pretvaranje dvojice, ili troice vojnika ove države u invalide od strane celavog gangstera iz Prištine, da to ministarstvo ga štiti od svih njegovih kriminalnih aktivnosti. Tek tada, stvari su mi postale jasne. Agim je dakle obrijao svoju glavu, verovatno zato da bi mu lakše isparila surutka iz nje, a kada je glava obrijana ona se lakše uvlaci. Dakle male su ti šanse da se uvuceš bolje nego Ceku, ministrastvu spoljnih poslova i drugim politickim podzemlajšima i kriminalcima u svetu.

Zato je šefe tvoj departman postao marginalan u odnosu na Tiranu. Dakle politicko uvlacenje je jedna po meni vrsta polticke prostitucije, koju naravno prihvataju samo oni koji su po svom intelektualnom nivou jednaki svakoj drugoj prostitutki. S tom razlikom što prostitutka, ona sa ulice, bar neku cvrkavicu zaradi za svoje usluge, a politicka prostitutka i ako nešto zaradi, kasnije, kao što je bio slucaj sa Noriegom mora to da vrati nazad, a ako se suprotstavi, izlaže se riziku da ide u aps. Eto moj Djukanovicu kakva te sudbina na kraju karijere ceka. Ista kao i Norijegu, Pinocea i druge. Zato se ja sa tobom ne mogu družiti. A to znaci da bi ti od Crne Gore, mogao da po prvi put praviš nesrpsku državu ti si nesretnice moj morao da se uvlaciš. I dobro to sve tako nije opasno i strašno da se nije dogodio slucaj Filaret.

Ne bi loše bilo šefe da te još malo podsetim da se ti verovatno uljujkuješ u nekoj misli da si kao neki državnik i vladar, pa cak i šarmer. Moram ti reci da za onu Medjedinu Olbrajti i slon je šarmer a za ovu Kondolezu kažu da je ninfomanka, i da joj je potreban puk vojske kao pribigu za Mariju Tereziju. Njoj su na kraju morali “pastuva” da nabave, i dalje verovatno ti je poznato kako se to završilo u smislu zapadne civilizacije. Zato Kondoleza te više i ne pominje, a Medjedina tako na crnogorskom se zove Medelina, a u stvari na engleskom je po milošti zovu Mad, stavih ovaj umetak da ne daj bože neko pomisli da je kojim slucajem obican narod zove ludom meckom, mada po izgledu i podseca na tako nešto.

A kako bi ti bio šefe neki državnik kada si se podvukao i bez borbe postao šef samo jednog resora u celokupnom spektrumu medjunarodnog politickog podzemlja? Da nije uvlacenja ludim meckama u svetu. Pored toga uz njihovu pomoc ti si Srbima oteo njihovo najsvetlije istorijsko podneblje. Jer kada Kralj Nikola I beše njen vladar onda je Crna Gora bila slobodna, nezavisna, i u svemu casna i cestita država. Kralj Nikola I se nije podvalacio nego vladao i unapredjivao. A vi današnji vazali nego šta, provo mora da se uvucete, da bi vas u cin vazalni postavili. Zato i nije tako neobicno, za vazale Crnogorce je to normalno, nego cestitim Srbima iz Crne gore teško pada kada shvate i vide u šta si im pretovorio ono svetlo parce zemlje, koje su oni tako ponosno branili i cuvali nekoliko vekova. U kakvu lakrdiji Milo Djukanovicu pa još i Crnogorcu, pretvaras srpsku Crnu Goru. Jer da si ti bolji bio bi Srbin.

Hajde sada da malo razmotrimo tvoje ludorije i ovo što si napravio vladici Filaretu. Kažeš ti i tvoja banda da taj covek zbog ratnog kriminala ne može da udje u Crnu Goru. A ko si ti i tvoja banda da nekoga proglašavate da je ratni kriminalac. Vidiš li, a ?ini mi se da si pored ociju obnevideo, da ni Haška tamnica nije u stanju da osudi nevine za ratni kriminal nego ih ubija. Bar tako mi tvrde ozbiljni posmatraci i analitucari. U ostalom vi ste svi kriminalci bez daljega. Pa prema tome kako jedna kriminalna banda može nekog drugoga osuditi za bilo kakav kriminal? Odnosno mi smo Srbi svedoci vec dvadeset godona da nam kriminalci izricu tužbe, presude, krivotvore našu istoriju, laž proglašavaju istinom, nevinost kriminalom, necast poštenjem, kradju nekradjom i tako redom. Tako mu to biva u svetu kada njime zavladaju tiranija, i kriminalci. A da li znaš šefe šta jedan pametan Srbin-Crnogorac rece jednom ne tako davno. Da tiranstvu treba stati nogom za vrat i nauciti ga k poznaniju prava. Jer to je veli on ljudska dužnost najsvetija. Zato se ti pošto si se opredelio onima kojim treba noogom stati za vrat i udaljio i ne smeš da budeš Srbin, i cestit covek.

Uz put da te upitam. Koliko generacija unazad iz tvoje familije se zovu, i u licnim ispravama im piše da su Crnogorci? Od koje ono godine poceše da vas krste Crnogorcima?

Zato Milo Djukanovicu nemoj da muciš vladiku Filareta. Njemu još niko nije našao nikavke krivice i kriminala na normalnom sudu prvde, i pusti coveka da obavlja svoju dužnost normalno. A onada kada mu jedna normaln sud koji jeste sud a ne Haška tamnica, pronadje krivicu bicemo onda u stanju da odlu?ujemo gde je njemu mesto.

A tvojoj državi i nekom Crnogorstvu, ostavi se tih ništravluka, licemerastva i pokvarenjaštva. Vidiš ja ne kažem ako tvoji kolege iz Beograda malicioznosti, nego pokvarenjaštva. Lepše mi nekako zvuci. Prošle sam godine išao u taj tvoj pašaluk. Dolazimo na granicu, i meni pokazuju da idem na prolaz na kome ne kontrolišu dokumenta. Pitam ja šta je sad pak ovo. Moj prijatelj i moj sinovac mi kažu pa to je zato što imaš strane tablice. Ja sam auto bio uzeo pod zakup u Nemackoj. Sada ja pitam moje suvozace: - Pa zašto onda kontrolišu ove druge. Pa vidiš oni imaju ili tablice iz Crne Gore ili pak iz Srbije. Zanš šefe, to se srpski zove zajebancija. Neka ostali oni koji su normalni i ovo procitaju, mi oproste zbog vulgarizma. Dakle tvoj pašaluk koji si dobio od najvecih manijaka sveta Olbrajt, Kondoleze, Djordja II je jedna obicna kako rekoh zajebancija a ne država. Država se zna šta je. Znaci li to da vladika Filaret sedne sa nekim u auto strane registracije i može po tom tvom pašaluku da se šeta kako hoce? Odgovor je jasan. Može. No izgleda da u vladici ima necega dostojanskog i on nece da se švercuje u tvoj vazalni pašaluk, u kome vladaju siromaštvo jad i beda, bezakonje i na kraju zajebancija najodvratnijih izdajnika koje je ikada istorija zabelešila.

I da ti kažem iduce cu godine opet doci da se prošetam po tvome vazaluku. Bez stranih tablica, a ti dodji da me zaustaviš da u njega ne udjem.

Janko Bojic

 2. septembar 2007.


 

 

 

Gospodine Bojicu,

kao neko ko je iz Crne Gore, zelio bih da Vas licno upozorim da mene ne nazivate Srbinom, jer ja se pišem i slovim od kad znam za sebe Crnogorcem. Ja Vaše pravo da ste Srbin ne diram, nemojte ni Vi moje pravo da budem ono sto želim da dirate.

Znajte samo, da negiranje necijeg osjecanja je neprijateljjki akt i poniženje licnosti i morate znati da snosite posljedice istog.

Zoran V. Raicevic

Toronto, Kanada

2. septembar 2007. u 15:16
 
 
 

 

SVAKA CAST GOSPODINU RAICEVICU CRNOGORCU, NESRBINU .

POTUJEMO VAŠE PRAVO DA SE SMATRATE ŠTO GOD HOCETE. DRUGA JE STVAR I PITANJE ŠTA SU VAM BILI OTAC, DJED I PRADJED . DA LI JE IKO U TOJ VAŠOJ LOŽI BIO SRBIN ??

AKO JESTE, CUDI ME ŠTO BI, TE PROMJENIŠE NACIJU MOZDA MI I NE ZNAMO. MOŽDA SU SRBI NEKI LOŠ, KUKAVICKI, GENOCIDNI NAROD ??? .

SAMO DA VAM KAŽEM DA I MOJIH RODJAKA IMA KOJI SU SE OD SRBA PREKO NOCI OBRLATILI U CROATE. NJIHOVO PRAVO. SRAM IH I STID BILO. GNJIDE JEDNE LJUDSKE .

IZGLEDA DA SU SRPSKI VLADIKE, KRALJEVI I SVECI IZ CRNE GORE BILI U U VELIKOJ ZABLUDI .
MISLILI SU DA SU SRBI . O UVREDE BOŽE SACUVAJ!!

PITANJE: ŠTA MISLITE DA LI SU SRBI I CRNOGORCI SRODAN NAROD ???

Miroslav

2. septembar 2007. u 16:05

 
 

 

Poštovani Miroslave,
 
nijesu Srbi loš, kukavicki i genocidni narod, niti treba moje obracanje skretati u tom pravcu. Ja sam samo reagovao kao idividua koja se piše i osjeca kao Crnogorac od kad znam za sebe do dan danas.
 
Što se tice mog oca, on se osjeca kao sto mu se osjecaju sinovi. Što se tice djeda, njega nijesam zapamtio, tako da nijesam mogao da znam kako se on izjasnjavao, ali zahvaljujuci ” dobrim” Amerikancima uspio sam da pronadjem podatke o mom djedu, jer je on bio jedan od mnogih koji je išao u Ameriku 1907. godine. Na sljedecem web site-u http://www.ellisisland.org  možete naci njegovo ime ako pod rubrikom search ukucate last name RAICEVIC. Naci cete 21 clana te porodice, od kojih 5 iz mog sela, medju njima i djed - cije ime se nalazi na orginalnom brodskom dokumentu koji se cuva u arhivama Americe i možete ga vidjeti preko interneta. U rubrici koje je nacionalnosti, on se, kao i drugi, izjasnio kao Crnogorac prilikom popunjavanja papira ispred službenika za imigraciju.

 

Toliko o mojim precima. Što se tice vašeg pitanja da li smo slicni mi Crnogorci i Srbi, ja cu Vam odgovoriti vrlo kratko - JESMO.

 

Nemojte zaboraviti da je iz Crne Gore, stare ili nove, kako god uzmete, od 16. vijeka pa sve do danas odlazilo na hiljade stanovnika tih podrucja u druge krajeve. Samo u vrijeme Kralja Nikole iz Crne Gore je otišlo skoro polovina za vojsku sposobnog muškog svijeta. Dje su ti ljudi odlazili i zbog cega? Odlazili su, osim u Ameriku, Argentinu, Kanadu, u velikom broju na podrucja današnje Srbije, Vojvodine, Kosova, Bosne i Hercegovine, Hrvatske… Suoceni sa nemaštinom i turskim najezdama koje su trajale stotinama godina, bježeci i od krvnih osveta, muceni malim prostorom, Crnogorci su odlazili i naseljavali druga podrucja, i na tim, drugim podrucjima postali poznati, aktivni i td.

Ako hocemo da pricamo o tome da li su Crnogorci Srbi, ja bih prije postavio pitanje da li su, možda, Srbi Crnogorci, jer su vecinom porijeklom iz Crne Gore. Ali, odlaskom iz Crne Gore, oni onako temperamentni, obdareni i hrabri, postali su poznati i ugledni medju Srbima, ali u isto vrijeme su prestali biti više Crnogorci.

 

To je tužno, jer su migracije uvijek išle od Crne Gore, a nikad prema Crnoj Gori, i danas se javljaju poznate porodice iz Crne Gore, koji se osjecaju kao Srbi, i kazu da Crnogorci ne postoje. Autor jednog clanka je Janko Bojic, pripadnik casne i poznate familije Bojica, koji je porijeklom morao biti iz Crne Gore, pisao se on kao Srbin ili kao Rus, to sada nije važno.

 

Nece gospodin Bojic, pljujuci po svojim bratstvenicima koji se osjecaju Crnogorcima, biti veci Srbin, ali ce zato biti loš Crnogorac. Jer kako kaže jedna nasa stara poslovica: Ako pljunes iznad sebe, nema dje pljuvacka nego na sebe. Može je g. Bojic voljeti i one koji se osjecaju kao Crnogorci, i one svoje pretke koji su živjeli u jednom malom selu pokraj Niksica. Našao sam na gore pomenutom web site-u neke pretke Janka Bojica, koji su bježeci od tuge i nemaštine crnogorske, tražeci svoju srecu, otisli u Ameriku. Ti Bojici su se isto pisali kao Crnogorci i to je godina 1912.g.

Stidjeti se porijekla crnogorskog je dokaz straha i sopstvene nemoci. Napadati ono malo naroda crnogorskog je dokaz mržnje, a ne potrebe. Kako sam u jednom reagovanju rekao davno, sada bih samo ponovio to isto: MENI CRNA GORA NIJE DALA NISTA, ALI JA BIH SVE DAO ZA CRNU GORU.

 

S postovanjem

 

Zoran V. Raicevic

Toronto, Kanada

 

3. septembar 2007. u 01:01

 

 

 

 

Gosn Raicevicu,

Ispade sad da su Crnogorci stariji od Hrvata, a ovi pak od ameba, a da smo svi mi hteli to ili ne ponikli baš iz tog vašeg kamena…

Eto vidite, meni to bas ne bi bilo drago i ne bih se bas trudila da tražim poreklo u Crnoj Gori, vec sam srecna onim ko sam šta sam i odakle, a moji preci se pamte vise od 400 godina u Šumadiji, mnogo lepšoj i bogatijoj nego cela Crna Gora, pa makar se i ispeglala!

Da licimo to je tacno! Licimo mi i na Bugare i Turke, pa ipak nismo ni jedni ni drugi, a da smo isti to (Bogumi) i nismo, ako nista drugo, bar smo za nijasnu vredniji :) )).

Mileva

3. septembar 2007. u 05:1
 
 

 

GOSPODINE RAICEVICU,

HVALA VAM NA OVAKO ISCRPNOM CLANKU O ISTORIJI CRNOGORACA .JA NISAM IZ CRNE GORE, ALI PO PRICAMA I PO TRADICIJI I MOJI SU SE PRECI DOSELILI NEGDJE SA PODRUCJA STARE HERCEGOVINE .

MI SMO SE UVJEK IZUZETNO PONOSILI CRNOGORCIMA, NJIHOVIM COJSTVOM I JUNAŠTVOM .
MADA NISAM CRNOGORAC, ZNAM GORSKI VIJENAC NAPAMET I SMATRAM GA DA JE NAJBOLJE
DJELO SRPSKE LITERATURE .

ZAR NISU I NEMANJICI PORIJEKLOM IZ CRNE GORE. NARAVNO BILI SU SRPSKI ŽUPANI, KRALJEVI I KNEZOVI . U DALMACIJI JE BILO PRIJE OVOG NESRETNOG ZADNJEG RATA DOSTA SRBA .
KAD SMO IH PITALI ŠTA STE, ODGOVARALI SU “DALMATINCI ” . JASNO JE DA JE TO BILA SAMO REGIONALNO, A NE NACIONALNO IME .

ISTO VAŽI ZA SRBE IZ LIKE – LICANI IZ SLAVONIJE – SLAVONCI, IZ BOSNE –BOSANCI , IZ HERCEGOVINE – HERCEGOVCI . MENI SE CINILO, PRAVO ILI KRIVO, DA JE TO SVE JEDAN TE ISTI NAROD.ISTA VJERA, ISTA KRV, ISTI PRECI, ISTI SVECI, ISTI JUNACI, ISTI JEZIK.

NE RAZUMIJEM KAKO TO DA SU U BILECI SRBI, A PAR KILOMETARA DALJE DRUGA NACIJA CRNOGORCI . ISTI SU, VECINOM VEZANI RODJACKIM VEZAMA, ZAR IH JEDNA VJEŠTACKA GRANICA MOŽE PRAVITI DRUKCIJIM ?

PONAVLJAM, POŠTUJEM VAŠE PRAVO DA SE SMATRATE ŠTA HOCETE. SLOBODNA VOLJA JE NAVVREDNIJI, ALI I NAJŠTRASNIJI DAR KOJI JE GOSPOD DAO COEKU .

MORAM PRIZNATI GOSN RAICEVICU, DA ME VAŠ STAV,  ŽALOSTI . BAŠ KAO KAD BI MI MOJ BRAT SUTRA REKAO : CUJ , “ JA NISAM VIŠE NI SRBIN NI TVOJ BRAT JA SAM PERZIJANAC ”
ŠTA BIH JA URADIO, PRVO BIH GA UPITAO “A ZASTO, POBOGU BRATE DA SE ODRICES SVOGA IMENA I SVOGA PLEMENA ??? .

DA LI TI JE NEKI SRBIN NAZAO GRDNO UCINIO, ILI SU TI MOŽDA PERZIJANCI OBECALI CAST, ILI VLAST STAN, ILI IMANJE PA DA PREDJES U NJIHOVO PLEME “. ??

ODVAKADA SU NEPRIJATELJI SRPSKI MAKSIMALNO KORISTILI ONO LATINSKO PRAVILO :”DIVIDE ET IMPERA , ”TO JEST ” ZAVADI PA VLADAJ ” . JEDNA VARIJANTE TOGA PRAVILA JE IZGLEDA :
” RASCJEPKAJ I RAZDIJELI, PA VLADAJ ”

IZGLEDA DA SU NAŠI NEPRIJATELJI, NAŽALOST USPJELI U OVOME .

TO SU KORISTILI AUSTROUGARI , TITO JE DOKTORIRAO NA TOME, PROGLAŠUJUCI NOVE NACIJE .
A OVI SADASNJI GLOBALISTI  ŠTO NAS IZBOMBARDOVAŠE KRVNICKI, KORISTE TO VEOMA USPJEŠNO.

NADAM SE DA VA NISAM LICNO UVRIJEDIO. TO NIJE MOJ STIL . NASTOJIM, KOLIKO JE JE MOGUCE DA SE PONAŠAM KAO PRAVOSLAVNI HRISCANIN .

MOJ KONACNI KOMENTAR :

“ZAO MI JE BRATE ŠTO SAM TE IZGUBIO ” !

miroslav

3. septembar 2007. u 05:25

 

 
Gospodinu Rakocevicu,

Vi definitivno ne znate šta govorite. Moja loza ne vodi poreklo od Bojica iz okoline Nikšica niti pak Mojkovca. Moja loza je od Kaljevica negde iz nekog sela ispod ispod Durmitora. Odmah da vas podsetim da nikada u tom selu nisam bio.

Jednu naciju cine nacijom, vera, jezik, obicaji i plemensko poreklo. Od svih naroda u Evropi slovenska skupina je najveca. Germanskih ima negde oko 130 miliona, romanskih naroda negde oko 180 milona, ako u tu grupu ubrajate narode spanskog porekla. Medjutim neki demografi smatraju da cak ni Francuzi nisu cisti Romani, a Spanjolce smatraju da su cisto za sebe posebna grupa. Ipak slovenska grupa je najbrojnija i ukupno slovena i pored velikog mortaliteta, ima skoro, prema nekim podacima sa kojima trenutno raspolazem nekih 325 miliona. Od te grupe prave slovenske nacije su Slovaci, Cesi, Srbi i Rusi. Druge takozvane nacije, Ukrainci, Poljaci, Belorusi, pa sada i vi Crnogorci, nisu realne, vec kako se jedan moj prijatelj demograf izrazi, kalemljene nacije. Sada ove superfisialne ili hibridne nacije cini nacijama su veštacki entiteti koji su zbog stranih utucaja menjali veru, jezicki dialekt pretvarali nasilno u zvanicne jezike. Tako recimo danas nam govore o Bosanskom jeziku, iako je Šumadijski i Bosanski dijalekt mnogo bliži neko Engleski iz engleski i Škotski iz Škotske. Pa opet ne videh da se igde spominje poseban škotski jezik. Iako Skoti nisu Germani nego Kelti. Dok nacionalnost im je slovenskim hibridima udeljivana prema gfografskim podrucjima. Poljaci su narod iz prostranih poljskih pustara, kako ih jos Napoleon naziva. Ukrainci isto sto i mi Srbi zovemo Kraišnike. Ukraine ili Kraine su geografska podrucja koja nose karakteristike pogranicnih zona. A vi sto sebe krstite Crnogorcima pripadate jednom geografskom podrucju što se oda vajkada zove Crna Gora, jer one krševite planine izgledaju kada ih neko gleda iz daljine kao crni vrhovi. Necete valjde mene sada zato sto poticem iz kraja po kome nas zovu Ere krstiti da nisam Srbin nego Era? Bog sa vama covece. Ili moju suprugu zato sto potice iz okoline Smederava krstiti Sumadinkom a ne srpkinnjom. I Sicilijanci su sa Sicilije, ali su Italijani, iako se njihov naglasak daleko više razlikuje od Italijana sa severa Italje. Nego naglasak izmedju Srba iz Crne Gore i Srba iz Sumadije. Crnogorski ne razumem pa o njemu ne mogu da govorim kome dijalektu pripada.

Vi sebe mozete zvati cime god hocete, ali vi ste za sigurno poreklom iz jednog od ove cetiri plemenske grupe, koje sam unapred spomenuo. Voleli vi to ili ne, hteli ili nehteli.

Kada ste pomenuli kralja Nikolu I, ime i lozu koju ja izuzetno cenim i postujem. Podseticu vas na deo njegovih memoara gde on kaze ovako.

Citat:

Zar ja nisam knezu Aleksandru I od Srbije pisao, za ljubav i ujedinjenje srpstva, ja cu sve dati. Samo neka se srpstvo ujedini ja cu ti sluga pred satorom biti. Pa zar ja ne napisah knezu Mihailu Obrenovicu sledece:

Ah u dio nama pade,
Vazda rvat, s pram krvnika,
A na glavi mesto krune,
Nosit vjenac mucenika.

U istim memoarima kralj Nikola I, spominje jednu veoma vaznu cinjenicu. To je da posle Tursko - Srpskog rata 1876, mislim da je Hortvig bio ministar spoljnih poslova beckog dvora, Njemu kralju Nikoli, saopstio je on da becki dvor nikada nece dozvoliti da se dve srpske drzave približe svojim granicama. Šta kazete Rakocevicu na ovu cinjenicu?

Zatim u tom ratu kralj Nikola, I je sa svojim Crnogorcima, koji su sebe Srbima smatrali isto kao sto se on Srbinom smatrao od Turaka oslobodio, Hercegovinu sve do Mostara. Zasto onda današnja Crna Gora ne traži da joj se konacno preda Hercegovin pod njenu upravu? I ispravi jedna velika istorijska nepravda?

Ja nisam pljunuo i jednog cestitog coveka koji sebe zove Crnogorcem a zna sta to znaci. Ja se nisam izrugao ni na jednog casnog Crnogorca, ne zapravo na onu grupu Crnogoraca armijske garde Kralja Aleksandra, od koga sam jednog od njih upokojio, i cija je kcerka bila uciteljica mome sinu. Kojoj dugujem veliku zahvalnost, sto je on od prvih dana skolovanja, bas upravo zbog nje shvatio sta znaci obrazovanje i evo ga danas se sprema da krene na posdoktorske studije, na jednom od najprestiznijih univerziteta u Kanadi. Novak je bio ponosan Srbin, i cestit vojnik. Posle zarobljenistava se nije hteo vratiti u Brozoslaviju. A kada je Klintonov rat uveliko buktao iznad oblaka Srbije, Ted i Nada su pisali protestna pisma i clanke u kanadskj stampi. Sreo sam u zivotu i Srbe Crnogorce i Crnogorce Crnogorce. Srbi Crnogorci su uvek bili vrli casni i cestiti. A dok Crnogorci Crnogorci sljam, od sljma. Moguce je da od Crnogoraca Crnogoraca ima i neki cestit covek. Takvoga ja nisam imao srecu da sretnem u svome zivotu.

A sto se tice necasti onih koji sebe isticu da su Crnogorci, neka se pogledju kome su se predali da sa njima rukovodi. Hocete li mi reci da ce Milo Djikanovici napisati onolika dela i memoare koje je napisao Kralj Nikola? Nikada. A je li taj Milo izdajnik? Ja upravo ovih dana zavrsavam jednu tezu po pitanju izdaje. I kada je budem objavio viodece se koliki je on izdajnik. Izdao je svoga sefa i mentora zahvaljujuci kome je dosao na vlast Slobodana Milosevica, da bi posisao cucule Medjedine Olbrajt.

Ostavite te price o dobrim Amerikancima. Ja sam tu zemlju presao uzduz, i popreko, i dobro znam ko su, i kavi su dobri Amerikanci. Ja se sa njima druzim i poslujem. U Vasingtonu sedi olos, na koji ja samo mogu da pljunem. Kada spomenuh Medjedinu Olbrajt, samo da vas podsetim da joj je otac Jozef Kolberg bio veliki prijatelj Milorada Draskovica, zahvaljujuci kome je Jozef dobio polozaj profesora na univerzitetu Kolorada. Medjedina je licno poznavala Milorada. A izdala je i pljunula na svoga rodjenog oca rekavsi da ne zna da je sa njim odlazila u Sinagogu.

Ona znaci isto ne zna da je Jevrejka kao i dobar deo onih koji se izjasnjavaju da nisu Srbi Vec Crnogorci zato sto su iz Crne Gore. Ne ja nego su takvi pljunuli na svoje poreklo. A Medjedina je o Milu mnogo pricala sa pozicija simpatizerstava. Pa posto je nije hteo Milorad neka je prisvoi Milo.

A sada umesto zakljucka procitajte ove stihove i proanalizirajte ih. Ali pravilno. Ja ih odlicno znam napamet.

Onamo, ‘namo… za brda ona,
Govore da je razoren dvor
Mojega cara; onamo vele,
Bio je negda junacki zbor.

Onamo, ‘nmo… da vidju Prizren -
Ta to je moje - doma cu doc’!-
Starina Mila tamo me zove
Tu moram jednom oruzan poc’.

Onamo ‘namo… sa razvalina
Dvorova carskih vragu cu rec’.
,,S ognjista milog bjezi mi, kugo,
Zajma ti moram vracati vec!

Onamo namo - za brda ona -
Kazuju da je zeleni gaj,
Pod kim se dizu Decani sveti:
Molitva u njih prisvaja raj,

Onamo, ‘namo - za brda ona,
Gdje nebo plavo savija svod,
Na srpska polja, na polja bojna,
Onamo, braco, spremajmo hod!

Onamo, ‘namo - za brda ona -
Pogazen konjma klikuje Jug:
,,Upomoc djeco! upomoc sinci!
Svetit’ me starca svet vam je dug!”

Onamo, ‘namo…sablji za stara
Njgova rebra da tupim rez
Po turskim rebrim’; da b’jednoj raji
Njom istom s ruku ras’jecam vez!

Onamo, ‘namo - za brda ona -
Milosev, kazu, prebiva grob…
Onamo!… Pokoj dobicu dusi
Kad Srbin vise nebude rob.

Da li znate ko je napisao ove stihove?

Na zalost zbog izroda koje vi rekoste da mrzim, a ja pravo da vam kazem, nemam ni razloga da ih volim. Srbin je danas veliki rob. PONOVO!

Budite vi Crnogorac Rakocevicu, i ostanite Crnogorac, ali Srbima vratite Crnu Goru. Problem je u tome sto su slovenski jezici melodicni, preko kojih je lako nestavrno pretvoriti u prisvojno, pa se njihove naseobine jezicki lako mogu usitnjavati i proglasavati nacionalnim, ne prema celim geografskim podrucjima, nego i prema jednom obicnom selu. A kako prema nama se odnose ove neonacisticke i neokomunistocke protuve koje su se dokopale oruzja, ne bi me iznenadilo da jednog dana selo Prilike proglase drzavom a njegove zitelje Prilicanima, i proiglase ih za naciju.

Bolno jadno i tesko saznanje.

Na kraju nisam pisao iz mrznje nego cisto provokativno ne bi li mi neko dosao i usao u polemiku na jednu veoma senzibilnu temu.

I jos jednom ja sam od loze Kaljevica, a ne od Bojica, od koje loze potice i vojvoda Misic. (sic)

Janko Bojic

3. septembar 2007. u 06:38

 

  

 
Ja sam Srpkinja poreklom iz Hercegovine, muž iz Crne Gore, znaci godpodine Raicevicu ispade da sam u mešovitom braku i naša deca da su polutani.Ja ipak mislim da smo svi mi deca Svetoga Save, a Vama od srca sve najlepse, svako ima pravo da se opredeli .Kazu i da Šiptari u Crnoj Gori su Crnogorci!


Natalija

3. septembar 2007. u 13:20
 
 

 
Poštovani,

 

drago mi je što mnogi od Vas ne odlucuju o tome ko ce imati naciju, ko ce se kako zvati, jer po Vašoj logici, mnoge nacije ovog svijeta bi nestale ili bi se utopile u veliko more velikih nacija. Medjutim, kako je pojam SLOBODA uzrok svih borbi, ratova i stremljenja, onda su iz tog stremljenja da budu ono ŠTO ŽELE, A NE ONO ŠTO DRUGI ŽELI, nastale mnoge nacije ili narodi širom svijeta. Pored velikih, nastali su  i mali, neki se broje samo hiljadama, ali imaju svoju naciju, svoje simbole, a neki i svoju državu.

 

Poštovani,

 

ja se zovem Raicevic, ( greškom je g. Bojic pomenuo Rakocevic), posticem iz Bjelopavlica, odnosno, mjesta koje se tacnije zove Vražjigrmci. Taj naziv je iz vremena Turskih najezdi. Kako je taj narod iako pod naletima Turaka 500 godina, bio živ i nepokoran, tako je koristio svaku priliku da se istim odupre, pa su Turci doživljevši katrastrofalan poraz to mjesto nazvali - vražjim ili djavoljim. Mi smo se uvijek rukovodili ciljem slobode, a ne pokorstva nekome.

 

Želja da Crnogorci budu posebni i da imaju državu nije od 2006. godine. To je pokret koji je postojao uvijek i u vrijeme Vladike Danila I Petrovica Njegosa, u u vrijeme Kralja Nikole, u vrijeme komunisticke Jugoslavije sve do današnjih dana. Mi nijesmo teritorijalni pojam, kao što je Dalmacija, Hercegovina, Šumadija, Krajina i td. Nemojte se igrati tako sa pojmovima. Crna Gora je bila država i prije 2006. godine. Bila je država i 1878. godine, priznata na Berlinskkom Kongresu. Crna Gora je bila država u PRAVOM SMISLU TE RIJEC. Šta to znaci?

Imala je svoju vojsku, policju, sud, škole, zakone, Ustav, medjunarodne odnose, Vladu, Kralja, ministre, diplomatska predstavništva. Samo zbog toga, Crna Gora pa makar bila naseljena vanzemaljcima, ne može ni na koji nacin da se smatra teritorijalnim pojmom, a posebno ne može da bude slicna lijepoj i zelenoj Šumadiji. Jer, Šumadija je bila uvijek i ostala pojam geografski, a ne državni. Uostalom, Šumadijci nijesu imali neki pokret za državnost, barem ja to ne znam.

 

Što se tice crnogorskog despota, Kralja Nikole I Petrovica Njegoša, o njemu je dosta napisano i ne bih sebi dozvoljavao taj luksuz da o njemu dalje pišem i da komentarišem licnost koja je donijela Crnoj Gori nezavisnost i visoko mjesto u svijetu u 19 vijeku. Žao mi je što je što je zbog svojih Karadjordjevica, i svog unuka Aleksandra Karadjordjevica, umro napušten, poražen i sam van svoje Crne Gore u Antibi, kraj Nice, u Francuskoj. Zahvaljujuci svom unuku koji je rodjen na Cetinju, 1888. godine i koga je djed Nikola obilazio i mazio, on je završio kao - izdajnik. Tog istog djeda, Kralja Nikolu, koji je njega hranio na Cetinju, Kralj Aleksandar nije želio ni poštedjeti, cak ga nije htio ni sahraniti kako prilici. Nego, žalosni Nikola I Petrovic Njegos, nije znao šta ce sa njim biti kad sklopi oci. Da nije bilo Rusa i Ruske Crkve ne bi ga imao ko sahraniti.

Medjutim, postoji jedna kletva poznatog Srbina iz Bosne, Sime Milutinovica - Sarajlije koja kaže:

 

Crna Gora, gnjezdo sokolova,
ko te kleo - jaki Bog ga smeo,
Tko zlobio - crn mu obraz bio

Pošto nepravda i kletva stignu kad tad, tako je stigla i srbijanskog dželata Aleksandra Karadjordjevica koji završi isto na francuskom plocniku ( ubijen u Marselju 1934.g.),  na istoj zemlji dje mu tužan i sa suzama u ocima i u nepravdi izdahnu njegov rodjeni djed Nikola I Petrovic Njegoš.

 

nastavlja se

 

Zoran V. Raicevic

 

Toronto, Kanada

 

3. septembar 2007. u 17:31

 

 

 ©  2005 - 2021 www.montenegro-canada.com  All rights reserved